יישום מסקנות ועדת הררי היה יכול למנוע את המבוכה בפולין
הוועדה שנועדה להסדיר את התחרות בין החברות הביטחוניות על היצוא בעולם הגישה את מסקנותיה עוד ב־2010, אך משרד הביטחון ורשות ההגבלים עד היום לא הגיעו להבנות לגביהן
המלצות ועדת הררי שהיו אמורות להסדיר את התחרות ביצוא בין החברות הביטחוניות התמסמסו בוויכוחים בין הרגולטורים ולא יושמו. ההמלצות האלה היו אמורות לחלק את שוקי היצוא בין החברות הביטחוניות, ובכך למנוע את הפרשות המביכות שנובעות מהתנהלות החברות הביטחוניות שלנו בעולם - כמו זו שנחשפה השבוע ב"כלכליסט", ולפיה סגן שר ההגנה הפולני ולדמר סקשיפצ'ק אולץ לפרוש מתפקידו בעקבות מכתב חריף של התעשייה האווירית (תע"א) שדרש הסברים על התנהלותו מול החברה המתחרה אלביט מערכות במכרז לרכישת מל"טים.
- המל"טים של אלביט הפילו את סגן השר הפולני
- התחרות המלוכלכת בין החברות הביטחוניות
- סמנכ"ל בתעשייה האווירית אישר מענק לבן זוגה של בתו
אך זו לא היתה הפעם הראשונה שבה התחרות בין תע"א לאלביט מערכות הביאה לתקריות מביכות מול ממשלות העולם. לפני כן היתה לדוגמה התקרית שהתרחשה בקולומביה ב־2010, שבה נחשד כי תע"א היא זו שעומדת מאחורי שרשרת של פרסומים שליליים שהביאו לביטול זכייה של אלביט מערכות בחוזה של 130 מיליון דולר.
לכן עוד ב־2009 הוקמה ועדת הררי - שתפקידה היה לטפל במקרים האלה ולמנוע תחרות אגרסיבית מדי ומלוכלכת מדי בין ענקיות הביטחון המקומיות על חוזים בעולם. המלצותיה, שהוגשו ב־2010 ואושרו על ידי מנכ"ל משרד הביטחון דאז פינחס בוכריס, דיברו על שורה של צעדים מרחיקי לכת כמו חלוקת שוקי היעד בין החברות הביטחוניות כך שאלביט מערכות ותע"א פשוט לא יורשו להתחרות במדינות מסוימות. במקביל דובר על שלילת רישיון יצוא לחברות שמתנהגות בצורה לא הולמת וכן על עיקרון שלפיו אם חברה אחת זוכה במכרז המתחרה לא תפעל לסיכול הזכייה. אך המסקנות כאמור לא יושמו בשטח עד היום.
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה כי "להמלצות ועדת הררי אין כל רלבנטיות במערכת הנסיבות שהתהוו במכרז שפורסם בפולין. יישום ההמלצות כרוך בקשיים משפטיים לא פשוטים. אף על פי כן פעל המשרד וחיבר הצעת חוק בעניין. המשרד ניסה להגיע להבנות עם רשות ההגבלים העסקיים כדי לקדם כמה רעיונות שאמורים להסדיר את שיתוף הפעולה או התחרות בין חברות ישראליות בפעילות בחו"ל, אך עד כה הדבר לא נשא פרי".
מרשות ההגבלים נמסר בתגובה: "הרשות אינה מערימה קשיים על שיתופי פעולה, אבל אנשי הרשות כן בודקים - במסגרת שיתופי הפעולה הללו - את ההשפעות האפשריות על השוק המקומי. ככל שהממונה מוצא שאין השפעה על השוק המקומי, הוא מאשר את ההסדר".