ביוטכנולוגיה. מדד להצלחה
מדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה זינק ב-56% ב-2013. האם יש עוד מקום לעליות?
המדד שבשנה האחרונה הוביל את התשואות בין מדדי ארה"ב הוא נאסד"ק ביוטכנולוגיה, שהשיג תשואה מרשימה של 58% - כפולה מזו של המדדים המובילים. כעת שנת 2014 בפתח והגיע הזמן לסקור את המדד ולראות האם יש עוד מקום לעליות.
על מנת לבחון האם יש עוד מקום לעליות, צריך להבין מה דחף את העליות בשנתיים האחרונות.בשנת 2012 כמות אישורי ה-FDA הגיעו לשיא של 16 שנים כאשר אושרו 39 תרופות חדשות - עלייה של 30% לעומת 2011. מספר רפורמות שנכנסו לענף, כמו אישור למומחי ה- FDA להתייעץ עם חולים, עוזרות לזרז תהליכים ומעלות את הצפי של כמות התרופות שתאושר בשנים הבאות. אם בעבר המומחים תיעדפו לבד את צרכי החולים, הרי שכיום הם מתייעצים עם חולים לגבי תופעות הלוואי שהם מוכנים לסבול בשביל התרופה, או עם אילו סיכונים הם מוכנים להתמודד.
סיבה נוספת לעליות היא העובדה שנשיא ארה"ב ברק אובמה חתם על חוק חדש שמעניק 11 מיליארד דולר לשיפור המוכנות והבריאות של הציבור האמריקאי. בפועל, החוק יעביר כספים לחברות שמפתחות תרופות חדשות שיעזרו לאמריקאים להתמודד עם מגפות, אסונות טבע או טרור ביולוגי. כלומר חברות ביוטכנולוגיה צפויות לקבל כספים רבים למטרת פיתוח תרופות חדשות, דבר שיגביר את כמות וקצב הפיתוח בענף.
מקטינים את הסיכון
לגבי העתיד, חשוב להבהיר שבשנים האחרונות חל שינוי מבני בענף הפארמה - החברות הגדולות צמצמו משמעותית את ההשקעה במחקר ופיתוח ומתמקדות יותר בשיווק ומכירות המוצרים הקיימים. במקום להשקיע סכומי עתק בפיתוח מוצרים שלא בהכרח יקבלו אישורים ולמעשה יקרמו עור וגידים, מעדיפות חברות הפארמה לרכוש חברות ביוטכנולוגיה בשלבי פיתוח שונים ובכך להקטין את הסיכון של כישלון בפיתוח מוצרים חדשים. בנוסף, ענף הפארמה נמצא בתקופה של פקיעת פטנטים מוגברת, (תופעה שאנו מכירים מתרופת הקופקסון של טבע), תקופה שצפויה להימשך עד שנת 2017.
חברות הפארמה הן מהגדולות והרווחיות במשק האמריקאי וכיום הן בעלות עתודות רבות של מזומנים. הריבית האפסית שיוצרת הפסד ריאלי לפקדונות, מקלה על חברות הפארמה לבצע רכישות ולכן אנו צפויים לראות בשנה הבאה את המשך המגמה שהחלה השנה, בה נרכשו ומוזגו מספר משמעותי של חברות ביוטכנולוגיה.
מדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה כולל 118 מניות המוגדרות כחברות ביוטכנולוגיה או פארמה, הנסחרות בנאסד"ק. אין מגבלה למספר המניות במדד, אבל חברה שמעוניינת להיכלל במדד צריכה להיות בעלת שווי מינימאלי של 200 מיליון דולר, ונפח מסחר של לפחות 100 אלף מניות. החלוקה הסקטוריאלית במדד מתחלקת לשתיים, כאשר 23% ממנו הן חברות פארמה (פרמצבטיקה) והשאר חברות ביוטכנולוגיה.
בשבע השנים האחרונות המדד הציג תשואה חיובית בכל שנה, למעט שנת 2008 בה נחלש מחירו בכ- 12.5% בלבד (לעומת ירידה של 38.5% במדד ה- S&P 500 למשל או 46% במדד ת"א 25).