פרופר נגד גילה: "פיקוח על המחירים זה נושא ששייך להיסטוריה"
תאגידי המזון יוצאים בביקורת חריפה על כוונת הממונה על ההגבלים להטיל עיצומים כספיים על מונופולים שיגבו מחיר מופרז. לדברי יו"ר אסם, רשות ההגבלים צריכה לעודד תחרות באמצעים אחרים. גילה: "ההנהלות של המונופולים יצטרכו לרסן את המחירים"
בכירים בתעשיית המזון יצאו בסוף השבוע בביקורת חריפה על כוונתו של הממונה על הגבלים עסקיים, פרופ' דיויד גילה, להטיל עיצומים כספיים על מונופולים שיגבו מחיר מופרז מצרכנים. "אני מאמין שבעולם התחרותי של היום אי אפשר לפקח על מחירים", אמר ל"כלכליסט" יו"ר אסם דן פרופר.
- רשות ההגבלים תמנע ממונופולים לגבות מחירים מופרזים
- נשיא קוקה-קולה לממונה על ההגבלים: "אתה נוטש את תפקידך"
- אביר הצרכן הישראלי לא יילחם בבנקים, במחיר החשמל וברגולטורים המפחידים
המהלך של גילה מתבסס על חוק קיים, שלא נאכף עד היום. במסגרת זו מתכוונת הרשות גם לחשוף את המונופולים לתביעות ייצוגיות במאות מיליוני שקלים במקרה של גבייה מופרזת מצרכנים.
"אני לא יודע אם יש היום מישהו שיודע לומר על מה מדובר, אבל ברור לכל אחד שהנושא של פיקוח מחירים עבר מהעולם", אמר פרופר. "מה שחייב להיות זאת תחרות". פרופר התייחס בדבריו לימיו כיו"ר התאחדות התעשיינים, בשנות התשעים. לדבריו, "היו תעשיינים שהיו נתונים לפיקוח מחירים, וביקשו ממני לגרום שהם לא ייצאו מפיקוח, כי הפיקוח דאג להם. עצם קביעת המחיר על ידי הרשויות גרם להם להיות מרוצים מאוד מהתוצאה. אני לא חושב שאנחנו צריכים לחזור לאותם ימים".
פרופר הוא לא הראשון בתעשיית המזון שרואה את היוזמה של גילה כצעד לא ראוי. בכנס התאחדות התעשיינים ומשרד עורכי הדין עמית פולק מטלון, שהתקיים ביום חמישי בתל אביב, נתקל הממונה במתקפה חזיתית של נשיא החברה המרכזית למשקאות קלים. הוא אמר לגילה כי הוא נוטש את תפקידו כממונה על התחרות ו"הולך להגן על הצרכנים". גילה השיב מעל הבמה: "מה לעשות שלפעמים התחרות, לפחות לתקופה מסוימת, לא עובדת. נשאר מונופול עם כוח, ודיני ההגבלים בכל העולם אוסרים זאת".
פרופר דחה את הדברים שאמר גילה: "יש לממונה על הגבלים כלים. אם מונופול מנצל את מעמדו לרעה, אפשר למנוע את זה ממנו. אני חושב שפיקוח על המחירים זה נושא ששייך להיסטוריה הרחוקה. הרשויות הורידו אותו מהפרק מפני שהבינו שהוא עובד לרעה".
פרופר דחה את הטענה שפיקוח על מונופולים, בפרט בתחום המזון, הוא מהלך שעשוי לפגוע באסם: "אנחנו פתוחים לתחרות בכל המוצרים. פסטה זה המוצר היחיד שיש לנו עליו מונופול היום (נתח השוק של החברה עומד על 56% – ג"ק ות"ג). יש לנו תחרות עזה דווקא בתחום הזה, 5–6 מותגים איטלקיים, יבוא מטורקיה ויוון ומותגים פרטיים. אני לא אגזים אם אני אומר שיש פה עשרות מותגים".
בתגובה לדברי פרופר אמר גילה ל"כלכליסט": "הרעיון במהלך הוא שכדי להפחית את יוקר המחיה, מעתה והלאה הנהלות של מונופולים, בבואן לקבוע את המחיר, יצטרכו לרסן את המחיר שהם גובים. אם הם ידאגו לחשב את עלויותיהם באופן שמרני, ללא ניפוח מלאכותי ובהתאם להנחיות שבגילוי הדעת, הם יוכלו לחסן את עצמם מתביעות מצד הרשות".
מרשות ההגבלים העסקיים נמסר בתגובה: "לא מדובר בפיקוח מחירים מראש על כל השוק. מדובר באיסור החל רק על מונופולים, שנועד לגרום להם שלא לנצל לרעה את מעמדם על חשבון הצרכן".