ראיון כלכליסט
"הלוואי שיכולנו להוריד מסים, זה לא יקרה בקרוב"
יו"ר ועדת הכספים ח"כ ניסן סלומינסקי טוען כי עדכון אומדן החוב הציבורי כלפי מטה לא ישפיע על המסים. הוא מביע דאגה ממצב הנדל"ן בישראל ובעיקר מחובות הציבור התופחים, וטוען כי צריך למצוא דרך לטפל בזינוק המשכנתאות
"לפיד מדבר על בנייה להשכרה ורוצה ללכת על פרויקטים גדולים, אבל אותי מדאיגות יותר המשכנתאות. אתה מקבל הלוואה בריבית מוגזמת, המשכורת לא מתרוממת, ואם יעלו את הריבית אז מי יודע אם בעוד שנה־שנתיים תוכל לעמוד בתשלומים. נכון שבנק ישראל מנסה להתמודד עם התופעה, אבל צריך לזכור שגם לבנקים יש אינטרס כי הם מרוויחים מהמשכנתאות", כך אמר אתמול ל"כלכליסט" יו"ר ועדת כספים ניסן סלומינסקי.
- סלומינסקי על חוק הריכוזיות: "ועדת הכספים תצמצם את הפירמידות"
- בנק ישראל: יש לקצץ 7 מיליארד שקל מתקציב 2016-2015
- השתוללות מחירי הדירות עדיין כאן
ביקש להתמנות ליו"ר הוועדה
דבריו של סלומינסקי נאמרו לאחר שוועדת השרים אישרה שלשום את הצעתו של שר האוצר יאיר לפיד להקים חברה ממשלתית שתעסוק בקידום בנייה להשכרה. סלומינסקי מבטיח כי הוא והוועדה שבראשותו מתכוונים מצדם לטפל בנושא המשכנתאות ובהקדם: "כשייפתח המושב, זה אחד הנושאים הראשונים שיעלו. ההחמרה שדודו זקן, המפקח על הבנקים, יזם (שהחזר המשכנתא לא יהיה גבוה מ־50% - ה"ק) היא רק חלק, וצריך למצוא דרכים נוספת. יש דברים ראשוניים הרבה יותר שצריך להיזהר בהם, כמו פרסומות 'קח משכנתא בצ'יק'. הפרסומת הזאת אומרת לציבור כמה קל לקחת משכנתא, והאנשים מתפתים לקחת, אך צריך להזהיר אותם כי מדובר בהתחייבות ל־20 שנה. צריך למצוא דרך לחסום את המשכנתאות".
ח"כ סלומינסקי נבחר למקום השני ברשימת הבית היהודי בפריימריז הראשונים של המפלגה, ולאחר האיחוד עם האיחוד הלאומי הוצב במקום השלישי ברשימה המשותפת. הוא מגדיר עצמו כקפיטליסט חברתי ומספר ל"כלכליסט" כי אף שעל פי המקום הריאלי שלו ברשימה יכול היה להיות שר בממשלה, הוא ביקש להיות דווקא יו"ר ועדת הכספים בגלל ההשפעה הגדולה של התפקיד.
אתה חושש מהסתבכות של משקי בית במשכנתאות גבוהות מדי?
"כן, ודאי. מדינת ישראל דורגה במקום בסדר ואף נמוך בבחינת החוב למשכנתאות בעולם, אבל עכשיו הוא מתחיל לגדול. החוב של משקי הבית בישראל הגיע ל־400 מיליארד שקל. 283 מיליארד מהם על משכנתאות. אני מודאג מאוד מהנושא הזה. גם בנק ישראל מודאג מהפעילות ולכן התחיל להגביל. הוא דורש מהבנקים להפריש סכומים ריאלים אמיתיים כנגד המשכנתאות, וזה מייקר אותן עוד יותר. מדברים על הגדלת מרכיב הריבית הקבועה, זה גם מייקר את המשכנתא, אבל לפחות ישמור על היציבות, וזו רק ההתחלה".
האם יש כאן בועת דיור?
"אני לא יודע להגיד מהי בועה. אני מוטרד מאוד ממחירי הדיור. לא יייתכן מצב שבו זוג צעיר לא יכול לקנות דירה, וכדי לקנות דירה אדם צריך לעבוד 135 חודשים. זה מטורף. חייבים להוריד את מחירי הדירות, ויש כמה רעיונות כיצד לעשות את זה. מתברר שיש אישורים לבניית 48 אלף יחידות דיור, והיא לא מבוצעת. למה? מסיבות צדדיות לחלוטין. לדוגמה, בראש העין אפשר לבנות עוד 7,000 דירות, אך במחלף חסר נתיב שיפנה לאזור. חסם פשוט. בבית שמש אפשר לבנות עוד 16 אלף יחידות דיור, אבל לא בונים כי כביש 38 לשם הוא כביש דמים, כביש עמוס שצריך להרחיב. יש מקומות אחרים שלא בונים בהם משום שחסר חיבור לביוב וכדומה". לדבריו, "החליטו עכשיו להקים ועדה שלא תהיה מורכבת מפקידים, אלא ממנכ"לים של משרדים ממשלתיים ומשרים, וכך יוכלו השרים הרלבנטיים להורות על ביצוע ללא עיכובים. הכסף לכל החלטה יילקח מהתקציב של המשרד הממונה. מנגד, צריך לטפל בדברים נוספים כמו מונופול המלט והורדת מחירים".
"רק הגבייה תשפיע על המס"
"הלוואי שיכולנו להוריד מסים בעקבות עדכון אומדן החוב, אבל מהניסיון קשה לי לדמיין סיטואציה כזו בזמן הקרוב. סביר להניח שיעדיפו להעביר את הכספים להורדת החוב הלאומי". סלומינסקי מתייחס בדבריו לעדכון אומדני החשבונות הלאומיים בחודש אוגוסט, שבעקבותיו צנח החוב הלאומי של ישראל ביחס לתוצר בשנת 2012 ב־4.7% - מ־73.1% בסוף השנה ל־68.4% בלבד. בשל עדכון הנתונים אמר שר האוצר יאיר לפיד כי יאמדו מחדש את ההשלכות של שינוי הנתונים על שיטת המדידה. בין היתר מדברים על אפשרות להפחתת מסים, אך סלומינסקי ספקן בנוגע לאפשרות הזאת: "בפועל השינוי לא מהותי ולא גורר שינוי מבחינת המס והמע"מ. מה שכן יכול להשפיע הוא גבייה גבוהה יותר של מסים, וגם אז צריך לראות מה יהיה בשנה הבאה מפני שיש תקציב דו־שנתי. יכול להיות שההכנסות ממסים יהיו על חשבון העלאה נוספת של המס ולא הורדה".