$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

קרונות של הרכבת הקלה יגיעו 5 שנים לפני המסילה

החשבת הכללית עצרה מכרז של 180 מיליון יורו בגלל העיכובים בפרויקט אבל ברכבת הקלה מצאו מסלול עוקף – ירכשו קרונות בכמה פעימות

ליאור גוטמן 07:0712.12.13

חברת נתע (נתיבי תחבורה עירוניים), שאחראית על הקמת הרכבת הקלה בגוש דן, הודיעה השבוע למשתתפות במכרז לרכישת הקרונות לרכבת כי עליהן להגיש את הצעותיהן כבר בינואר. ל"כלכליסט" נודע כי תשעת הקרונות הראשונים צפויים לנחות בארץ כבר ביולי 2017 - הרבה לפני שגם התחזיות האופטימיות צופות שהרכבת הקלה תתחיל בנסיעתה.

באוגוסט הוקפא המכרז על ידי אגף החשב הכללי במשרד האוצר, לאחר שהתברר שמועד אספקת הקרונות נקבע ל־2017. זאת בעוד קו הרכבת הראשון (הקו האדום) מפתח תקווה לבת ים צפוי להיות מושלם רק ב־2022, לפי ההערכות הנוכחיות.

מיכל עבאדי בויאנג'ו, החשבת הכללית. עשו לה מסלול עוקף מיכל עבאדי בויאנג'ו, החשבת הכללית. עשו לה מסלול עוקף צילום: עמית שאבי

 

המכרז כולל רכישה של 90 מערכי רכבת, שבכל אחד מהם שלושה קרונות חשמליים. מחיר כל מערך הוא 2 מיליון יורו, והמכרז כולל אפשרות לרכישת 30 מערכים נוספים - כך שעלות העסקה היא 180–240 מיליון יורו. לפי המכרז המקורי, כל הקרונות תוכננו לנחות בארץ ב־2017, והקפאתו נועדה למנוע הוצאה של כמיליארד שקל בעוד הקרונות נמצאים במחסנים במשך חמש שנים.

 

אלא שכעת מתברר שבנתע מצאו מסלול עוקף, במהלך שזוכה לתמיכה של משרד התחבורה ואגף תקציבים באוצר. במכרז החדש נקבע לוח זמנים מעודכן לרכישת הקרונות, שצפויים להגיע לישראל בכמה פעימות ולא במשלוח אחד כפי שתוכנן תחילה. לפי זמני האספקה החדשים שנקבעו לחברות המתמודדות במכרז, הוחלט שעד יולי 2017 צפויים להגיע שלושת המערכים הראשונים, ועד ספטמבר 2018 מבקשת המדינה להגדיל את מספר המערכים ל־20 (60 קרונות). המועד האחרון לאספקת 90 המערכים נקבע לאוקטובר 2020. מטרת המהלך היא לפזר את ההשקעה על פני כמה שנים, אלא שגם כעת צפויים עשרות קרונות להיות לא פעילים.

 

 

האם הקרונות יוסעו לטיפול במוסך במשאיות?

 

לפי הערכות עדכניות, המועד המוקדם ביותר שבו תושלם הקמת חלק מהקו האדום הוא 2018, באזור פתח תקווה. לכן אחת האפשרויות שנשקלות כעת היא להפעיל את תשעת הקרונות במקטע הזה בלבד, כלומר על מסילה שאורכה 3–3.5 ק"מ. כאשר תושלם רכישת 20 המערכים הראשונים ב־2018 מקווים בנתע שניתן יהיה להפעילם בקטע שמחבר בין בת ים ויפו, בהנחה שבתוך ארבע שנים יסתיימו עבודות הסלילה.

 

אם זה יקרה צפויה בעיה נוספת: המוסך לטיפול בקרונות נמצא ליד צומת גהה בפתח תקווה, כך שביצוע טיפולים לקרונות מדרום גוש דן יהיה משימה מורכבת. ל"כלכליסט" נודע שהועלו שני רעיונות לפתרון הבעיה: הראשון הוא להעמיס את הקרונות על משאיות ולהסיע אותם למוסך בפתח תקווה; השני הוא הקמת מוסך שני באזור חולון שבו יתוחזקו הקרונות - מהלך שיחייב מן הסתם עלויות נוספות על חשבון המדינה.

 

פרויקט הרכבת הקלה הולאם על ידי המדינה ב־2010, לאחר שהזכיין הפרטי שנבחר להקים את הפרויקט המורכב לא הצליח לעמוד בהתחייבויות שלו בפני המדינה. בדו"ח מבקר המדינה האחרון באוקטובר ספגה המדינה ביקורת נוקבת על התנהלותה מאז. בדו"ח קבע המבקר יוסף שפירא כי משרדי האוצר והתחבורה לא בדקו לעומק את העלות הכלכלית של התהליך לעומת חלופות אפשריות אחרות. המבקר מצא כי תקציב הפרויקט המקורי זינק בכמעט 7 מיליארד שקל: מ־10.8 מיליארד שקל במקור לסכום של 17.3 מיליארד שקל לאחר הלאמת הפרויקט.

 

נתע: "בודקים את העיתוי הנכון לקליטת הקרונות"

 

מנתע נמסר בתגובה: "הקרונות הם מרכיב דומיננטי בפרויקט הרכבת הקלה, לכן חייבת להיות התאמה מלאה בין מועד קליטתם לבין הפעלתו הניסיונית והמסחרית של הקו האדום. אי־התאמה במועדים עלולה לפגוע בלוח הזמנים של הפרויקט כולו. מנהל פרויקט הקו האדום טוני בורצ'ל עורך בימים אלה בדיקה לגבי העיתוי הנכון לקליטת הקרונות. כאשר ייקבע המועד הסופי, הוא יובא לאישור הגורמים המוסמכים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x