קפיטליזם 3.0
רובין הוד על אמבולנס
ארגון האמבולנסים ההודי ZHL מציע את שירותיו גם למי שאינו יכול לשלם, ובכל זאת מדובר בעסק כלכלי
ארגון האמבולנסים ההודי ZHL הודיע בסוף אוגוסט על הרחבת הפריסה שלו מהודו למדינות נוספות באפריקה ובאמריקה הלטינית. זו היתה יכולה להיות ידיעה קטנה על עוד חברת ציוד רפואי שעושה כסף בעולם השלישי, אבל ל־ZHL יש מודל עסקי מיוחד: האמבולנסים של הארגון מעניקים שירות לכולם גם אם אין להם כסף. Ziqitza Health Care נוסד לפני עשור על ידי יזמים הודים שחרתו על דגלם טיפול רפואי מצוין לכל אחד בכל עלות. אבל אין מדובר בארגון צדקה שמחזר אחר תרומות ומבזבז כסף של עשירים, אלא במיזם שאמור לייצר הכנסות. הפעילות של ZHL כוללת כבר עתה, עוד לפני ההתרחבות המתוכננת, 860 אמבולנסים ו־4,800 עובדים. אז איך אפשר לעשות כסף מלתת שירות רפואי מעולה חינם בעולם השלישי? המודל של ZHL כולל כמה מנועי הכנסות: קודם כל, פרסומות. רוב האמבולנסים של ZHL מכוסים בפרסומות, חלקן אפילו לביטוחי בריאות.
הכנסות המיזם נגזרות מאופי השירות. המיזם מפעיל שתי גרסאות של תמחור: מודל 108, שבמסגרתו פועל המיזם בשיתוף עם השלטון המקומי או האזורי, שבוחר לסבסד את השירות ולממן את הפעילות עבור כל התושבים בחינם. במקומות שבהם המיזם אינו זוכה כלל לשיתוף פעולה מהשלטונות מופעל המודל השני, מוקד 1298, מודל של סבסוד צולב בין לקוחות בעלי אמצעים ללקוחות ללא אמצעים כלל. איך יודע צוות האמבולנס מי עשיר ומי עני? המבחן פשוט - אם החולה מבקש להתפנות לבית חולים פרטי, ב־ZHL מבינים שהאדם בעל אמצעים ומחייבים אותו בתעריף הגבוה. אם החולה מבקש להתפנות לבית חולים ממשלתי, הוא מחויב בתעריף מסובסד. אם מדובר במחוסר הכרה ללא ליווי, בנפגע באירוע מרובה נפגעים או בתאונות, אלה מפונים לבית חולים ממשלתי ללא עלות.
כיום השירותים של ZHL ניתנים בהודו במומבאי, קרלה, פונג'אב, ביהר, טריוונדרום ואודישה. אמבולנסים וטיפול רפואי בחירום אינם הפעילות היחידה של ZHL. ל־ZHL גם רשימה ארוכה ומרשימה של משקיעים ושותפים, בין השאר חברות אמבולנסים מקבילות מניו יורק ומלונדון, ואיגודי רופאים בארה"ב. המיזם גם שימש "קייס סטאדי" במחקרים של האוניברסיטאות הרווארד, ייל, אינסאד, אוקספורד וקולומביה.
באתר של ZHL מופיע ציטוט של מהטמה גנדי ולפיו הצלת חיים היא אחת הפעילויות המספקות ביותר שאדם יכול לבחור לעצמו. נחמד לגלות שמישהו הקשיב.