גם רשות ני"ע צריכה לצאת לדרך חדשה
לפני שמוטי בן־משה מוציא את אי.די.בי לדרך חדשה ראוי שהרגולטורים, ובראשם רשות ני"ע, יערכו חשבון נפש ויפיקו לקחים מהפיקוח שלהם על אי.די.בי הישנה, ויראו איך הפעם הם מונעים מבעל השליטה להרוג את האווזה בשביל עוד ביצת זהב או שתיים
- בית המשפט יבדוק: מיהו מוטי בן-משה
- אי.די.בי: "מבנה החברות של בן משה עלול לשמש להלבנת הון"
- השב"כ צפוי לדרוש מבן־משה גילוי מלא על נושי החברה שלו
דנקנר הגדיר זאת כ"מלחמה על הבית", אך נראה שהוא מנהל למעשה את הקרב על שאריות האווזה שהטילה לו ביצי זהב בעשור האחרון. ובן־משה, שהקפיד לציין אתמול את השותפות עם העובדים והנושים, אמר רק לפני כחודש ל"כלכליסט" שפחות מתשואה דו־ספרתית על השקעתו באי.די.בי בכלל לא מעניינת אותו.
ועדיין, מדובר בלא פחות מרגע היסטורי לשוק ההון. אם לא יחולו שינויים של הרגע האחרון, העניין נראה סגור. אדוארדו אלשטיין ובן־משה, בעלי השליטה החדשים באי.די.בי (וכך התייחס אליהם כבר אתמול השופט אורנשטיין בהחלטתו), יצעדו בראשית השנה האזרחית החדשה למשרדי אי.די.בי. השניים שילמו כמיליארד שקל עבור הזכות לקנות את פירמידת אי.די.בי, והם מקבלים באותה עסקת חבילה גם כרטיס כניסה לשוק ההון המקומי ומעמד נכבד במשק. צריך רק לקוות שבעסקת החבילה הזאת לא כלול כרטיס כניסה למשרדי הרגולטורים המפקחים.
הפיקוח של הרגולטורים על התנהלות אי.די.בי לאורך השנים מעלה כמה סימני שאלה מטרידים. בראש ניצבת רשות ני"ע, שקיבלה, או נמנעה מלקבל, החלטות בסוגיות כמו חלוקת דיבידנדים בגין תרגילים חשבונאיים בפירמידה ושיערוכים של נכסים שונים. במדינת ישראל, שבה כולם מכירים את כולם, עובדי הרגולטור היום יהיו בכירים בפירמידה מפוקחת מחר. וככל שבעל השליטה חזק יותר, יש לו כוח רב יותר מול הרגולטורים.
כעת הכל מתאפס, ודווקא העובדה שבן־משה ואלשטיין לא מגיעים מהביצה המקומית יכולה להוות תפנית עבור אי.די.בי. הם עוד לא המליצו לרגולטור על נושא תפקיד, לקחו לתפקיד מישהו שעבד אצל הרגולטור, או השתמשו בשירותים העסקיים שמעניק רגולטור לשעבר - התחלה נקייה ככל הניתן במשק הישראלי. לפני שבן־משה מוציא את אי.די.בי לדרך חדשה ראוי שהרגולטורים, ובראשם רשות ני"ע, יערכו חשבון נפש ויפיקו לקחים מהפיקוח שלהם על אי.די.בי הישנה, ויראו איך הפעם הם מונעים מבעל השליטה להרוג את האווזה בשביל עוד ביצת זהב או שתיים.