הלוחם למען זכויות החוסכים שמבקש שתיתנו לו את כספכם
דורון שורר, יו"ר הבנק החברתי, הוא אדם שמושך אליו אש. מהלליו מציינים את כישוריו הגבוהים, יכולתו להזיז הרים וניסיונו המקצועי. מבקריו מעלים טענות על ניהול לא נכון של כספים ומזכירים: גם בית משפט הדגיש את אמינותו הבעייתית בעבר
דורון שורר, מי שעומד בראש מיזם הבנק הקואופרטיבי שעשוי לחולל שינוי בענף הבנקאות, הוא אדם שנוי במחלוקת בשוק ההון. מצד אחד, מי שהיה הממונה על הביטוח ושוק ההון זוכה למילים חמות על הרפורמות שהנהיג בתקופתו. מצד שני, הוא זוכה לביקורת מצד פעילים בשוק על התקופה שבה שימש כבעל השליטה וכיו"ר דירקטוריון ליטו גרופ — קבוצת חברות שגייסה אג"ח בעשרות מיליוני שקלים שעד היום לא נפרעו. לא רק הם מבקרים אותו. גם בית המשפט מתח ביקורת על תפקודו באותם ימים, כאשר הבטיח לשנות את שכרו של מנכ"ל החברה־הבת ללא סמכות ומבלי להביא את הדבר לאישור הדירקטוריון. שופטת המחוזי בחיפה אף מתחה ביקורת על אמינותו ואמינות שותפו.
מבקריו סבורים שלא ראוי שישמש כיו"ר בנק, ולעומת זאת קולגות שעבד איתם שופעים מחמאות. עד כה לא נעשה ניסיון אמיתי להיכנס לעומק דמותו.
- הבנק החברתי: עמלות מופחתות וריבית גבוהה על פק"מ תמורת 3,000 שקל
- בנק חברתי ראשון הגיש תשקיף לרשות ני"ע
- יכשל או יצליח? הבנק הקואופרטיבי הראשון בישראל יוצא לדרך
שורת תפקידים בכירים
שורר (60), רואה חשבון בהכשרתו, עלה מרומניה כשהיה בן 10. הוא מתגורר בשכונת תלפיות בירושלים. יש לו שני בנים — רן, שלומד כלכלה בהרווארד, וטל, כתב הספורט של ערוץ 10. אשתו, ורד, רופאת שיניים.
בשנת 1983 הוא הקים משרד רואי חשבון שאותו ניהל כעשור עד אשר עבר לתפקידים ציבוריים. בין היתר, שימש כיועץ כלכלי למשרד האנרגיה בתקופתו של השר משה שחל (1985), כיו"ר הוועדה הציבורית לנושאי ביטוח (1988) וכיו"ר רשת עמל. ב־1993 מונה למנכ"ל משרד התחבורה. בשנים 1995–1998 כיהן כממונה על הביטוח ושוק ההון במשרד האוצר, תחת אברהם (בייגה) שוחט — תפקיד שסלל לו את הדרך לתפקידים בכירים כיו"ר קרן הפנסיה מבטחים והפניקס.
לצד מבקריו, שלחלקם יש אינטרסים כספיים, ישנם גם סנגורים רבים המוכנים להעניק עדות אופי ראויה לשורר, שביצע שורת תפקידים בכירים בעברו.
"שורר הוא אחד שחושב כמה צעדים קדימה", מספר אדם שעבד איתו כשכיהן כממונה על הביטוח ושוק ההון. "הוא שינה הרבה דברים בתחום ביטוחי הרכב, למשל, וכך הפך את התחום לתחרותי. זה גרר בתקופתו ביקורת גדולה מצד החברות שזה היה השומן שלהן".
בשנים שאחרי עזיבתו את משרד האוצר, עבד שורר, בין היתר, במיזמים פרטיים. כך, למשל, שימש כיועץ חיצוני לחברה בשם רנדור שהיתה מיזם למטבע וירטואלי, דוגמת הביטקוין.
שורר מיתג עצמו כלוחם על זכויות החוסכים. כיום הוא מכהן כיו"ר ועדת ההשקעות של קופת הגמל המפעלית של האוניברסיטה העברית. בפברואר 2012 הודיעה ועדת ההשקעות כי תחרים חברות שיתברר כי עד שנתיים לפני הסדר החוב חילקו דיבידנדים לבעלי המניות ובונוסים לבכירים.
העננות המשפטיות
לצד המחמאות, כאמור, יש גם ביקורת. בשנת 2006, עת שכיהן כבעל השליטה וכיו"ר יצרנית המרכבים ליטו גרופ והחברה־הבת ליטו גרופ נדל"ן, גייסו החברות שתחת שרביטו איגרות חוב בהיקף של כ־96 מיליון שקל שהמשקיעים בהן כבר, כנראה, לא יזכו לראות.
על פי בקשה להסדר נושים שהגישה ליטו גרופ בחודש ספטמבר, חובותיה למחזיקי האג"ח (סדרה ב') עומדים כיום על 127.2 מיליון שקל. זאת כאשר בקופתה נחים 800 אלף שקל במזומן. ליטו גרופ נדל"ן, שפעלה במזרח אירופה ושלה חוב של 22.5 מיליון שקל לבעלי האג"ח, חדלת פירעון וניתן לה צו פירוק בחודש ספטמבר.
שורר עצמו, ששימש כבעל שליטה בליטו גרופ בין נובמבר 2004 ליוני 2007, עזב את החברה חודשים ספורים טרם מכירתה לחברת MBM האמריקנית. הוא דוחה כל קשר בינו לבין מצב החברות כיום ומייחס זאת למשבר הנדל"ן העולמי ולניהול כושל של הבאים אחריו. עם זאת, באי כוחה של ליטו גרופ, עוה"ד עמוס ון־אמדן ושלומית הראל־שוורץ, חושבים אחרת. בתביעה שהגישו נגדו ונגד שותפו בחברה לשעבר צפריר בכנר, הם טוענים כי "בגדר תפקידיהם – הם גרמו נזקים כספיים ניכרים המסתכמים בעשרות מיליוני שקלים".
גורלה של התביעה נגד שורר עדיין לא ברור, אבל הליך משפטי אחר שהסתיים ושבו תבע מוני שבתאי, מנכ"ל ליטו גרופ נדל"ן לשעבר, את שורר ובכנר באופן אישי בגין שכר שלטענתו הובטח לו ולא קיבל — מעלה תהיות לגבי התנהלותו של שורר כיו"ר של חברה ציבורית. בפסק הדין שכתבה שופטת בית המשפט המחוזי בחיפה, ריבי למלשטריך־לטר, ושבו חייבה את שורר ושותפו לשלם לשבתאי 300 אלף שקל בגין אי־הבאה לאישור הדירקטוריון מסמך שינויים בשכרו, היא ביקרה את התנהלותם. השופטת כתבה כי "חתימת שניהם בלבד, על מסמך השינויים מהווה למעשה חריגה מהרשאה, אם התיימרו לחתום בשם ליטו גרופ". היא הוסיפה וכתבה כי "הנושא כלל לא הועלה על ידיהם לישיבות דירקטוריון". בהליך המשפט מתחה השופטת ביקורת על אמינותו של שורר, שלא ערער על פסק הדין.. "הביטוח שילם", סיפרו מקורביו.
גם בעלי איגרות החוב של ליטו גרופ טוענים שקשה לנתק את מצב החברות כיום מהתנהלותו של שורר כבעל שליטה. בבקשה שהגישו לפטור את החברה ממינוי מומחה מטעם בית המשפט לבחינת הסדר החוב בשל עלותו, הם טוענים כי כבר באסיפת מחזיקי האג"ח שנערכה לאחר מכירת השליטה ל־MBM "הוצגו מצגים על כוונה להבריא את החברה".
עו"ד אופיר נאור, בא כוח הנאמן של מחזיקי האג"ח, מחדד את הביקורת. "בתקופה המדוברת גייסו את האג"ח לביצוע השקעות שבעדינות צריך לכנות אותן מסוכנות. לקחו חברה שהיא עסק תעשייתי סולידי, מפעלים בצפון, גייסו כסף והשקיעו בצורה מסוכנת. כשהסיכון הגדול התממש אז בעלי השליטה עזבו".
מטעם דורון שורר נמסר בתגובה: "אין כל יסוד לטענות המועלות. קיים חשש שעכשיו, כשמר שורר עומד בראש אופק, מיזם חברתי־כלכלי משגשג, יהיה מי שינסה לפגוע בשמו הטוב. לגופן של הטענות, רוב האירועים המתוארים בכתב התביעה התרחשו שנים רבות לאחר עזיבתו של מר שורר את החברות. במועד שבו מכר מר שורר את כל אחזקותיו ועזב את כל תפקידיו בליטו גרופ ובליטו נדל"ן, בשנת 2007, היו החברות במצב פעיל, משגשג וסולבנטי. נכון למועד זה, הטענות מתבררות בבית המשפט".
עו"ד אורן הראל, בא כוחו של צפריר בכנר, לא מסר תגובה.