$
דעות

פרשנות: הזדמנות אחרונה של אלשיך לתקן

תחום הפירוקים זקוק להחלטה מכוננת שתציב סטנדרט של הוגנות ומוסריות

ענת רואה ותומר גנון 07:1602.10.13

רגע לפני שהיא מסיימת קריירה מפוארת, לשופטת הפירוקים ורדה אלשיך יש הזדמנות אחרונה לתקן. לא את פרשת "הפרוטוקול המשופץ", שסדקה את אמון הציבור במערכת המשפט, אלא את הקלקולים שיצרו החלטותיה בנושא שכר הטרחה בתיקי חדלות פירעון.

השופטת ורדה אלשיך השופטת ורדה אלשיך צילום: אוראל כהן

 

בקשת השכר שהגישו ד"ר שלמה נס ועו"ד ירון ארבל, הנאמנים בתיק הפירוק של קבוצת מעריב צריכה להיות זאת שתשמש אותה להחלטה אחרונה ומכוננת, כזאת שתציב סטנדרטים חדשים של הוגנות ומוסריות כלפי אלה שאיבדו את כספם במהלך עסקים לגיטימיים.

 

רף שכר הטרחה לבעלי התפקידים שאישרה השופטת אלשיך בתיקים שבהם דנה עד כה עבר מזמן את גבול הטעם הטוב.

 

כבר שנים שנושים של חברות שקרסו רואים איך עורכי הדין שאלשיך מינתה לאסוף את השברים מצליחים למשוך מהקופה מיליונים, בשעה שהם עצמם נאבקים על החזר של כל שקל.

 

עיניהם לא צרה בעבודה שמשקיעים המפרקים או הנאמנים. ברור שמגיע להם שכר, אבל ודאי שלא ברמות כאלה, בטח לא כשרבים מהנושים נותרים חסרי כל.

 

המקרה הנוכחי הוא דוגמה מובהקת לעיוות זה, בראש ובראשונה מפני שהנאמנים כלל אינם מבקשים שכר טרחה על עבודתם כנאמנים, אלא על מכירת נכס. הנכס הזה, בית הדפוס של העיתון, אמנם נמכר תמורת 58 מיליון שקל, אך עדיין זהו רק נכס אחד, שנמכר ארבעה שבועות בלבד לאחר שקרסה קבוצת מעריב.

 

מי שיתדפק על דלתות משרדיהם של עורכי הדין הטובים בישראל וישאל אותם כמה שכר טרחה יבקשו ממנו כדי למכור עבורו נכס ב־58 מיליון שקל בתוך ארבעה שבועות, צפוי לשמוע מהחמדנים שבהם סכומים בסביבות מיליון שקל, וסביר להניח שמאות עורכי דין טובים ומוכרים יהיו להוטים לבצע את העבודה גם תמורת שליש ממספר זה.

 

השופטת אלשיך היא האחראית הישירה לשערוריית שכר הטרחה המתחוללת כאן בשנים האחרונות. היא זו ששחררה את הרסן וביטלה את ההלכות הקודמות. הנאמנים, מצדם, מתבססים על תקנות השכר המאפשרות להם לקבל עד 12% מהקופה, אלא שתקנות אלו נועדו לתת מענה לאלפי תיקים קטנים שבהם יימצאו בקופה 100, 200 או 300 אלף שקל, ולאפשר לבעל התפקיד לקבל שכר על עבודתו.

 

עד שנת 2002, ההלכה שקבע שופט הפירוקים ישי לויט היתה שבמקרים שבהם התקנות מובילות לתוצאה בלתי סבירה, אין להיענות לה ויש לחשב את השכר לפי שעות עבודה בפועל. השופטת אלשיך, מצדה, ציטטה ועודנה מצטטת בכל הזדמנות את ההלכה המפורסמת הזו. אלא שבאופן מפתיע, הסכומים שהיא פוסקת עולים עשרות מונים על אלו שנפסקו לפני תקופתה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x