$
בארץ

נמשכת הירידה בגירעון הממשלתי: 2.5 מיליארד שקל באוגוסט

זאת לעומת 4.5 מיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד; אחת הסיבות לכך שנתוני הגירעון שמציג האוצר כעת טובים יותר היא השינוי שערכה הלמ"ס בשיטת חישוב התוצר והעלאות המסים

אמנון אטד 13:1309.09.13

מגמת הירידה בגירעון בתקציב הממשלה שהחלה בחודש מרץ, נמשכה גם בחודש שעבר. מנתונים שפרסם היום (ב') אגף החשב הכללי באוצר מתברר כי בחודש אוגוסט הסתכם הגירעון התקציבי בכ-2.5 מיליארד שקל, לעומת גירעון גדול הרבה יותר של כ-4.5 מיליארד שקל שנרשם בחודש המקביל בשנה שעברה. בכל שמונת החודשים הראשונים של השנה מסתכם הגירעון המצטבר של כ- 12.9 מיליארד שקל, לעומת גירעון של 17.6 מיליארד שקל בשמונת החודשים הראשונים של שנת 2012, שבסופה נרש,ם כזכור, גירעון גדול במיוחד של כ- 39 מיליארד שקל (4.2% מהתוצר).

 

יאיר לפיד יאיר לפיד צילום: אי פי איי

 

ב-12 החודשים האחרונים (אוגוסט 2012 עד אוגוסט 2013), הסתכם הגירעון המצטבר בכ-34.3 מיליארד שקל, שהם כ- 3.5% מהתוצר הצפוי השנה בשיטת המדידה הקודמת של הלמ"ס. זאת לעומת יעד גירעון מקורי של 4.65% שמתוכנן לשנת התקציב כולה. היחס בין הגירעון המצטבר כעת לבין התוצר בולט במיוחד על רקע נתוני ארבעת החודשים האחרונים: 3.8%, 4.0%, 4.2% ו- 4.5%, בהתאמה.

 

בפועל, ועל הנייר בלבד, נתוני הגירעון שמציג כעת משרד האוצר טובים אף יותר. הסיבה לכך היא העובדה שהלמ"ס שינתה באמצע החודש שעבר את דרך חישוב התוצר, וכתוצאה מכך קפץ התוצר המדווח בשנת 2012 בכ-7%. תופעה דומה צפויה להירשם גם השנה, דבר שיגדיל את התוצר בשנת 2013 בכ-7 מיליארד שקל, מעבר לגודל התוצר שעל פיו נבנה ספר התקציב.

 

כאשר התוצר גדל, נרשמת ירידה מקבילה ביחס שבין הגירעון הממשלתי לתוצר. מסיבה זאת מדווח כעת האוצר כי היחס בין הגירעון לתוצר ב- 12 החודשים האחרונים אינו 3.5%, אלא רק 3.3%. במקביל, שיטת החישוב החדשה של הלמ"ס גרעה 0.3% גם מהיחס בין החוב לתוצר בשנת 2012, וכעת הוא מסתכם ב- 3.9%, ולא ב-4.2% כפי שדווח עד עכשיו.

 

מעבר למשחק בנתונים, נובעת השנה הירידה בגירעון בתקציב הממשלה גם מכמה גורמים מהותיים, רובם בעלי אופי חד-פעמי. בצד ההוצאות, הממשלה פעלה במשך חצי שנה ללא תקציב מאושר. מסיבה זו הממשלה הייתה רשאית להוציא בתקופה זו מדי חודש רק 1/12 מתקציב השנה שעברה, שאינו כולל את כל התוספות השונות שאושרו במהלך השנה. כתוצאה מכך הפך תקציב 2013 לתקציב מרסן יותר מתקציבי השנים הקודמות.

 

בצד ההכנסות, רשמה הממשלה בארבעת החודשים האחרונים הכנסות חד-פעמיות ממסים בסכום של כ-2.2 מיליארד שקל, כתוצאה מעסקת מכירת מניות חברת "ישקר" לוורן באפט בתחילת השנה, וגם מעסקת המכירה הראשונה של אותה חברה שבוצעה בשנת 2006. בנוסף לכך, ההכנסות ממסים גדלו השנה גם בשל העובדה הפשוטה שבמהלך השנה האחרונה הטילו עלינו גם הממשלה הנוכחית וגם הממשלה הקודמת שורה של העלאות מסים, בהיקף כספי גדול במיוחד של יותר מ-12 מיליארד שקל.

 

וורן באפט. מיסים בסך 2.2 מיליארד שקל וורן באפט. מיסים בסך 2.2 מיליארד שקל צילום: בלומברג

 

בתגובה לנתוני הגירעון ולשינוי שיטת חישוב התוצר על ידי הלמ"ס, נמסר מלשכת שר האוצר כי "המשמעת התקציבית מתחילה לתת אותותיה. נמשיך לנהוג באחריות. במשרד האוצר בוחנים את המשמעויות של השינוי בשיטת המדידה של התוצר על ידי הלמ"ס ואת השלכותיה".

 

שר האוצר יאיר לפיד אמר כי הוא מברך על המגמה המסתמנת של צמצום הגירעון והטיפול בירושה הקשה שקיבל, וציין כי יש להמשיך במדיניות של משמעת תקציבית על מנת שלא לחזור למצב הגירעוני הקשה שבו מצא את תקציב המדינה עם כניסתו לתפקיד. לדברי לפיד, הוא וצמרת משרדו עוקבים בקפדנות וברציפות אחר הנתונים וכי בחודשים הקרובים תתקיים הערכת מצב לגבי נתוני התקציב

בטל שלח
    לכל התגובות
    x