פלוג נשבעה להיות גם חברתית
נאום ההשבעה של קרנית פלוג בבית הנשיא היה שונה מאוד מזה שנשא סטנלי פישר באותו מעמד: בזמן שפישר התמקד בצורך ביציבות וקרא לצמיחה מתמשכת, פלוג דיברה על הצורך בחלוקה שוויונית של פירות הצמיחה ועל שיפור כוח הקנייה של העובדים
הנאום שנשאה ד"ר קרנית פלוג בסוף השבוע במשכן הנשיא, במעמד מינויה לנגידת בנק ישראל, מאפשר להציץ אל משנתה הכלכלית והחברתית. מסיבה זו, מעניין להשוות אותו לנאום שנשא באותו מקום הנגיד הקודם פרופ' סטנלי פישר, לפני 8.5 שנים.
- בכירי תעשיית הפיננסים בוועידת שוק ההון של "כלכליסט"
- קרנית פלוג: "חשוב מאוד שפירות הצמיחה יתחלקו בצורה שוויונית יותר"
- "פלוג היתה רוצה לראות את הדולר מטפס לרמות של ה-3.65 שקלים"
ההשוואה בין שני הנאומים, חייבים לומר כבר עכשיו, אינה עושה חסד עם פישר, שמונה לנגיד יומיים לאחר הגעתו לארץ ונשא בטקס נאום קצר ולא אופייני, שהתייחס בחלקו להישגי המשק בעבר. הנאום המושקע של פלוג היה כמעט כפול באורכו, והתפרס על פני שורה ארוכה של נושאים.
פלוג שברה שמאלה וקראה לטיפול ביוקר המחיה
עיון בשני הנאומים מלמד לא רק מהם הבדלי הגישות בין פישר לפלוג, אלא גם עד כמה שונה פישר הרהוט שהכרנו בשנים האחרונות מפישר שזה עתה הגיע לארץ ב־2005. בנאום שנשא אז מנה פישר את מטרותיו העיקריות של בנק ישראל - לשמור על יציבות מחירים ועל חוסן המערכת הפיננסית, ובחר להתעלם ממטרה חשובה נוספת שחוק בנק ישראל הקודם תיאר במילים ברורות: "לקדם באמצעים מוניטריים רמה גבוהה של ייצור, תעסוקה, הכנסה לאומית והשקעות הון בישראל".
פלוג, לעומת זאת, בחרה להסביר מיד שגם מבחינת בנק ישראל, יציבות אינה חזות הכל. "בהינתן יציבות המחירים", אמרה, "החוק מגדיר את המטרות הנוספות של בנק ישראל - לתמוך במדיניות הכלכלית של הממשלה וביציבות המערכת הפיננסית. בנק ישראל ימשיך לתמוך בצמיחת המשק".
לזכות פישר בהקשר זה ייאמר כי הנגיד הנכנס ב־2005 אינו זה שהכרנו מאז פרוץ המשבר הגלובלי ב־2008. רכישות הדולרים שביצע בנק ישראל תחת הנהגת פישר, למשל, נועדו לתמוך בפעילות הריאלית במשק, ופעלו דווקא לרעת יציבות המחירים.
בנושא הצמיחה, הסתפק פישר באזכור ההנחה שצמיחה מתמשכת היא הבסיס החשוב ביותר לשיפור רמת החיים והרווחה. אבל אחרי שמחאת האוהלים בקיץ 2011 לימדה את כולנו שצמיחה לבד היא אולי בסיס הכרחי אבל בוודאי לא מספיק לשיפור רמת החיים של כולם, באה פלוג ופירטה את האני מאמין שלה בנושא: "אין די בשיעורי צמיחה גבוהים; חשוב מאוד שפירות הצמיחה יתחלקו בצורה שוויונית יותר בין האוכלוסייה כולה, כך שיתמכו בצמצום העוני ואי־השוויון בחלוקת ההכנסות", הבהירה. "אנחנו רוצים בצמיחה, שמחזקת את הלכידות בין קבוצות האוכלוסייה השונות ובתוך הקבוצות עצמן. הלכידות החברתית היא תנאי לחוסן לאומי, וליצירת חברה שגם ילדינו ירצו לגדל בה את ילדיהם".
המחאה החברתית הבהירה לנו גם שלצד עליות המחירים, חשוב לא פחות לטפל במחירים עצמם, או במה שנקרא בשפה המקצועית "יוקר המחיה". פישר התייחס לנושא זה רק בעקיפין ובשוליים. פלוג, לעומתו, קראה לילד בשמו, והסבירה כי חלוקה שוויונית יותר של פירות הצמיחה תשפר את כוח הקנייה של העובדים. בהקשר זה קראה פלוג להמשיך בביצוע רפורמות שיפחיתו את הריכוזיות ויגבירו את התחרות במשק.
סוגיית יוקר המחיה הובילה גם את פלוג היישר אל העלייה הבלתי פוסקת במחירי הדירות. ב־2005 בועת הנדל"ן עוד לא הייתה קיימת, ומטבע הדברים פישר כלל לא התייחס לנושא בנאומו. פלוג הקדישה לו בדבריה קטע לא נרחב במיוחד, שבו שבה והגנה על מדיניות הריבית הנמוכה של בנק ישראל, וכמו פישר בשנים האחרונות - גלגלה גם היא את האחריות לנושא אל הממשלה, שלא בונה לדבריה מספיק דירות.
גם פלוג וגם פישר ניסו למתן את המתח עם האוצר
היה מעניין לקרוא בין שורות הנאומים מאין באים שני הנגידים, ולאן הם הולכים. פישר התייצב במשכן הנשיא כעולה חדש שרק הגיע לארץ, ובחר להקדיש חלק מנאומו לתיאור הדרך שבה נראית ישראל בעיני היהודים מצדו השני של האוקיינוס. פלוג הגיעה למשרת הנגידה אחרי שנים ארוכות בחטיבת המחקר של בנק ישראל, ובחרה לפרגן לאנשי החטיבה, שימשיכו לדבריה "להתוות את הבסיס המחקרי לדיון הציבורי בסוגיות העומדות על הפרק בפני קובעי המדיניות הכלכלית".
גם פישר וגם פלוג התייחסו בדבריהם ליחסים הטעונים והמורכבים הקיימים בין בנק ישראל לבין משרד האוצר. פלוג הסבירה כי "צריך להיות פרגמטי ולהגיע להסכמות, כי אין טעם במלחמות לא חיוניות".
פישר, מצדו, ידע לספר כבר ביומו הראשון בארץ כי ישראל מאוד מסורתית בנושא הוויכוחים המתנהלים בעולם בין משרד האוצר לבין הבנק המרכזי, והוסיף בנאומו כי הוא מקווה "שבתחום זה נוכל בעתיד להיות קצת פחות מסורתיים".
אחרי שפישר הספיק לריב עם ראשי האוצר כבר בתחילת הדרך בנושא חוק בנק ישראל החדש, השאלה היא עד כמה תצליח הנגידה החדשה באמת לא להיכנס למלחמות לא חיוניות עם השכן שמעבר לכביש.