זריחה בארץ השמש העולה?
הבורסה היפנית זינקה ב-60% בשנה האחרונה, ועדיין מדובר בהזדמנות למשקיעים. הקרדיט לראש הממשלה אבה
בכינוי עצמו אפשר לזהות קצת גנאי ולגלוג, המכוונים להדגיש שכל המדיניות האמורה מסתכמת בסך הכל בפמפום מאסיבי של כסף זול לכלכלת יפן. המקטרגים צופים שבסופו של דבר הבלון הנפוח יתנפץ ויגרום לנזקים לכלכלה ולמשקיעים.
על פניו, הדפסת כסף ביפן לא שונה בהרבה ממה שנעשה בארה"ב או בבריטניה. בפועל, המהלך היפני שונה מהותית. היקף הרכישות ביפן גדול הרבה יותר והניירות הנרכשים כוללים מלבד האג"ח הממשלתיות גם אג"ח חברות ואפילו מניות. אך זהו אינו העיקר - ההבדל המהותי קשור בקונטקסט הרחב של השינוי שצפויה לחולל הממשלה הנוכחית בכלכלה היפנית.
ראשית, גם למבקרים של המדיניות הנוכחית של הממשלה, אין ממש הצעות אחרות להצלת הכלכלה היפנית. שנים של צמיחה אפסית, גידול בחוב הממשלתי, דפלציה, התחזקות המטבע ואובדן יתרון תחרותי של היצוא דרשו פתרון קרדינאלי ולא שיפוצים קלים. מובן שהדפסת כסף לבדה יכולה להיות רק פתרון זמני. אילו השינוי יתבטא רק בכך, הסיכון הפיננסי והכלכלי למדינה רק יעלה.
שנית, המבקרים והספקנים מתעלמים מכך שהשינוי ביפן לא נעצר בהזרמת הכספים, והם מפספסים את השינוי המבני העמוק שממשלת יפן מבצעת בכלכלת המדינה.
השינוי החל בבחירות שהתקיימו לפני שנה. גוש השמאל ששלט בפרלמנט היפני עם רוב של כמעט 70% התרסק לכ-15%. ההתרסקות הייתה תוצאה של מדיניות כלכלית כושלת שנתפסה כפועלת נגד המגזר העסקי. הממשלה הקודמת העלתה באופן משמעותי את שכר המינימום, הידקה עוד יותר את תנאי שוק העבודה היפני שגם לפני זה התאפיין בקשיחות גדולה, הטילה מגבלות מיותרות על החברות בתחומים שונים ולא פעלה למנוע או למתן את התחזקות הין.
למרות הניסיון להטיב עם העם, העם היה מאוד לא מרוצה מהתוצאה. האכזבה מהשלטון הקודם גרמה לניצחון גורף של המפלגה הליברלית הוותיקה שיחד עם שותפיה למדיניות זכתה לרוב מוחץ של כ-80% בפרלמנט – רוב שמאפשר לה להעביר בקלות כל רפורמה כלכלית.
מלבד הצעדים הנמרצים בתחום המדיניות המוניטארית, הממשלה החדשה עשויה להתגלות כאחת הממשלות הרפורמיסטיות ביותר ביפן מאז הנס הכלכלי היפני אחרי מלחמת העולם השנייה. היא מתכוונת לבצע רפורמות עמוקות בשוק העבודה, לחתום על הסכמי סחר מיוחדים עם מדינות רבות, להוריד את נטל המס על החברות, לפשט ולייעל רגולציה, לעודד תיירות, למשוך עובדים משכילים מחוץ ליפן, להגדיל משמעותית השתתפות נשים בכוח העבודה ועוד. יש לזכור שמדובר בכלכלה שמוכנה לזינוק, עם חברות חזקות, תשתית טכנולוגית מתקדמת ויתרון תחרותי בתחומים רבים.
השינוי מורגש כבר כעת. קודם כל, מצב הרוח המדוכדך של היפנים התחלף באמון ותקווה לעתיד טוב יותר. מגמת הדפלציה כבר השתנתה, הנתונים הכלכליים השתפרו, החברות היפניות, שזכו בתנאים תחרותיים הרבה יותר טובים בעקבות היחלשות הין, מציגות לאחרונה תוצאות כספיות חיוביות.
אילו הממשלה תעמוד בהבטחותיה - והסיכויים לכך נראים די גבוהים - יתכן מאוד שנראה בעוד כמה שנים שיפן שוב הופכת מאימפריה שוקעת למדינה המממשת את מלוא הפוטנציאל הכלכלי שלה. במבט אל הנוף העולמי שלאחר המשבר הפיננסי הממושך, יפן נראית דווקא כאחת ההבטחות הגדולות.
ההתפתחויות ביפן עשויות לספק בשורה גם למשקיעים. אומנם שוק המניות היפני עלה משמעותית בשנה האחרונה, אך לאורך שנים הוא נותר בפיגור עמוק לעומת השווקים המובילים בחו"ל. העידן החדש ביפן עשוי לסמן מפנה ארוך טווח גם בבורסה היפנית.
אלכס זבז'ינסקי הוא הכלכלן הראשי בבית ההשקעות מיטב דש