מוסף נדל"ן
מבחן רכב: יונדאי i10 - יותר אירופית מקוריאנית
יונדאי i10 החדשה תוכננה כדי לכבוש את השוק האירופי חובב דגמי המיני, ועושה זאת בהצלחה. תא הנוסעים איכותי בהרבה בהשוואה לדגם הקודם, המרווח הפנימי נדיב ביחס לקטגוריה והנסיעה נוחה. הצלחת המכונית בארץ לא תוכרע בהתאם לאיכות השדרוג אלא לפי המחיר, שטרם נקבע
יונדאי i10 החדשה אינה מכונית קוריאנית. היא מכונית אירופית. כמו פיז'ו ופולקסווגן, כמו הכביש שמתפתל ממרכז אולביה המנומנם לאורך חופיה הפסטורליים של סרדיניה.
הנה כמה נתונים, באדיבות יונדאי כמובן, שיסייעו לכם להבין כמה i10 היא בעצם מכונית אירופית: מדובר במכונית שכבר אינה מיוצרת בגרסת ההגה השמאלי במפעל הודי בצ'נאי, אלא במפעלי יונדאי בטורקיה. יונדאי השקיעה יותר מ־3 מיליארד יורו בשנים האחרונות בהקמתם של לא פחות משישה מרכזי ייצור, מחקר ופיתוח באירופה, ובתוך כך החזירה לאירופה יותר מ־900 מיליון יורו בכספי מסים.
אנשי יונדאי העדיפו להשאיר את הקוריאנים חמורי הסבר הרחק בקוריאה, ושלחו אנשי צוות גרמנים ובריטים רהוטים להפליא, שלהוטים לספר לכל עיתונאי בעל יכולת שמיעה בריאה כיצד יצרו את i10, עיצבו אותה ומתכננים למכור אותה ללקוחות אירופים, שצפויים לחזות בעוד 22 דגמי יונדאי חדשים עד שנת 2017.
מדוע ביונדאי, יצרנית הרכב הקוריאנית הגדולה בעולם, כה להוטים להסתיר את המוצא האסייתי? הסיבה טמונה בשאלה הפשוטה: איפה הכסף? אם היינו עוסקים במכוניות משפחתיות, התשובה היתה "בסין"; אם היה מדובר ברכבי מנהלים, התשובה היתה "בברית המועצות לשעבר"; במקרה של מכוניות המיני, הכסף נמצא ללא ספק באירופה.
המינימליזם הוחלף במראה מסיבי יותר
לראיה, פלח השוק שמכונה סגמנט A, כלומר זה של המכוניות הזעירות, נמצא במגמת צמיחה מתמדת באירופה בשנים האחרונות, ולפי אנשי יונדאי צפוי לגדול בשיעור של 25% עד 2015. יצרני רכב אחרים השכילו להבין את המגמה הזו לפני יונדאי, למשל החברה־האחות קיה, שזכתה גם בישראל להצלחה לא מבוטלת עם הפיקנטו. מדוע ה־i10 הצליחה פחות? הסיבה טמונה במנטליות. מכוניות מיני שמתוכננות עבור אירופים, כמו הפיקנטו, הן גדולות יותר מהמקובל בקטגוריה, מאובזרות יותר ואיכותיות יותר. לעומת הפיקנטו, יונדאי i10 הקודמת נראתה והרגישה מיושנת.
כעת יונדאי מציגה i10 חדשה לחלוטין שמשילה את המנטליות המינימליסטית לטובת עיצוב ומיצוב שמיועד ללכוד לקוחות של מכוניות גדולות יותר. הסיסמה של יונדאי היא "מכונית סגמנט B במכונית סגמנט A", כלומר מכונית שמעניקה את כל היתרונות של מכונית גדולה יותר. האם זה נכון? על פי הנתונים הטכניים, באמת מדובר במכונית גדולה - i10 ארוכה מקודמתה ב־8 ס"מ ורחבה ב־6.5 ס"מ, במונחים של מכוניות זעירות מדובר בהבדל ניכר. מבחוץ היא מציגה קווים נקיים שעושים שימוש ניכר בגימיקים מוכרים של יצרני רכב אירופים, כמו הוספת פס פלסטיק מודגש בתחתית הדלתות כדי להעניק לרכב מראה מסיבי יותר. בסך הכל מדובר במכונית נאה שכבר אינה משדרת זולות.
כוללת בקרת שיוט ובקרת אקלים
מבפנים i10 מפתיעה לטובה, במיוחד ביחס לדגם היוצא. בקטגוריית מכונית המיני אמנם עדיין לא ניתן למצוא מאפיינים שהפכו לציוד סטנדרטי במכוניות המשפחתיות, כמו מערכות GPS מובנות ומסכי מגע, אך i10 מצוידת בנדיבות ביחס לקטגוריה. כך לדוגמה במכונית המבחן מותקנים בקרת אקלים, התנעה באמצעות כפתור ופריט נדיר בקטגוריה: בקרת שיוט.
תא הנוסעים עצמו איכותי, ביחס לדגם היוצא וגם ביחס למתחרות רבות בקטגוריה. כדי להתמודד עם בעיה מוכרת במכוניות זעירות, שפע של ברזל ופלסטיקים זולים חשופים, מכוסה לוח המחוונים של i10 בחלקו התחתון בדיפון פלסטיק צבעוני ואיכותי, ואילו בחלקו העליון מאורגן לוח המחוונים היטב ומציע פתחי אוורור גדולים ומערכת שמע טובה, הכוללת גם שליטה מגלגל ההגה. המרווח הפנימי, נקודת תורפה מסורתית במכוניות רבות בקטגוריה, טופל והמושב האחורי יכול לאכלס מבוגרים בנסיעות קצרות באופן משביע רצון.
i10 מוצעת בשלב הראשון בשני מנועים: 1.0 ליטרים בעל שלוש בוכנות שמפיק 66 כוחות סוס, ו־1.25 ליטרים שמפיק 87 כוחות סוס. בשני המקרים מדובר במנועים חזקים, שמאפשרים ל־i10 הקטנה להפיק ביצועים נאים. עם זאת, המנוע הבסיסי רועש תחת מאמץ.
כאשר i10 תגיע לשוק הרכב הישראלי יוצמד לה פריט חובה לשוק המקומי: תיבת הילוכים אוטומטית בעלת ארבע מהירויות. ספק אם המנוע הבסיסי יוכל להפיק ביצועים נאותים עם תיבה שכזו.
מבחינת איכות הנסיעה, ניכרת קפיצת מדרגה אמיתית. i10 כבר לא נוסעת ומתנהגת כמו מכונית זעירה וקופצנית, אלא כמו מכונית גדולה ומגובשת. תושבי סרדיניה מתגאים בעובדה שבכל האי לא ניתן למצוא כביש מהיר אחד לרפואה, אך אינם מספרים שחלק ניכר מהכבישים סלולים באיכות מחפירה. i10 בולעת את השיבושים ללא מחאות מיותרות, ועושה זאת תוך שמירה על רמה גבוהה של שקט בתא הנוסעים. בישראל, מדינה שבה איכות הסלילה הנמוכה מאיימת להשמיד את צמיגיהן של מכוניות קטנות שאינן מבודדות את יושביהן כראוי מהכבישים הגרועים, יהיה מדובר בתכונה מבורכת.
בסופו של דבר יונדאי i10 החדשה מהווה קפיצת מדרגה ענקית לעומת הדגם היוצא. אלא שלא מדובר כאן בדיוק בתהליך אבולוציוני של דגם שמשתדרג עם השנים לטובת הלקוחות, אלא יותר בתהליך שבו יצרנית רכב מייצרת ומתכננת דגם חדש לחלוטין שמיועד בכלל לקהל אחר, עם צרכים אחרים, ביבשת אחרת, שרק נושא אותו השם. מכיוון שכך, אין כאן הפתעה גדולה לאור העובדה שמדובר במכונית שמהווה שיפור ניכר לעומת קודמתה. עם זאת, אסור לשכוח עובדה חשובה: היא אולי מיועדת ללקוחות אירופים אניני טעם שמעדיפים בקרת אקלים מקורית ומתלים איכותיים, אך ישראל אינה חלק מאירופה.
האם עודף האבזור יעלה את המחיר?
וכאן נשאלת השאלה כיצד יונדאי i10 תשווק כשתגיע לישראל. הדור הקודם הגיע במספרים נאים לידי חברות ההשכרה, אך הדור החדש ייכנס בשוק הרכב הישראלי לטריטוריה הצפופה והאגרסיבית של מכירה ללקוחות פרטיים. מדובר בפלח שוק שבשנים האחרונות הפך אגרסיבי במיוחד, שבו דגמים רבים שלא בהכרח מתחרים ישירות זה בזה נלחמים על כיסו של הצרכן הפרטי.
כך לדוגמה, בפלח שוק זה לקוח מסוגל להתלבט בין מכונית סופר־מיני ידנית ב־70 אלף שקל לבין מכונית מיני ב־55 אלף שקל, ולוותר על יתרונותיו של הדגם הגדול בגלל פער המחיר. בפלח שוק זה הלקוחות שמחים כמובן לקבל כמה שיותר אביזרים, אך אינם רואים באבזור עדיפות עליונה לעומת השיקול החשוב ביותר: מחיר נמוך. i10 החדשה אמנם גדולה יותר ומאובזרת, אך יותר אבזור ויותר גודל פירושם לרוב גם יותר כסף.
לסיכום, ה־i10 מהווה שדרוג ניכר מאוד לעומת הדגם היוצא, אך היבואנית תצטרך גם לתמחר אותה באופן שיאפשר לה להיות תחרותית בשוק הישראלי.
יונדאי i10
- מנוע: בנזין, נפח 1,242 סמ"ק, הספק מרבי: 87 כ"ס, מומנט מרבי: 12.2 קג"מ
- ביצועים: מהירות מרבית: 171 קמ"ש, זינוק ל־100 קמ"ש ב־12.3 שניות
- צריכת דלק: נתוני יצרן 20.4 ק"מ לליטר. נתוני מבחן: 14.8 ק"מ לליטר
- בטיחות: כריות אוויר, טרם נבחנה במבחן ריסוק פומבי
- קבוצת זיהום: טרם נקבעה
- מחיר: טרם נקבע