$
בארץ

בדיקת כלכליסט

חצי מיליארד שקל יוקצו למימון השכרת משרדי הממשלה

ועדת הכספים תתבקש לאשר מחר העברות תקציביות של 845 מיליון שקל. 536 מיליון שקל מתוכם מיועדים לסעיף אחד. עוד על הפרק, מענקי פרישה לעובדי מועצות דתיות וארגון מחדש של משרד הכלכלה

שאול אמסטרדמסקי 07:4428.10.13

845 מיליון שקל, לפחות — זה הסכום שיהיה מונח מחר על שולחנה של ועדת הכספים. על הפרק: שורה של בקשות מצד משרד האוצר להעברות כספים בתוך תקציב המדינה, שחברי הוועדה צריכים לאשר או לדחות.

 

ח"כ סתיו שפיר, מנסה לקדם את השקיפות ח"כ סתיו שפיר, מנסה לקדם את השקיפות צילום: אדם קפלן

 

ההעברה המשמעותית ברשימה היא סכום של 536 מיליון שקל שיוצאים מסעיף "הוצאות שונות" ומיועדים להגיע לסעיף "דיור ממשלתי". משרד האוצר מגדיר את מטרת סעיף זה כ"הבטחת הכנסות עתידיות ליזם משכר דירה שישלמו משרדי הממשלה". משרד האוצר משתמש בלשון עמומה, בלשון המעטה, במטרה לתאר את המטרות שלשמן הוא מבקש מחברי ועדת הכספים לאשר את העברת הכסף. מטרת הסכום היא לממן שכר דירה למשרדים שמשרדי הממשלה שוכנים בהם.

 

בקשות נוספות של משרד האוצר כוללות העברת 14 מיליון שקל למימון הקמת המינהלת לחיזוק הזהות היהודית במשרד ראש הממשלה, 4.8 מיליון שקל למימון מענקי פרישה לעובדים של המועצות הדתיות, 8 מיליון שקל למימון מענקים והטסה של מסתננים שיוצאים מישראל מרצון, ו־18.2 מיליון שקל לוועדות יועצים של משרד התקשורת ולמטרות נוספות במשרד.

 

בדיקת "כלכליסט" מגלה כי חלק גדול מהכסף שמשרד האוצר מבקש להעביר, לפחות 25%, מגיע מסעיפי רזרבות סמויים מהעין בתקציב המדינה, בעלי שמות עמומים כמו "הוצאות שונות" ו"תמיכות שונות בענפי המשק".

 

ההעברות התקציביות הן האופן שבו משרד האוצר מנהל את תקציב המדינה באופן שוטף. לאחר שמסגרת התקציב מאושרת בממשלה ובכנסת, משרד האוצר עובד מול הפקידים במשרדי הממשלה השונים, ואז מבקש מחברי ועדת הכספים לאשר את ההעברות ממטרה אחת למטרה אחרת. כך נוצר מצב שהתקציב שאושר בכנסת משתנה ללא הכר, כשהציבור בקושי מודע לשינויים אלה.

 

לאחרונה סוכם בין משרד האוצר לבין ועדת הכספים כי המשרד יעביר את הבקשות להעברות תקציביות אל הוועדה כשבוע לפני הדיון, כדי שחברי הכנסת יוכלו ללמוד את החומר ולהגיע מוכנים לדיון, ולא לשמש רק כחותמת גומי.

 

משרד האוצר לא מעביר את החומר לוועדת הכספים בצורה נוחה. הוא שולח את הבקשות באופן מודפס לוועדה ולא לתיבות הדואר האלקטרוני של חברי הכנסת. חברת הוועדה ח"כ סתיו שפיר החליטה לשקף את החומר לציבור. בעזרת קבוצה גדולה של מתנדבים המסמכים שמגיעים מהאוצר נסרקים, מנותחים ועולים לרשת כדי שהציבור יוכל לעיין בחומר.

 

במדינות כמו אוסטרליה ובריטניה תהליך התקצוב מתנהל בצורה שקופה יותר, ומשרד האוצר שלהן אף מנגיש את המידע לציבור בחלק מהמקרים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x