"המפתח להצלחה בחיים טמון בהשכלה"
דנה עזריאלי, יו"ר קרן עזריאלי להעצמה חינוכית, מסבירה מדוע באמצעות חינוך אפשר לייצר כאן שינוי אמיתי
במסגרת פרויקט "The Leaders" של "כלכליסט" והמכללה למנהל נפגשנו עם דנה עזריאלי, יו"ר קרן עזריאלי, לשיחה על מיזם תכנית העצמה חינוכית שהיא מובילה זה עשור, על חשיבות ההשכלה בקרב בני נוער, ההזדמנות למוביליות חברתית ועל הקשר שבין ניהול קרן פילנתרופית וניהול עסקים.
לפגישה הצטרפה גם אלה שניידרמן, סטודנטית לפסיכולוגיה במכללה למינהל, שהתלוותה למנכ"לית המיזם בחודשים האחרונים במסגרת הפרויקט.
תכנית העצמה חינוכית של קרן עזריאלי פועלת בחטיבות הביניים ברחבי הארץ, במטרה למנוע נשירה, בעיקר סמויה, של תלמידים ממערכת החינוך. הפרויקט הפילנתרופי החינוכי החל דווקא מבניית בניין לקהילה בבאר שבע לפני כעשור. אז התלבטו אנשי הקרן, ודנה בראשם, בשאלה, מה יהיה ייעודו של הבניין הייחודי.
"הקמנו וועדת היגוי שבחנה לעומק את המורכבות והאתגרים של מערכת החינוך בארץ. הבנו שיש לאקונה במערכת החינוך הפורמאלית והבלתי פורמאלית. התכניות שתמכו אז בתחום החינוך התמקדו בעיקר בבתי הספר היסודיים ובבתי הספר התיכוניים- כהכנה לבגרות ולצבא. כך שהשלב של חטיבות הביניים נותר ללא מענה", אומרת עזריאלי. "בני הנוער העוברים מבתי הספר היסודיים לחטיבות הביניים חווים משבר של גיל ההתבגרות, יחד עם מעבר לשלב לימודי תובעני הרבה יותר וכל זאת בשלוש שנים מאתגרות במיוחד בין ז' ל-ט'".
תוכנית העצמה חינוכית של קרן עזריאלי מזהה את בני הנוער בשלב חטיבות הביניים אשר עלולים לנשור ממערכת הלימודים, תומכת בהם מבחינת תחומי הדעת- מתמטיקה, אנגלית עברית ולשון, ובמקביל מעניקה תמיכה וכלים הקשורים לפן החברתי והמשפחתי.
"המוטו שלנו", אומרת עזריאלי, "הוא שאנחנו לא מוותרים על אף ילד. ההשראה שלנו הגיעה מאבי, דוד עזריאלי, שברח מאירופה במלחמת העולם השנייה ועלה לארץ לבד. מי שעמד לצידו בתקופה קשה זו היו המורים שלו בטכניון והקהילה בה התגורר. זו הייתה תקופה קשה מאוד עבור אבי, שהבין לאט לאט שכל משפחתו נספתה ושלא נשאר לו אף אחד, מלבד לקהילה המקומית פה בארץ שחיבקה ואימצה אותו. מאז ומתמיד אבי היה אופטימיסט חסר תקנה, תמיד חושב איך להמשיך קדימה, והמוטו הזה הוא שמוביל אותנו מאז ילדותי, דרך תכנית העצמה חינוכית ושאר הפעילויות הפילנתרופיות של הקרן".
לדבריה, "מה שמנחה אותנו בתוכנית העצמה חינוכית הוא לא לוותר, לתת הזדמנות לכל ילד, להחזיר לו את הביטחון העצמי, המוטיבציה. ילד שמקבל את התמיכה הנכונה ומרגיש שלא מוותרים עליו, מבין שהוא יכול להצליח, ומתחיל לחלום חלומות ולרקום שאיפות. שהרי בלי שאיפות, אין התקדמות בחיים. אם נקביל את זה לעולם העסקים ולעולם הניהול- כל מנהל חייב להפגין שאיפות ולייצר דרך ההצלחות את ההתקדמות קדימה".
"בשנה האחרונה הוכפלו מספר הערים בהם פועלת התוכנית ל-30 ובהם כ-100 בתי ספר. קרן עזריאלי השקיעה תוך עשר שנים כ-16 מיליון דולר בתוכנית. "היום, בפרספקטיבה לאחור, אני יכולה לומר בביטחון מלא שמדובר במיזם חינוכי שאין שני לו בארץ. התמיכה שבני הנוער מקבלים הן ברמת הלימודים, הן ברמה החברתית והן מבחינת המעגל המשפחתי - הם אבני היסוד שהפכו את התכנית שלנו למודל השפעה חיובי בקרב בני הנוער ברחבי ישראל".
מה ההבדל בין ניהול קרן ותוכנית חינוכית פילנתרופית לבין ניהול עסק?
"אין הבדל גדול בין ניהול קרן עזריאלי, לניהול עסק. ניהול נכון ומוצלח תלוי באנשים. ככל שיש צוות ראוי המורכב מהתמהיל הנכון, משימת הניהול הופכת לאתגר מוצלח. חשוב להבין - ניהול מוצלח תלוי ביצירת חזון, ובצעדים להשגתו. לצד החזון על המנהל ליצוק מוטיבציה לביצוע ולהשגת המטרות. כאשר כולם מבינים את המטרה שלהם ואת הדרך שבה אנו הולכים,
הניהול הופך למשימה הרבה יותר פשוטה. חשוב תמיד לעורר השראה ואופטימיות, ולהציג הישגים ותוצאות קונקרטיות על מנת שההון האנושי המרכיב את הארגון יוכל להרגיש גאה וחלק בלתי נפרד מהעשייה. זה נכון גם כשבונים קניון, וגם כשמנהלים מיזם פילנתרופי".
מה דעתך על התערבות של ארגונים פילנתרופיים בחינוך, שהאחריות לגביו מוטלת על המדינה?
"מבחינה אוטופית - הייתי רוצה לקוות שלא היה צורך במיזם שלנו. אך זה לא המצב במציאות של היום. מערכת החינוך עושה ככל יכולתה, אבל היות ויש מורכבויות והאתגרים רבים, אין באפשרותה מבחינה אובייקטיבית, לגעת בכל קצוות הקשת".
מה השאיפות של הקרן לעתיד?
"השאיפה היא להמשיך ולבסס את תכנית להעצמה חינוכית במרבית חטיבות הביניים ברחבי הארץ. מטרתנו להעצים את בני הנוער ולהעניק להם כלים להעצמתם מבחינת השכלה ומבחינה חברתית. המפתח להצלחה בחיים תלוי בבסיס בהשכלה, נתינה לקהילה, הגשמה עצמית והיכולת לחלום חלומות. אלה בדיוק הערכים שאנו מעניקים בתכנית העצמה חינוכית".