$
בארץ

כצפוי: הריבית לחודש דצמבר תישאר ללא שינוי, ברמה של 1%

בנק ישראל מציין בהודעתו כי "נמשכת העלייה במחירי הדיור לצד קצב מהיר של נטילת משכנתאות. ההנחיות המגבילות של המפקח על הבנקים צפויות להפחית את הסיכון לציבור נוטלי המשכנתאות ולמערכת הבנקאית"

אמנון אטד 17:3025.11.13

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה היום (ב'), כצפוי, להשאיר את הריבית חודש נוסף ללא שינוי, וגם בחודש דצמבר תהיה לכן ריבית בנק ישראל ברמה של 1%. זאת לאחר שלפני חודשיים הפחיתה הוועדה את הריבית ב- 0.25%, תוך חילוקי דעות בין חבריה.

מאז חודש אוקטובר 2011 הפחית בנק ישראל את הריבית במשק 9 פעמים, בשיעור מצטבר של 2.25%.

 

ההחלטה להותיר גם הפעם את הריבית ללא שינוי משקפת את מדיניות בנק ישראל, שנועדה מצד אחד לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%), ומצד שני לתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית.

 

פלוג. החשש האמיתי של בנק ישראל הוא מהשפעת הריבית הנמוכה על מחירי הדירות פלוג. החשש האמיתי של בנק ישראל הוא מהשפעת הריבית הנמוכה על מחירי הדירות צילום: מיקי אלון

 

בנק ישראל מציין בהודעתו בהקשר זה כי "נמשכת העלייה במחירי הדיור לצד קצב מהיר של נטילת משכנתאות. הנחיות המפקח על הבנקים, המגבילות את שיעור ההחזר מן ההכנסה, את חלק ההלוואה שניתן בריבית משתנה ואת התקופה הסופית לפירעון ההלוואה במשכנתאות, צפויות להפחית את הסיכון לציבור נוטלי המשכנתאות ולמערכת הבנקאית".

  

 

בהודעת בנק ישראל נכתב עוד כי "סביבת האינפלציה נותרה נמוכה למרות שהעלייה במדד המחירים לצרכן באוקטובר הייתה גבוהה מהצפוי.האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים קרובה למרכז היעד, ונצפתה ירידה בציפיות לאינפלציה לשנה הקרובה. ברביע השלישי נרשמה ירידה בקצב הצמיחה וניכרת חולשה בתעשייה ובייצוא, אך אינדיקטורים ראשוניים לרביע הרביעי מצביעים על התאוששות מסוימת. כמו כן נמשכו ברביע השלישי הירידה באבטלה ועליית שיעור התעסוקה, אך הגידול בתעסוקה מתרכז בשירותים הציבוריים, לעומת קיפאון לאורך זמן בתעסוקה במגזר העסקי".  

"בסיכום החודש שמאז החלטת הריבית האחרונה נחלש השקל ב-0.9% מול הדולר, אך היחלשות השקל מול הדולר הייתה מתונה מזו של מרבית המטבעות. מול השער האפקטיבי התחזק השקל ב-0.5%", נכתב בהודעת הבנק. כן מזכירים שם ברקע להחלטה את המשך המדיניות המוניטארית המרחיבה בכלכלות הגדולות והפחתת הריבית החודש באירופה.   

 

תגובות

 

רו"ח אהוד רצאבי, נשיא להב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים הקטנים: "המדיניות המוניטרית מיצתה את עצמה; יש לשקול הורדת מיסוי לחברות קטנות ובינוניות".

 

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים והשקעות: "מהודעת הריבית של בנק ישראל ניתן ללמוד כי בבנק המרכזי בהחלט מודאגים מנושא הייצוא, אך מעוניינים להמתין לנתונים הרבעון הרביעי כדי לראות שאכן מדובר במגמה. נראה שלצורך שמירת רווחיות הייצוא ועתיד התעשייה במשק, ראוי כי בנק ישראל יפעל במשותף עם האוצר לבלימת ייסוף השקל".

 

שמואל בן אריה, מנהל מחקר שוק מקומי בפיוניר תכנון פיננסי: "מצד אחד מדד המחירים עולה וגורם לאינפלציה להרים ראש, ומנגד נתוני צמיחה נמוכים אשר מצביעים על התחלה של האטה. מצב שכזה הינו רע ביותר לאזרחי המדינה שכן כוח הקניה שלהם יורד ובמקביל פוטנציאל המשכורת לגדול כתוצאה מצמיחה במשק נמוך".

 

יניב פגוט, אסטרטג ראשי קבוצת איילו: "למרות המדד הגבוה לחודש אוקטובר אנו סבורים כי האיום האינפלציוני אינו חלק ממאזן הסיכונים עימו יידרש להתמודד הבנק המרכזי בשנת 2014 והבנק יידרש להשקיע את מירב משאביו הניהוליים בהחלשת השקל ועידוד הצמיחה המקומית".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x