$
תעשייה ופיננסים

חשיפת כלכליסט

המל"טים של אלביט הפילו את סגן השר הפולני

התקשורת הפולנית עסוקה בימים האחרונים במכרז לרכישת מל"טים, שמעורבים בו סגן שר ההגנה המקומי, אלביט מערכות, התעשייה האווירית, משרד הביטחון הישראלי ועסקה של עשרות מיליוני דולרים

גולן חזני 06:5608.12.13

סגן שר ההגנה הפולני ולדמר סקשיפצ'ק התפטר ב־28 בנובמבר לאחר שהועלו נגדו טענות על העדפת חברות מסוימות, ובהן חברות ישראליות, במכרזים ממשלתיים. בלב הפרשה עומדות האשמות שלפיהן ביקש לקדם רכישת מל"טים מתוצרת אלביט מערכות בידי הממשל הפולני.

 

מדובר בעסקה לרכישת שני מל"טים מסוג הרמס 450 שהיקפה הראשוני מוערך ב־50 מיליון דולר, אולם היא בעלת פוטנציאל לעסקאות המשך בסכומים גדולים בהרבה. בסיפור, המסוקר בשבועות האחרונים בהרחבה בעיתונות הפולנית, מעורבת חברה ישראלית נוספת - התעשייה האווירית (תע"א). במכתב לסגן השר שתרם לשערורייה הביעה תע"א תרעומת על הזכייה של המתחרה אלביט מערכות ללא מכרז ודרשה הבהרות על העסקה.

 

הפרשה החלה בקיץ האחרון, כשהמודיעין הפולני סירב לחדש את הסיווג הביטחוני של סקשיפצ'ק - צעד חריג בהתחשב בעובדה שלאיש קריירה צבאית בת עשרות שנים הכוללת פיקוד על כוחות היבשה הפולניים. סקשיפצ'ק ביקש לערער על ההחלטה, אך לבסוף בחר להתפטר אחרי שנה וחצי בלבד בתפקיד. כלי התקשורת בפולין פרסמו כי הסיבה לביטול הסיווג היא קשריו של סגן השר עם התעשייה הביטחונית הישראלית, ובמסגרת הסיקור הודלפו בשבועות האחרונים תכתובות בין סגן השר ובין משרד הביטחון הישראלי ותע"א ממרץ ואפריל האחרונים.

 

מל"ט הרמס 450 מל"ט הרמס 450

 

רמז עבה להעדפת אלביט

 

רכישת המל"טים היתה חלק מתוכנית התחמשות רחבת היקף של פולין שנועדה לתת מענה לאיום הרוסי, והחיבור לישראל בנושא לא מפתיע: שתי המדינות מקיימות קשרים ביטחוניים הדוקים, הכוללים תמרונים צבאיים משותפים ושיתוף פעולה מודיעיני. בראשית נובמבר, לפני שפרצה שערוריית השחיתות, ביקר בישראל נשיא פולין ברוניסלב קומורובסקי ושוחח עם רה"מ בנימין נתניהו על הגברת שיתוף הפעולה בתחום המל"טים. הבעיה היתה החיבה היתרה של סקשיפצ'ק לאלביט עוד בטרם אושר היקף הרכישה ופורסם מכרז בנושא.

 

את המכתב המרכזי שהוביל להתפטרות שלח סקשיפצ'ק במרץ 2013 לשמעיה אביאלי, ראש האגף ליצוא ביטחוני במשרד הביטחון הישראלי (סיב"ט). במכתב ביקש סגן השר הפולני לרכוש בעסקה בין־ממשלתית (G2G) מל"ט הרמס 450 מתוצרת אלביט מערכות, שמצוי בשימוש צה"ל וכמה צבאות אחרים ברחבי העולם. סגן השר הפולני שיבח במכתב את צה"ל וציין שהמל"טים הישראליים הם דוגמה לאופן שבו מצליחה ישראל לרתום את ניסיונה המבצעי העשיר ולפתח מוצרים ביטחוניים מצוינים.

 

סגן השר ולדמר סקשיפצ'ק ויוסי אקרמן, מנכ"ל אלביט מערכות בזמן התכתובת סגן השר ולדמר סקשיפצ'ק ויוסי אקרמן, מנכ"ל אלביט מערכות בזמן התכתובת צילום: Ggolob, אוראל כהן

 

במכתב ציין סגן השר כי התוכנית הפולנית להצטיידות גדולה במל"טים עדיין לא אושרה בדרגים המדיניים, אבל ביקש להתחיל לקדם אותה לאלתר באמצעות שיתוף פעולה. על פי הפרסומים בפולין היה זה רמז עבה להעדפת השר את המל"טים של אלביט עוד בטרם פורסם מכרז בנושא. לאחר חשיפת המכתבים בעיתונות הפולנית הודיע סקשיפצ'ק על התפטרותו, ולפי הפרסומים הופעל עליו לחץ לעזוב. ימים ספורים לפני ההתפטרות הודיע ראש ממשלת פולין דונלד טוסק כי סגן השר אינו צריך להעמיס בעיות על הממשלה ולמעשה הראה לסקשיפצ'ק את הדלת. במקביל, דאג ראש הממשלה לפטר שני בכירים בהקילת המודיעין הפולנית שנחשדו בהדלפת המכתבים. "לאורך כהונתי דאגתי תמיד לטובתו של הצבא הפולני, וזו היתה מטרתי העליונה", כתב סקשיפצ'ק בהודעת ההתפטרות שלו. "הייתי נשוא התקפות לא הוגנות מצד הממשלה".

 

בתע"א דורשים הסברים

 

כאמור, מה שככל הנראה הצית את המהומה הוא מכתב ששלחה לסקשיפצ'ק התעשייה האווירית, שמצויה בבעלות ממשלתית ומתחרה באלביט מערכות.

 

העיתונות הפולנית פרסמה את המכתב, שנשלח ממנהל השיווק והמכירות של תע"א אבי פנסקי לסגן השר באפריל האחרון. המכתב הוא תגובה למכתב של סקשיפצ'ק לסיב"ט, ופנסקי כתב בו כי לאחרונה יידע משרד הביטחון הישראלי את ההנהלה הבכירה של תע"א על הפנייה ממשרד ההגנה הפולני, אותה פנייה שעליה חתום סגן שר ההגנה. לפי המכתב, חברת אלביט מערכות נבחרה לייצר ולהטמיע מערכות מל"ט בפולין, לאחר שהוחלט כי הסכם G2G הוא האפשרות הטובה ביותר לביסוס פרויקט המל"טים במדינה וכי משרד ההגנה מוכן לפתוח בשיחות מיידיות בעניין. התעשייה האווירית ביקשה לקבל הבהרות בנושא ושאלה אם המכרז עדיין פתוח, אם משרד ההגנה הפולני כבר קיבל מראש את ההחלטה לבחור במל"טים של אלביט מערכות, ואם כן, מדוע תע"א לא יודעה מראש על ההחלטה ומה היתה מטרת ההזמנה של צוות מטעמה לשלב הדיונים הטכניים במכרז. ככל הנראה, העובדה שתע"א שותפה בדיונים הטכניים בשלבים המקדמיים של המכרז אך לא תוכל להשתתף בו בעצמה היא שעוררה את זעם ההנהלה הבכירה בחברה.

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "בין ישראל לפולין מתקיים דיאלוג אסטרטגי במגוון רמות ונושאים, ובהם ביטחוניים. היחסים בין המדינות מצוינים ובאו לידי ביטוי בביקור נשיא פולין בישראל לפני כחודש. משרד הביטחון רואה חשיבות רבה ביחסים עם פולין ופועל למניעת השפעה של יחסים מסחריים בין חברות ביטחוניות על מערכת היחסים בין מדינות. האגף ליצוא ביטחוני תומך בקידום התעשיות הישראליות בכל העולם, וכך נוהג גם במכרז בפולין עד להחלטת גורם הרכש הרלבנטי".

 

באלביט מערכות סירבו להגיב.

 

מהתעשיה האווירית נמסר בתגובה: "אנחנו משתתפים במכרז רשמי בפולין יחד עם תעשיות אחרות. אנחנו פועלים במכרז זה כמו במכרזים אחרים בארץ ובעולם עפ"י כל הכללים המתחייבים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x