בנק ישראל הפחית את הריבית ב- 0.25%, לרמה של 1%
הפחתה זו באה לאחר שבחודש מאי ביצע בנק ישראל שתי הפחתות ריבית רצופות בשיעור מצטבר של 0.5%. הסיבה העיקרית להחלטה נובעת מהודעתו של ברננקי על המשך התוכנית לרכישת אג"ח ממשלתיות
אחרי הפוגה של שלושה חודשים, החליטה היום (ב') הוועדה המוניטרית של בנק ישראל לשוב ולחדש את הפחתות הריבית, והודיעה על הפחתת הריבית לחודש אוקטובר ב- 0.25% לרמה של 1%. הפחתה זו באה לאחר שבחודש מאי ביצע בנק ישראל שתי הפחתות ריבית רצופות בשיעור מצטבר של 0.5%. במהלך השנתיים האחרונות הפחית כבר בנק ישראל את הריבית במשק 9 פעמים, בשיעור מצטבר של 2.25%.
- בנק ישראל צריך להכריע בין השיקול המקומי לעולמי
- בעקבות הודעת ברננקי: "הפד בקונפליקט, וזה שוב גורם לבלבול בשוק"
- "החלטנו להמשיך ברכישות מכיוון שהתאוששות הכלכלה אינה מספיקה"
הסיבה העיקרית לחידוש הפחתות הריבית היא האירועים האחרונים שנרשמו בארץ ובעולם. ערב חג הסוכות הודיע יו"ר הבנק המרכזי האמריקאי בן ברננקי על המשך התוכנית לרכישת אג"ח ממשלתיות. במקביל, חתך הבנק את תחזית הצמיחה שלו למשק האמריקאי לשנת 2013. כתוצאה מכך צנח שער הדולר מול השקל וחזר יותר משנתיים לאחור. התחזקות השקל מול הדולר והמשך ההאטה במשק האמריקאי עלולים לפגוע ביצוא הישראלי, וזאת לאחר שהלמ"ס העריכה בשבוע שעבר כי היצוא יישאר השנה ללא שינוי.
הפחתת הריבית הופכת את השקל לפחות אטרקטיבי בעיני המשקיעים, פועלת להחלשתו מול המטבעות החשובים בעולם ותורמת בכך לעידוד היצוא. ריבית נמוכה יותר מקטינה גם את הרצון לחסוך ומעודדת בכך את הביקושים במשק, ובמקביל היא מקטינה את עלויות היצרנים - דברים שמסייעים למשק להיחלץ ממצבו הקשה.
להפחתת הריבית יש גם השפעה נוספת, בכיוון מנוגד לזה שבנק ישראל היה רוצה לראות. ריבית נמוכה יותר מקטינה את תשלומי הריבית החודשיים על ההלוואות לדיור במסלול הצמוד לריבית ה"פריים". בדרך זו היא מגדילה את הביקושים למשכנתאות ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות. מנתונים שפרסמה הלמ"ס עם פרסום מדד אוגוסט בשבוע שעבר מתברר כי מחירי הדירות עלו בחודשיים האחרונים ב- 1.3% והשלימו ב- 12 החודשים האחרונים עלייה מצטברת של 9.3%.
אולם הנגיד היוצא, פרופ' סטנלי פישר כבר הבהיר לפני כמה חודשים כי לדעת בנק ישראל התמיכה ביצואנים חשובה הרבה יותר מהתמודדות עם העלייה במחירי הדירות. הסיבה לכך, הסביר אז פישר, היא שהערך המוסף ביצוא הוא קרוב ל- 30%, בעוד שהערך המוסף של ענף הבנייה הוא כ- 8% בלבד. הפחתת הריבית שעליה החליטו היום חברי הוועדה המוניטרית היא לכן במידה רבה המשך המדיניות שהתווה פישר.