קפיטליזם 3.0
החבר'ה שקונים חובות של אנשים חולים בזול
אנשי אוקיופיי וול סטריט החליטו לרכוש חובות רפואיים בהיקף 15 מיליון דולר כדי להמחיש את האופן שבו חובות מתגלגלים
את הזוועה הזו ניסתה לפני שנה תנועת אוקיופיי וול סטריט לשנות בקטן. היוזמה של הסניף הניו־יורקי של התנועה, כחלק מקמפיין ביטול החוב שבו תומכים אנשיה, כמו גם כמה כלכלנים בכירים כסטיב קין, התגלגלה לתוכנית בשם Rolling Jubilee שאותה מנהלת קבוצת פעילים מצומצמת. המטרה ששמה לה הקבוצה היא לרכוש מבנקים חובות פרטיים של אמריקאים שמוצעים למכירה, רק כדי למחוק אותם מיד ולשחרר אמריקאים מעולם של נושים ונוגשים.
זה עובד כך: כשבנקים ומוסדות אחרים שמשקי בית חייבים להם כסף, רואים שהם לא מסוגלים להוציא את הכסף הזה בקלות, הם מוכרים את החוב בדרך כלל למשרדי עורכי דין שמתמחים ברכישת חובות ועושים רווח על גבי מצוקת החייבים. החובות האלה שבנקים לא מעוניינים להתמודד איתם, נמכרים לא אחת בכמה סנטים לדולר. במקרה של מחיקת החוב המתגלגלת של תנועת אוקיופיי, הצליחו אנשי התנועה לגייס מהמונים בשנה החולפת כ־630 אלף דולר, כשבממוצע רכשו הפעילים חוב של דולר תמורת 37 סנט.
"הפרויקט הוא חלק מקבוצת מחיקת החוב של התנועה, שרוכשת חוב תמורת סנטים על הדולר, אבל במקום לגבות אותו אנחנו מוחקים אותו. אנחנו יודעים שאנחנו לא מצליחים אפילו לשרוט את החוב", הם אומרים. "אבל הרעיון הוא ליידע אנשים על האופן שבו חוב מתגלגל, ועל הדרך לנסות לעזור לכמה אנשים".
אבל אולי מה שפרויקט מחיקת החובות של התנועה מזניח מלהזכיר הוא את האופן שבו נוצר ומתגלגל חוב בנקאי. הבנקים עושים זאת על ידי שיטת הרזרבה החלקית. על כל פיקדון של 100 דולר בבנק, אותו בנק רשאי להנפיק כסף על ידי חוב ביחס של פי עשרה או יותר לפיקדון. הזכות הזאת הביאה לכך ש־97% מהכסף בעולם נוצר על ידי בנקים שלא מסוגלים להפסיד. במקרה שהלוואה לא מוחזרת הם מוכרים אותה למרבה במחיר, רושמים את ההפסד במאזן, ומקזזים אותו מול המס שאותו הם אמורים לשלם - בעוד הכסף עצמו לא היה שם מעולם. על הפריבילגיה הזו כולנו משלמים.