$
בארץ

שטייניץ: הירידה בהשקעות וביצוא צריכה להדאיג אותנו

שר האוצר לשעבר בביקורת מרומזת על לפיד: "צריך להשאיר את חוק עידוד השקעות הון במקומו ולשקול אפילו הורדה נוספת בשיעורי המס"

גיל קליאן 10:5112.12.13

"כשיזמתי את חוק הרווחים הכלואים לא היתה מפלגה שלא תקפה את זה. והנה שנה אחר כך אנחנו רואים שהחוק השיג את מטרתו באופן מלא". כך אמר הבוקר (ה') שר האוצר לשעבר ושר המודיעין הנוכחי, יובל שטייניץ, בכנס המיסים השנתי שקיימה פירמת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte בריטמן אלמגור זהר בשיתוף התאחדות התעשיינים במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב.

שטייניץ הוסיף כי "רצינו לייצר הכנסה של 3 מיליארד שקל כדי למנוע העלאות מס אחרות, ועברנו את התחזית ב-50%. אני מאוד גאה בחוק הזה, היום יש אבות רבים להצלחה אבל כשחוקקתי אותו הלכתי נגד כל המפלגות בכנסת ומחוצה לה". עוד הוא אמר כי "הנתונים הכלכליים לא רעים. הדינמיקה שנוצרה ב-3-4 שנים אחרונות עדיין קיימת. צמיחה טובה, יצירת מקומות עבודה והורדת אבטלה. התנאי הבסיסי לכלכלה בריאה ואומה שמצבה סביר הוא צמיחה גבוהה ואבטלה נמוכה. זה נכון תמיד ובוודאי בזמן האחרון שהעולם עדיין שרוי במשבר גלובלי".

 

השר יובל שטייניץ. "כשיזמתי את חוק הרווחים הכלואים לא היתה מפלגה שלא תקפה את זה" השר יובל שטייניץ. "כשיזמתי את חוק הרווחים הכלואים לא היתה מפלגה שלא תקפה את זה" צילום: אוראל כהן

 

"עם זאת, נתון היסוד שמנבא את העתיד הכלכלי זה קודם כל רמת ההשקעות במשק ורמת היצוא", אמר שטייניץ, "טועה מי שחושב שאפשר לבנות כלכלה מודרנית ללא יצוא. כי היצוא הוא מה שמאפשר לנו להעניק ערך מוסף לכלכלה הישראלית, לנצל את כוח האדם המצוין שלנו, את הנטייה שלנו למקוריות וחדשנות".

 

שטייניץ הזהיר כי "היום אנחנו רואים ירידה בהשקעות וירידה ביצוא וזה צריך להדאיג אותנו. היצוא נפגע בגלל 3 גורמים: התחזקות השקל והיחלשות הדולר, אווירה אנטי עיסקית ומצב של חוסר ודאות גם בתחום המיסוי וגם בכלל. זה פוגע - כי השקעות צריכות יציבות מינימלית. שלישית, ישנה הפגיעה בחוק עידוד השקעות הון, ההחלטה להעלות את המס על חברות יצוא". הוא סיכם כי "כשפחות כדאי לייצא פחות כדאי להשקיע ולהרחיב מפעלים ליצוא עתידי".

 

"מה הדרך להתמודד עם זה?" שטייניץ שאל וענה כי "אם הרווחיות יורדת, הדרך היא להוריד מס על היצוא, או לפחות לא להעלות. הדבר הראשון שצריך לעשות כשמתאפשר הוא להימנע מהעלאות מיסים ולמנוע את העלאת המס בחוק עידוד השקעות הון (מ-6% ל-9% על מפעלים בפריפריה, ומ-12% ל-15% על מפעלים המרכז - ג.ק). המס הנמוך נועד לעודד השקעות חדשות וגם את היצוא. צריך להשאיר את חוק עידוד השקעות הון במקומו ולשקול אפילו הורדה נוספת בשיעורי המס".

 

"משרד האוצר הציג תחזית די אופטימית - זה לא יקרה"

 

צביקה אורן, נשיא התאחדות התעשיינים, אמר כי "הממשלה צריכה לשנות את כיוון המחשבה שלה ולהבין שמס על מעסיקים מעודד אבטלה ומדכא צמיחה וזה ממש לא רעיון טוב במיוחד בתקופה הנוכחית. משרד האוצר הציג תחזית די אופטימית לאבטלה וליצוא, שהגירעון יקטן, זה לא יקרה. האבטלה תעלה ל-7.4%, הצמיחה ב-2014 תהיה 2.1%, הגירעון יגדל, נצטרך לשלם יותר מיסים - והסיבה היא שיש שחיקה דרמטית בכושר התחרות של התעשייה הישראלית".

 

צביקה אורן. "הסביבה הישראלית היא סביבה עויינת" צביקה אורן. "הסביבה הישראלית היא סביבה עויינת" צילום: אוראל כהן

 

"השקל חזק והתשומות עולות ולא משנה אילו פעולות שיווק נעשה, אנחנו לא נעמוד בתחרות מול העולם. העולם נלחם היום מי יצליח לייצא את האבטלה שלו. ממשלות נלחמות על זה כי ממשלות לא נופלות בגלל קוטג' אלא בגלל אבטלה. כל ממשלה מבינה את זה חוץ ממשלת ישראל. כל שר הרים את דגל יוקר המחיה ולא חשוב כמה זה יעלה. אני בעד הורדת יוקר המחיה, אבל חשוב לבדוק מה המחיר של זה. לא יכול להיות ששר הכלכלה מוריד מכסים בלי הדדיות, לא יכול להיות שממנים ועדה לעידוד היבוא ועוד פונים אלינו שנספר מה צריך לעשות כדי להגדיל את היבוא. זה נראה לכם הגיוני? ואם אנחנו לא נרוויח כסף, מי ישלם מיסים? יש התכווצות מסוכנת בחלק של התעשייה בתוצר. 35% מבעלי מפעלים ישראלים הקימו בשנים האחרונות קווי ייצור בחו"ל. למה? כי הסביבה הישראלית היא סביבה עויינת".

 

אילן בירנפלד: בעד מע"מ דיפרנציאלי, שטייניץ : "זו רעה חולה"

 

רו"ח אילן בירנפלד, יו"ר ומנהל עסקים ראשי של פירמת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte בריטמן אלמגור זהר, אמר כי אסור לקובעי המדיניות להיות מושפעים מהביקורת הציבורית על הטבות המס לחברות זרות. לדברי בירנפלד, "ללא רוח גבית של מקבלי ההחלטות והאוצר בפרט, משקיעים מקומיים יחפשו חלופות להקמת אתרי ייצור מחוץ לישראל. במקביל, נתקשה למשוך לכאן משקיעים זרים, שמחפשים סביבה יציבה, סביבה מיסויית תומכת והיום יותר מתמיד עלינו לתמרץ משקיעים חדשים להשקיע בישראל. משטר מס עקבי ויציב הוא הכרחי להבטחת הוודאות במשק, ואני מציע שלא ניתן לביקורת הציבורית נגד הטבות מס לחברות זרות לערער אותו.

 

"צריך לוודא שיוזמה של רגולטור אחד לא תעמוד בניגוד לאחר. ללא תמיכה בתעשייה, השקעה בחינוך, טיפוח שוק הון תוסס ועידוד תעסוקה ופיריון לא נצליח להצעיד את המשק קדימה. למדיניות המס חלק חשוב, באמצעות כלים מיסויים ניתן להשפיע על קצב הצמיחה. בשנים האחרונות אנו עדים לירידה חלקה של התעשייה בפעילות המשקית. חלק מזה זה צמצום הטבות המס בחוק עידוד השקעות הון".

 

אילן בירנפלד. "יש לבטל פטורים לא צודקים" אילן בירנפלד. "יש לבטל פטורים לא צודקים" צילום: עמית שעל

 

"מדיניות המע"מ עד היום התמקדה בפשטות הגבייה והתעלמה משיקול חברתי. במדינות אחרות נהוג מע"מ דיפרנציאלי על מגורים ומזון. יש דעות לכאן ולכאן על מע"מ דיפרנציאלי, אך אני סבור שיש להטיל מע"מ בשיעור נמוך על מוצרי בסיס ומע"מ בשיעור גבוה על מוצרי יוקרה. זה יקל באופן משמעותי על השכבות החלשות. יש לבטל פטורים לא צודקים כמו הפטור ממע"מ על פירות וירקות. גביית מס אמת מכולם לצד ביטול פטורים לא מוצדקים תגדיל את המקורות התקציביים ותאפשר הורדת נטל המס על כלל האוכלוסיה".

 

על דברים אלה ענה שטייניץ כי "מע"מ דיפרנציאלי הוא רעה חולה. הוא מדרון חלקלק. ברגע שזה ייפתח יחל ויכוח פוליטי על עשרות מוצרים עם שיעורי מע"מ שונים ואין לזה סוף. לא כל דבר צריך להעתיק מהעולם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x