$
בארץ

שטראוס: "במקום פרופר לא הייתי מוכר את אסם לחו"ל"

יו"ר שטראוס לשעבר שהתלווה למשלחת ניצל את הביקור למפגש עם מנכ"ל פפסיקו במדינה

גולן חזני 08:0301.12.13
"דן פרופר הבין שיכול להיות בלגן בין הילדים לבין השותפים שלו, ולכן החליט למכור את אחזקותיו באסם לנסטלה. זו היתה הפילוסופיה שלו, אבל הפילוסופיה שלי שונה והיא לא למכור. לא הייתי רוצה שכל התעשיות שלנו בארץ יימכרו לחו"ל, אני לא רואה בזה קומפלימנט לנו", כך התייחס במהלך הביקור במקסיקו מיכאל שטראוס למכירת מניותיו של פרופר לנסטלה תמורת 142 מיליון דולר.

 

שטראוס (79) הצטרף למשלחת למקסיקו עם 80 אנשי עסקים ישראלים, על רקע היחסים המיוחדים בינו לבין הנשיא שמעון פרס. הוא ניצל את הביקור כדי להיפגש עם מנכ"ל פפסיקו מקסיקו, פדרו פניאני. זאת לאחר שלפני כמה חודשים חנכה שטראוס (בשותפות עם פפסיקו) מפעל חומוס הפועל במקסיקו סיטי. פפסיקו מגלגלת במקסיקו מחזור מכירות של 4.5 מיליארד דולר בשנה ומעסיקה במדינה 4,500 עובדים.

 

מיכאל שטראוס מיכאל שטראוס צילום: ראובן שוורץ

 

״היום המפעל שלנו במקסיקו הוא מפעל קטן המעסיק 30 עובדים, אבל בעוד 10–5 שנים הוא יהיה ענק", מספר שטראוס. "פפסיקו מוכרת כאן ב־4.5 מיליארד דולר בשנה, והציפיות שלנו הן לשחזר את ההצלחה בארה"ב, שם אנחנו מוכרים עם פפסיקו סלטים ב־400 מיליון דולר בשנה".

 

איך התרשמת מקרלוס סלים?

״התרשמתי מהמדיניות הסוציאל־דמוקרטית שלו. הוא תורם הרבה מאוד כסף, והוא מאוד מיוחד. תראה לאיזה גודל הוא הגיע״.

 

אבל הוא דורס את המתחרים שלו בדרך לשם.

״אתה לא יכול להשוות מנטליות מקסיקנית למנטליות של מקומות אחרים. יש כאן כמות גדולה מאוד של אנשים ובאזורים שלמים לא עברו עדיין מחקלאות לתעשייה״.

 

"במקום לייצר עבודה, אנשים יעזבו את הארץ"

 

שטראוס עצמו לא ממלא זה כמה שנים תפקיד רשמי בחברה שאותה ייסד אביו ומנוהלת כיום בידי בתו עופרה. ״למרות זאת, אני מייעץ הרבה ועומד בראש החברה המשפחתית״. הוא ראה כבר הכל ומחזיק בתפיסת עולם מגובשת לגבי מקום התעשייה בישראל.

 

״אנחנו תעשיינים ומהמקום הזה באנו. ההורים שלי הבינו שציונות היא לעשות תעשייה, ואנחנו ממשיכים בזה. הצלחנו לגדל דור שני ושלישי ובקרוב יהיה גם דור רביעי, והתקווה שלי ששטראוס תמשיך עוד הרבה שנים תחת השם ותחת המשפחה, אף על פי שאתם התקשורת והפוליטיקה לא מפרגנים ולא רואים את העשייה של התעשיינים בישראל ביצירת מקומות עבודה".

 

לדברי שטראוס, "כל הזמן מטילים עלינו חוקים ותסבוכות. פעם היה שר תעשייה, היום יש שר כלכלה, אבל אין מישהו שדואג לתעשייה. תעשיין שמצליח היום בארץ לא מקבל אהדה גדולה או הערכה. אני שומע מילים של הון ושלטון, וזה הורס לי את כל הכיף. לאנשים נמאס, ובמקום לייצר כאן מקומות עבודה הם יעזבו את הארץ".

 

זה לא נולד מכלום. היו פה ניצול וריכוזיות במשך שנים.

״אם יש דג אחד מסריח, זה לא אומר שכל בית הקירור מריח רע״.

 

מחירי המזון גבוהים גם הרבה אחרי המחאה.

״תגיד, אתם עושים השוואות בין מחירי המזון בישראל ומחירי המזון בלונדון, אבל שוכחים שבלונדון אין רבנות שסוגרת בשבתות את המפעלים ועובדים יום פחות. אין מע"מ ואין מס עיריות. על זה אתם לא מדברים. הפערים בין המרכז לבין הפריפריה לא נוצרים בגלל מחירי מזון. אתה יודע שבגרמניה משלמים מע"מ של 7% בלבד על מוצרים בסיסיים? כמה אתה חושב מרוויחות תנובה, שטראוס ואסם? 3%–5% מהמחזור. בדקת פעם כמה היבואנים מרוויחים?".

 

מי, וילי פוד למשל?

״אתה אמרת. לך לבדוק את היבואנים. לשטראוס יש היום 6,000 עובדים בישראל. אתה חושב שזו בעיה להתחיל לצמצם? אני לא רוצה לעזוב את הארץ, אתה רוצה להכריח אותי?".

 

"יש באי.די.בי אנשים שהיו בטוחים בעצמם יותר מדי"

 

מה אתה חושב על מה שקרה לנוחי דנקנר ואי.די.בי?

״מצד אחד יש שם אנשים נפלאים, ומצד שני הם עשו טעויות. בחיים יש גם עניין של מזל שפתאום כלום לא הולך והכל מתמוטט. יש גם אנשים שבתקופה מסוימת התבלבלו והשקיעו כספים שלא היו להם, אנשים שהיו בטוחים בעצמם יותר מדי ויום אחד הכל התמוטט להם כמו מגדל קלפים, גם אם היתה להם אמונה שמה שהם עושים זה הדבר הכי נכון״.

 

מה דעתך על אייפקס ותנובה? הרכישה שלה על ידי קרן אייפקס עשתה טוב לתנובה?

״הרכישה עשתה טוב לאייפקס".

 

שאלתי על תנובה. הניהול של גוף זר היה בסדר?

״בהתחשב בזה שלא היה להם מושג בתחום הם היו בסדר. התחרות שלהם מולנו היא הוגנת. המחאה החברתית הרגה אותם״.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x