$
בארץ

דיון סוער בכנסת: "להקים ועדת חקירה על הרווחים הכלואים"

בדיון של הוועדה לביקורת המדינה שעסק בהתנהלות רשות המסים בנוגע לחוק לעידוד השקעות הון, אמרה ח"כ זהבה גלאון ממרצ: "החברות הללו שדדו את הקופה הציבורית, ומדובר במחדל חמור וכישלון דרמטי"

הדר קנה 13:0113.11.13

"פרשנות מוטעית של בכיר ברשות המיסים, למרות שלא הייתה מבוססת, גרמה נזק של 40 מיליארד שקל", כך אמר יו"ר הוועדה לביקורת המדינה אמנון כהן (ש"ס) בדיון סוער שנערך היום (ד') לגבי הרווחים הכלואים. הוא דרש לקבל תשובות מרשות המסים. ח"כ זהבה גלאון (מרצ) אף דרשה לשקול הקמת ועדת חקירה ממלכתית בנושא.

הדיון עסק בדו"ח מבקר המדינה על הרווחים הכלואים שהתפרסם באוקטובר ובו פרק עם ביקורת קשה על חוק עידוד השקעות הון ועל התנהלות רשות המסים בטיפול בעת חקיקת הוראת השעה בנושא הרווחים הכלואים.

 

ח"כ זהבה גלאון ח"כ זהבה גלאון צילום: אוהד צויגנברג

 

לפני יומיים הסתיימה הוראת השעה בנושא ורשות המסים הודיעה כי גבתה 4.3 מיליארד שקל מהרווחים הכלואים בעיקר מהחברות הגדולות כגון: טבע, כיל וצ'ק פוינט שבחרו לשחרר את מירב רווחיהן הכלואים.

 

בדיון אמר כהן: "מראש היה חשש אם נוכל לגבות סכומים אלו. רצינו לעודד תעשייה ותעסוקה , אך לא בדקנו כל שנתיים-שלוש האם המטרה של עידוד השקעות, הושגה. לא נבדק כמה מפעלים הוקמו וכמה מהן בפריפריה, וכמה עובדים נקלטו".

 

מה דעתך על מניית איי.סי.אל:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

נציג המבקר, צבי ורטיקובסקי הוסיף: "התנהלו בצורת "שגר ושכח". לא בדקו מה תהיה התמורה, ולא קבעו מי יהיה האחראי לעקוב ולבדוק. המס שלא נגבה מאותן החברות – נופל כנטל על כלל הציבור, ומגיע לו לדעת מה הוא מקבל בתמורה להוספת הנטל הזו".

 

ח"כ מיקי רוזנטל (העבודה) אמר אף הוא: ״ברור שהמס ששולם מהרווחים הכלואים הוא שמחת עניים. סדרת הכשלים והטעויות של המדינה ביחס לחוק, היא מבישה והתמונה שעולה היא זלזול מוחלט בכסף ציבורי. 4 מיליארד שקל הם סכום עצום, אך הוא מגוחך ביחס להכנסות של 60 מיליארד שקל. בפועל, זה שיעור מס, שרוב החברות במשק היו שמחות לשלם".

 

רוזנטל טען כי הרעיון שבבסיס החוק לעידוד השקעות, חשוב ביותר לפיתוח המשק, הפריפריה והתעסוקה, "אך מדינת ישראל זרקה מיליארדים בלי לבדוק את יעילות החוק והאם קומץ החברות שזכו למתנות יקרות - אכן עמדו ביעד".

 

ח"כ זהבה גלאון (מרצ) קראה להקים ועדת חקירה ממלכתית: "איך נוצרו היקפים שערורייתיים שרשמו לחברות בלי מדיניות מסודרת, ובלי ראיה לטווח ארוך. החברות הללו שדדו את הקופה הציבורית, ומדובר במחדל חמור וכישלון דרמטי. פקידים בכירים עוברים לתפקיד אחרים ולא ממצים איתם את הדין".

 

מנהל רשות המיסים, משה אשר ענה להתקפות מצד חברי הכנסת ואמר להגנת הרשות: "לא הייתה צמיחה כזאת בארץ אלמלא החוק, והוא יצר תעסוקה רבה מאד בעיקר בפריפריה. מדי פעם בדקנו אם החוק עומד במטרותיו. המטרה ליצור ודאות למשקיעים הבינלאומיים שלא ישתנו תנאי המס באמצע הדרך". נציג משרד הכלכלה, אסף גרינוולד הוסיף כי "עולם העסקים הוא דינמי ואנו מחיובים למשוך חברות כל הזמן".

 

לדברי פרידה ישראלי, נציגת משרד האוצר נעשה למשמעויות החוק פילוח לעשירונים, השקעות בין מרכז לפריפריה, השוואת המס שנפטר מול במס שהתקבל ועוד. "גילינו ריכוזיות יתר בהטבות המס, ופעלנו להגדלת ההטבות בפריפריה לעומת המרכז. קשה מאוד לכמת את התמורה להטבת המס אך ברור שאלמלא החוק לעידוד ההשקעות, לא היה מגיע המס שכבר נגבה".

 

אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, הזהיר כי "הטבות מס נופלות על המגזר העסקי ועל האזרח הפשוט. מערכת מס חייבת להיות שוויונית, וחייבת להיות סיבה טובה מאוד - כדי לשבור עיקרון זה. הוראות החוק הן גרועות, ואסור להתבטל בפני החברות הגדולות. לא רק היצוא חשוב, והביקוש המקומי יוצר מגזר עסקי רחב וחזק. חשוב לא-פחות לזכור שלא רק התעשייה חשובה, אלא גם ענף השירותים".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x