קרנית פלוג: "חשוב מאוד שפירות הצמיחה יתחלקו בצורה שוויונית יותר"
הנגידה בטקס השבעתה בבית הנשיא, "העובד הישראלי טומן בחובו פוטנציאל גדול, אך התוצר לעובד אינו מצליח להדביק את זה של המשקים המפותחים ביותר". לפיד: "יש לעבוד יחד כדי להוריד את עמלות הבנקים"
"אין די בשיעורי צמיחה גבוהים; חשוב מאוד שפירות הצמיחה יתחלקו בצורה שוויונית יותר בין כל חלקי האוכלוסייה, כך שיתמכו בצמצום העוני ואי השוויון בחלוקת ההכנסות במשק" - כך אמרה הערב (ד') נגידת בנק ישראל הנכנסת ד"ר קרנית פלוג בטקס השבעתה לתפקיד במשכן הנשיא בירושלים.
- ממשלה גדולה או קטנה: נתניהו ופלוג לא מסכימים
- פלוג: "גם ממשלה גדולה ומסים גבוהים יכולים להיות מוצלחים מבחינה כלכלית"
- פלוג: "הקטנת המסים הישירים תרמה לעלייה באי השיוויון בישראל"
לדברי פלוג, בנק ישראל ימשיך, כפי שעשה בשנים האחרונות, לתמוך בצמיחת המשק, תוך שמירה על יציבות המערכת הפיננסית בכלל, והבנקאית בפרט. בין הפעולות שיש לעשות כדי להגדיל את צמיחת המשק, מנתה פלוג את הצורך להגדיל את קצב הצמיחה של הפריון במשק הישראלי. לדבריה, "העובד הישראלי טומן בחובו פוטנציאל גדול, אולם התוצר לעובד אינו מצליח להדביק את זה של המשקים המפותחים ביותר, וכתוצאה מכך המשק אינו מצליח לאפשר לאזרחים רמת חיים כמו זו של אזרחי המדינות המתקדמות ביותר".
"עלינו למצוא את הדרך להגדיל את האטרקטיביות של ההשקעה במשק ולהגדיל את מלאי ההון; לשפר את הסביבה התחרותית בה פועל המגזר העסקי, ולהקטין את הנטל הביורוקרטי", אמרה הנגידה הנכנסת. "עלינו להמשיך במאמץ להגביר את ההשתתפות בתעסוקה של אותם מגזרים המתאפיינים, עדיין, בשיעורי תעסוקה נמוכים".
להערכת פלוג, השיפור בפריון ובקצב הצמיחה יביא אתו, בהכרח, גם שיפור בכוח הקנייה של העובד הישראלי, בפרט אם הצמיחה תתחלק בצורה שוויונית יותר. לצד שינויים אלה, ציינה הנגידה, חשוב להמשיך את צעדי ההתייעלות של המערכת הבנקאית, כך שהגברת התחרותיות תתרחש תוך שמירה על יציבות המערכת – "יציבות שהנה תנאי הכרחי לקיומו של משק צומח ומשגשג".
לגבי יוקר המחיה אמרה פלוג: "השיפור בפריון ובקצב הצמיחה יביא אתו, בהכרח, גם שיפור בכוח הקנייה של העובד הישראלי, בפרט אם הצמיחה תתחלק בצורה שוויונית יותר. בחלקה האחר, קשורה סוגיית יוקר המחיה למבנה המשקי, למידת התחרותיות ולרמת הריכוזיות של המשק. עלינו להמשיך ולחתור למשק עם סביבה תחרותית, שבה יכול כל יצרן להסתמך על יתרונותיו היחסיים ולהציע את המוצרים והשירותים הטובים ביותר, ושבה לכל צרכן יש גישה ויכולת לבחור במוצר ובשירות הזולים והמתאימים לו.
"בשנים האחרונות היינו עדים לרפורמות חשובות בתחום זה, ועלינו להמשיך ולבצע רפורמות שיפחיתו את הריכוזיות ויגבירו את התחרות. גם במגזר הבנקאות מתרחשים שינויים המגדילים את מידת התחרותיות ואת יכולתו של הצרכן להשוות ולבחור בשירות הטוב ביותר והזול ביותר. לצד שינויים אלה חשוב להמשיך את צעדי התייעלות של מערכת הבנקאות, כך שהגברת התחרותיות תתרחש תוך שמירה על יציבות המערכת - יציבות שהיא תנאי הכרחי לקיומו של משק צומח ומשגשג".
בעניין הנדל"ן אמרה פלוג: "מחירי הדיור עלו בשנים האחרונות בקצב מואץ והיוו גם הם מרכיב משמעותי בעליית יוקר המחיה. במסגרת קביעת המדיניות המוניטרית, ואחריותו על היציבות הפיננסית ויציבות המערכת הבנקאית, מתמודד בנק ישראל עם ההשלכות של סביבת ריבית נמוכה, הנגזרת במידה רבה מהמדיניות המוניטרית הננקטת במשקים הגדולים בעולם. הצעדים הרגולטוריים בהם נקט בנק ישראל סייעו להפחית את הסיכון, אליו נחשפים הן הלווים והן המערכת הבנקאית. בסופו של דבר, הפתרון יצטרך לבוא מהתאמת היצע הדירות לביקוש הבסיסי לשירותי דיור, ויש לקוות שהצעדים הננקטים כעת על ידי הממשלה בתחום זה יישאו פרי"
הנגידה הוסיפה כי "על סדר היום בישראל ישנו גם הדיון שעוסק בתפקידו ובגודלו של המגזר הציבורי במשק, ובמבנה מערכת המיסוי. לאחר כמה שנים של צמצום משקלה של ההוצאה הממשלתית בתוצר והפחתת נטל המס, נשמעים קולות שקוראים להרחבת היקף השירותים שהממשלה מספקת לאזרחיה. גודל הממשלה האופטימלי אינו ניתן לחישוב על ידי מודל כלכלי כזה או אחר – משק שבו ממשלה קטנה ונטל מס נמוך, יכול לצמוח ולשגשג, וכך גם משק שבו ממשלה גדולה יותר ונטל מס גבוה יותר. גודלה ההוצאה הציבורית הוא בסופו של דבר תוצאה של העדפה חברתית.
"ואולם עלינו לזכור שגודלה של הממשלה ונטל המס כרוכים זה בזה. אם נבחר בממשלה גדולה שתספק שירותים ציבוריים באיכות וכמות גבוהות, תשקיע בתשתיות, ותהיה מעורבת באופן אקטיבי בעידוד קטרי הצמיחה - נהיה חייבים לשאת בהיקף מיסוי גבוה יותר. אין זו בחירה פשוטה, בעיקר משום שלא נוכל להרשות לעצמנו שיעורי גירעון גדולים וחוב ציבורי שהולך וגדל – אלו יסכנו את היציבות הפיננסית של המשק, ויפגעו לאורך זמן בצמיחה וברמת החיים".
שר האוצר, יאיר לפיד, אמר בטקס כי "אני מאמין ששנינו רוצים לראות שער שקל חלש יותר כדי לעודד את היצוא". לדבריו, "צריך לעבוד יחד כדי לעודד תחרותיות בסקטור הבנקאי ולהוריד את עמלות הבנקים. צריך רגולציה פחות מכבידה, להסתכל יחד על נושאים קריטיים למשק - ובעיקר צריך לדעת לעבוד יחד".