הנגידה קרנית פלוג בנאום ראשון: "המשק הישראלי נמצא במצב טוב"
"ללא השתלבות של נשים ערביות וגברים חרדים בשוק העבודה ולאור הזדקנות האוכלוסיה המשק הישראלי יאבד כל שנה 1.3% מהתוצר שלו", אמרה פלוג בוועידת ראש הממשלה לפיתוח כלכלי של מגזר המיעוטים. צפו בשידור חי
נגידת בנק ישראל החדשה ד"ר קרנית פלוג אומרת בנאום ראשון כי "מנקודת המבט המקרו כלכלית של שיעורי הצמיחה, המשק הישראלי נמצא במצב טוב, בפרט בהשוואה למדינות המפותחות האחרות". בפתיחת ועידת ראש הממשלה לפיתוח כלכלי אמרה פלוג כי "ללא השתלבות של נשים ערביות וגברים חרדים בשוק העבודה ולאור הזדקנות האוכלוסיה המשק הישראלי יאבד כל שנה 1.3% מהתוצר שלו".
שמה של ועידת ראש הממשלה לפיתוח כלכלי של מגזר המיעוטים שמתקיימת הבוקר באוניברסיטת תל אביב הוא "שותפות וצמיחה". עוד ישאו דברים בוועידה ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר יאיר לפיד, שר הכלכלה נפתלי בנט, שר השיכון אורי אריאל ושר החינוך שי פירון.
לגבי מצב המשך הוסיפה פלוג כי בטווח הארוך המגמה היא חיובית פחות: "בעשור האחרון צמחנו מהר יותר מהמדינות האחרות ובמשבר הכלכלי נפגענו מעט יחסית. הדבר משתקף גם בכך ששוק העבודה המצב יחסית טוב. שיער האבטלה ירד יחד עם עלייה בשיעור ההשתתפות בכח העבודה והדבר הזה מבטא בין היתר את ההשתתפות של מגזרים שונים כמו אוכלוסיה חרדית וערבית. אולם בטווח הארוך כאשר רואים מה קורה לצמיחה לאורך זמן התמונה מורכבת יותר, במיוחד בכל הקשור לפריון העובד הישראלי וההשתתפות בעבודה לאור הזדקנות האוכלוסייה".
"אנחנו רואים שקצב העלייה של הפריון אצלנו, כלומר כמה עובד מייצר לשעה, הוא מתון יחסית למדינות המפותחות והפער בפריון בינינו לבינם רק הולך וגדל. לפער הזה בפריון יש סיבות שונות ובין היתר בעובדה שההשקעה לעובד נמוכה יחסית, כמו לדוגמה השקעה בטכנולוגיות חדשות, ובנוסף העובדה שאנשים שכן עובדים אצלינו עובדים מעט שעות, גם הסביבה העסקית לא נוחה מבחינת הבירוקרטיה והיכולת לעשות עסקים. זה משתקף בכך שהפריון לא מקדם אותנו בסגירת הפערים של התוצר לנפש ביחס למדינות המפותחות".
פלוג הסבירה כי "אם מסתכלים קדימה, אז שתי האוכלוסיות ששיעור ההשתלבות שלהם בתעסוקה הוא נמוך במיוחד הם גברים חרדים ונשים ערביות. רק 29% מהנשים הערביות עובדות וההשתלבות המוגבלת הזו מעיבה על האפשרות של המשק לצמוח בקצבים גבוהים גם בעתיד. כאשר לוקחים בחשבון את השינויים הדמוגרפיים הצפויים לנושא הזה יש השלכות מרחיקות לכת על הצמיחה העתידית.
"המשמעות היא שחשיבות ההשתלבות שלהם היא גדולה במיוחד. אם נוסיף לכך את העובדה שהאוכלוסייה צפויה גם
להזדקן אז שתי המגמות הללו ביחד וההשלכות של זה מבחינת הצמיחה העתידית הן מרחיקות לכת. ביחד כל התופעות הללו יגרעו 1.3% משיעור הצמיחה העתידי בטווח הארוך. צריך לציין גם שהאוכלוסיות הללו מתאפיינות ברמת פריון ושכר נמוכה והמשמעותי היא שלא צריך רק להשתלב בתעסוקה אלא גם בהעלאת המיומנויות וההשלכה וכך העלאת התוצר לעובד".
פלוג הוסיפה כי "הנושאים העיקריים בהם צריך לטפל הם העלאת רמת ההשכלה והמיומנויות הרלבנטיות בגיל העובדה, שיפור הנגישות התחבורתית בין מקומתו העבודה ומקוות המגורים, מעונו יום, חסמים תרבותיים ועידוד עסקים קטנים במגזר הערבי וגם בבעיית האפליה ולשפר את היכולת של י להשתלב באותם מגזרים שסגורים בפניה".