קרטל מדי המים: מנכ"ל קבוצת ארד הורשע באחריות מנהלים להסדרים כובלים
על פי הסדר הטיעון גבי ינקוביץ הורשע באחריות מנהלים לתיאום שני מכרזים ובשני מקרים של חלוקת שוק, ירצה 70 יום בעבודות שירות וישלם קנס של 175 אלף שקל. זהו הסדר הטיעון הרביעי בפרשה. עוד כמה חודשים יחליט השופט אם העונש ראוי על פי כתבי האישומים בפרשה
שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, עודד שחם, הרשיע את מנכ"ל קבוצת ארד הבורסאית, גבי ינקוביץ, בחמש עבירות של אחריות מנהלים. ארבע מתוכן בגין עבירות של הסדרים כובלים בנסיבות מחמירות שבוצעו על ידי אחרים, ועבירה אחת של הפרת תנאי מיזוג שבוצעה על ידי אחרים. ינקוביץ הודה במסגרת הסדר טיעון, שנחשף ב"כלכליסט", באחריות מנהלים בגין תיאום של שני מכרזים בשני מקרים של חלוקת שוק שבוצעו על ידי אחרים.
- בכירי שוק מדי המים: "רצית את מכרז רמת השרון? אנחנו ניתן 15% פחות מהמחירון"
- "הרשות השתמשה בי ואז הגישה נגדי כתב אישום"
על ינקוביץ ייגזר מאסר בפועל של 70 יום לריצוי בעבודות שירות, קנס של 175 אלף שקל ומאסר על תנאי של שנה. זהו הסדר הטיעון הרביעי בפרשה. עוד כמה חודשים יחליט השופט אם העונש ראוי על פי כתבי האישומים בפרשה.
על פי כתב האישום חברת ארד, שבשליטת הקיבוצים דליה (29%) ורמות מנשה (27%), וכן החברות הבנות שלה ארם וארד טכנולוגיה, עמדו בראש קרטל שפעל בין השנים 2009-2004 וגרם בעקיפין לעליית מחירי המים לצרכנים. הקרטל, שהקיף 6 חברות וכ-22 מעורבים, תיאם הצעות מחיר במכרזים מול עיריות, חילק אזורי פעולה ויצר הסדרים לחסימת מתחרים.
על פי דו"חות ארד, בתקופה הרלוונטית לאישומים נגדה היא החזיקה בכ-85% משוק מדי המים המכניים ומערכות התקשורת לקריאה מרחוק של המדים בישראל. מדים אלה מותקנים בין היתר בבניינים, בתים פרטיים ומבני ציבור. ארד, הנסחרת בבורסה של ת"א לפי שווי שוק של 600 מיליון שקל, היא מונופול בשוק מדי המים מאז 2003. בחמש השנים האחרונות היא הכניסה בממוצע כ-83 מיליון שקל מהשוק הישראלי מדי שנה - כ-20% מהכנסותיה בממוצע.
בשל העובדה שעיקר פעילותו של הקרטל הייתה מול תאגידי המים העירוניים בישראל, אלה שמנפקים את חשבונות המים של התושבים, טוענת רשות ההגבלים העסקיים שהעלויות העודפות של התשלומים על מדי המים ואחזקתם שהפיקו חברות הקרטל, גולגלו לבסוף לצרכנים. כלומר, הצרכנים שילמו את מחיר הפגיעה בתחרות, דרך תעריף המים שמגלם גם את עלויות האחזקה של הצנרת.
התובע בתיק, עו"ד תומר דגני מרשות ההגבלים העסקיים, אמר בדיון לגבי העונש שהוסכם בין הצדדים: "הנאשם מודה בכך שהתרשל. על פי ההסדר אין לו ולא הייתה לו מודעות להסדרים ולעבירות שנעשו. היה לו מין תואר של מנכ"ל הקבוצה, מתחתיו היו שני מנכ"לים, אחד של ארם ואחד של ארד. הנסיבות האלה הן תקדימיות, וזה שיקול להקל, הראשונית של המסר שאנחנו שולחים פה שאחריות מנהלים לא נעצרת דווקא במנכ"ל החברה המבצעת את ההסדרים הכובלים, אלא גם למעלה למי שנושא את התארים השונים כמו מנכ"ל הקבוצה".
בא כוחו של ינקוביץ, עו"ד צבי אגמון, ממשרד אגמון ושות' ורוזנברג הכהן ושות' אמר בדיון: "אני חושב שעבירה ללא מודעות, עבירה של אחריות מנהלים באשר היא, העונש שהוסכם עליו הוא ראוי".