נמחק הערעור לתובענה ייצוגית נגד גוגל
הסופר יונתן ברואנר ביקש לאשר תובענה ייצוגית נגד פרויקט הספרים של גוגל, בטענה שבמסגרתו ספרים שלמים עולים לרשת גם בלא הסכמת הסופרים לכך. העליון העדיף שלא להכריע, וביקש מהתובעים לסגת
באפריל 2011 עתר הסופר באונר, באמצעות עו"ד שלומי מושקוביץ, לבית המשפט המחוזי בירושלים וביקש לאשר תובענה ייצוגית נגד פרויקט הספרים של גוגל בטענה שענקית הרשת מפירה זכויות יוצרים. בתביעתו טען הסופר כי גוגל מבצעת הפרת זכויות יוצרים בספרים בהיקף הרחב והפוגעני ביותר בהיסטוריה האנושית במסגרת פרוייקט הספרים שלה. גוגל סורקת את הטקסט המלא של ספרים קיימים, ועל ידי כך יוצרת עותק של אותם ספרים בפורמט דיגיטלי ומציגה אותם לגולשים. ענקית הרשת מציעה לסופרים להצטרף לשירות ומאפשרת להם לפרסם באמצעותה במנוע החיפוש, אך גם ספריהם של כותבים שאינם מסכימים להצטרף לשירות, דוגמת בראונר, נסרקים.
כחצי שנה לאחר שהוגשה, דחתה השופטת תמר בזק-רפפורט את התביעה. חוק תובענות ייצוגיות בישראל קובע רשימה סגורה של נושאים שלגביהם ניתן להגיש תובענה ייצוגית ותביעתו של בראונר התבססה על הסעיף ולפיו לקוח יכול להגיש נגד גוף שנתן לו שירות. לפי השופטת, בין גוגל לבין המחברים אין יחסים צרכניים והמחבר אינו נחשב כ"לקוח" כיוון שאינו רוכש ממנה דבר ואינו מקבל ממנה שירות.
בראונר ערער על ההחלטה לבית המשפט העליון. עוה"ד ברק טל ורותה לובן ממשרד יגאל ארנון ושות' ועו"ד תמיר אפורי ממשרד גילת, ברקת ושות' טענו מנגד כי יש לדחות את הערעור שכן נושא התביעה אינו נופל בגדר אחד העניינים הקבועים בחוק תובענות ייצוגיות.
במהלך דיון שהתקיים בשבוע שעבר בפני הרכב השופטים, הנשיא אשר גרוניס, המשנה לנשיא מרים נאור ונעם סולברג, הומלץ לתבוע שלא לעמוד על ערעורו. "השאלה היא משפטית", אמרה השופטת נאור, "לחוק תובענות ייצוגיות יש מסגרת מוגדרת שאין בלתה, לשאלה אם אנחנו בפנים או בחוץ". בעקבות זאת, הודיע בא כוחו של בראונר כי הוא מוחק את הערעור.
עו"ד מושקוביץ מסר: "מדובר בסוגיה תקדימית שנידונה לראשונה במסגרת התובענה והיא האם ניתן לתבוע במסגרת ייצוגית סעד בגין הפרת זכויות יוצרים בפרויקט 'גוגל ספרים'. בית המשפט העליון השאיר את הפתח להגשת תביעות אישיות וקבוצתיות להבדיל מתביעה ייצוגית".