5 דרכים לזהות בוס גרוע כבר במהלך הראיון
אם המראיין משתמש במונח "אתה" להעברת מידע שלילי, אם הוא מתעמק בחיים הפרטיים שלכם או אם הוא מביט במיילים בזמן שאתם מדברים. כך תזהו איזה בוס פוטנציאלי יושב מולכם
בוס טוב יגרום לכם להרגיש חשובים ומעורבים בעבודה, יגן עליכם מפני פוליטיקה משרדית לא הכרחית, יעזור לכם להתפתח ויזהה את נקודות החוזק שלכם. לעומת זאת, בוס גרוע יכול להפוך עבודה שנשמעת מעולה על הנייר לסיוט. מעבר לכך שבוס גרוע יגרום לכם לשנוא 80% מהשבוע שלכם, ועשוי להשפיע לרעה גם על מערכות היחסים שלכם.
- רבתם עם הבוס? כך תצאו מזה בשלום
- איך לבקש העלאה גם כשהחברה הכריזה על הקפאת שכר
- אימרו לנו איך הבוס שלכם מתלבש - ונאמר לכם איזה מין מנהל הוא
ישנן לא מעט דרכים לנסות ולהילחם בהשפעות של בוס גרוע, כולל להתעמת איתו ישירות בניסיון למצוא פתרון או לפנות למחלקת משאבי אנוש. אך אף אחת מהטקטיקות הללו לא מבטיחה שיפור במצב, ולעיתים קרובות הן יובילו ללחץ מוגבר. לפיכך, הפתרון הטוב ביותר הוא לזהות בוס גרוע עוד לפני שהוא הופך לבוס שלכם. במגזין פורבס פרסמו חמש דרכים שיעזרו לכם לגלות כבר בראיון העבודה איזה בוס יושב מולכם.
1. שימוש בכינויי גוף: לטענתו של יועץ הביצועים ג'ון ברובייקר בחירת כינוי הגוף של הבוס וההקשר בו הוא משתמש בהם מהווים סימן טוב לאיכותו. אם המראיין משתמש במונח "אתה" להעברת מידע שלילי, כמו לדוגמה במשפט "אתה תצטרך להתמודד עם לא מעט עמימות", אל תצפו מהבוס שישמש כמנטור. יתרה מכך, אם הבוס משתמש במילה "אני" כדי לתאר את ההצלחה של מחלקה, זהו תמרור אזהרה בולט. כמו כן, אם הוא משתמש במילה "אנחנו" ביחס לאתגרים מסוימים שעומדים בפני הצוות, יש בכך כדי להצביע על הנטייה שלו להטיל אחריות ואשמה על אחרים.
2. דאגה מהתחביבים שלכם: גבול דק עובר בין ניסיון כן לבנות מערכת יחסים וניסיון לדוג מידע, לכן רצוי שתפעילו שיקול דעת בנושא זה. אם הרושם הכללי של הבוס הוא טוב, ייתכן שהוא באמת מתעניין בהתנדבות שלכם, ומעוניין להכיר אתכם טוב יותר, אולם מצד שני, יכול להיות שהמראיין מנסה לקבוע האם יש לכם יותר מדי מחויבויות מחוץ לעבודה. המראיין אינו יכול מבחינה חוקית לברר מה המצב האישי שלכם והאם יש לכם ילדים, כך ששאלות על החיים הפרטיים שלכם עשויות להוות צורה חכמה לברר כמה אתם זמינים.
3. הדעה של הבוס מוסחת: עידן המיילים והסמארטפונים נתנו "לגיטימציה" לאנשים לפתח הרגלי תקשורת מזלזלים בשם העבודה. בייחוד במקומות עבודה לחוצים, קריאת מיילים בזמן שיחה עם אדם אחר הפכה להיות הנורמה של התקשורת העסקית. אך ללא קשר לתפקידו בארגון, המראיין צריך לנסות ליצור רושם חיובי, לשם כך רצוי שיכבה את הכלים הטכנולוגיים כדי להעניק לכם את מלוא תשומת הלב שלו. אם המראיין שלכם מביט במיילים בזמן שאתם מדברים, עונה לשיחות או מאחר לריאיון, אל תצפו לבוס שיקדיש לכם זמן.
4. הוא לא נותן לכם תשובה ישירה: רמז בולט לכך שאתם עומדים בפני בוס רע הוא כאשר הוא עונה תשובות עמומות
לשאלות שאתם מציגים. שימו לב אם הוא מבצע הפסקות בתוך המשפט, נראה מובך או עונה תשובה כללית מדי לשאלה מה קרה לקודם בתפקיד. לדוגמה, אם הבוס טוען שהעובד שאתם אמורים להחליף התגלה כ"התאמה לא טובה לחברה", ניתן להבין כי מקום העבודה אינו משקיע הרבה זמן בפיתוח עובדים, ומטיל עליהם את האשמה. מומלץ לברר גם לגבי שיעור התחלופה של העובדים במקום, כמה זמן נשארים עובדים באותו התפקיד ומה היה מסלול הקריירה שלהם. התשובות שתקבלו יכולות לעזור לכם לקבוע האם הבוס שלכם הוא מישהו שאנשים אוהבים לעבוד איתו.
5. הוותק של הבוס: תשאלו את הבוס הפוטנציאלי כמה זמן הוא נמצא בחברה ובתפקיד והיכן עבד לפני כן. השאלות הללו יעזרו לכם לגלות מה סגנון הניהול שלו, והאם הוא מתאים לכם. לדוגמה, בוסים שעברו מחברה גדולה לקטנה עשויים להתעקש על רשמיות. מצד שני, יזמים נוטים להפגין התלהבות מהעסקים, נטייה שיכולה להתגלות כמועילה או ככאב ראש, תלוי בסגנון העבודה שלכם. קארן גולדברג, מרצה בתחום משאבי האנוש בפקולטה למנהל עסקים באמריקן אוניברסיטה, ממליצה למי שבאמת מעוניין בתפקיד לפנות אפילו לעובד אותו הם אמורים להחליף, ולברר מה דעתם על המקום (לינקדאין הופך את המשימה הזו לפשוטה). ההתנסות של העובד לשעבר לא בהכרח תייצג את החוויה שלכם במקום העבודה, אך היא עשויה לעזור לכם לקבוע האם התיאור שלו של התפקיד והחברה תואם למה שסיפר הבוס.