בית משפט בבריטניה חייב אישית את עו"ד איתן ארז בהוצאות
מנהל נכסי אלי רייפמן, עו"ד איתן ארז, תבע בארץ שותף לשעבר של רייפמן. אך ביהמ"ש באנגליה פסק שההליכים צריכים להתנהל בלונדון, והטיל עליו לשלם לתובע 850 אלף שקל הוצאות
עו"ד איתן ארז, המנהל המיוחד של נכסי אלי רייפמן, מייסד אמבלייז, חויב לשלם באופן אישי סכום עצום של 150 אלף ליש"ט (850 אלף שקל) כהוצאות. כך פסק בית משפט בלונדון שדן במחלוקות בין ארז לבין בוריס בנאי, שותף לשעבר של רייפמן, שלטענת ארז חייב כסף רב לקופת הנושים. בנאי טען שבינו לרייפמן היתה תניית בוררות באנגליה ושלא ניתן לנקוט נגדו הליכים משפטיים בישראל. ארז חלק על עמדה זו, אך ביהמ"ש בלונדון קיבל אותה. בית המשפט הסתמך בהחלטתו על חוות דעת לטובת בנאי אותה כתב עו"ד ניר קהת ממשרד פרופ' יובל לוי. מנגד הגיש עו"ד ארז חוות דעת של עו"ד שלמה שחר, לשעבר כונס הנכסים הרשמי. את בנאי ייצג עו"ד דרור הורן.
- המנהל המיוחד לנכסי ערן מזרחי דורש מרשות המסים החזר של 800 אלף שקל
- שותפו לשעבר של אלי רייפמן חויב להפקיד כסף במזומן כדי להמשיך בהליכים נגד הנאמן
- אלשיך מתעקשת להגיד את המילה האחרונה
הסיפור המוזר הזה התרחש ממש בימים האחרונים, כשארז אף טרם הספיק לדווח עליו לשופט איתן אורנשטיין, המטפל כיום בפשיטת הרגל של רייפמן. בדו"ח שהגיש ארז לפני שלושה שבועות הוא גולל את סיפור המעשה והביע חשש שיחויב אישית בהוצאות. באותו דו"ח הסביר ארז שבנאי השתלט על מיזם משותף לו ולרייפמן, ולטענתו, בחקירה שערך לבנאי הוא אישר שרייפמן הלווה למיזם המשותף 11 מיליון דולר, אולם טען שרייפמן ויתר על כל זכויותיו במיזם ואף חתם על הסכם ויתור. ביוני 2011 קבעה השופטת אלשיך שהסכם הוויתור בטל. לדברי ארז, ביהמ"ש בישראל גם אישר לו לפעול נגד בנאי למימוש זכויותיו של רייפמן, "אך בנאי פנה בחוסר תום לב לביהמ"ש באנגליה בתביעת בוררות".
ביולי 2013 התקבל בבית המשפט הגבוה בלונדון צו האוסר על המשך ההליכים נגד בנאי בישראל, וארז טוען שהצו איים עליו בסנקציות פליליות של מאסר וחילוט רכוש אם יעז להמשיך בהליכים. ארז ביקש תקציב לנסיעה דחופה לאנגליה כדי לשכור עו"ד שיטפל בביטול הצו, ובאוגוסט אישרה אלשיך את בקשתו ומתחה ביקורת על ביהמ"ש באנגליה.
ארז החליט להופיע בדיונים בלונדון בעצמו עם עו"ד פז יצחקי וינברגר ממשרדו, ובסיוע עורכת דין אנגליה. לדברי ארז, הוא האמין שזהו הפתרון המיטבי. לאחר יומיים הכריע בית המשפט שתניית הבוררות מחייבת. פרקליטי בנאי ביקשו לפסוק להם הוצאות ריאליות בסכום של 342 אלף ליש"ט (כ־2 מיליון שקל), כשלפי החוק באנגליה יש להגיב באותו יום. ארז הגיש התנגדות, ובדיון שהתקיים בנובמבר קבע השופט שסכום ההוצאות המינימלי הוא 150 אלף ליש"ט, אך קבע שמדובר באומדן לא סופי.
ימים ספורים לפני הדיון בלונדון ביקש ארז מהשופט אורנשטיין לחתום על פסיקתא שתבהיר שארז פעל לפי הוראותיו, ולכן אם קופת הנושים תחויב בהוצאות, הרי שהחיוב יחול עליה ולא על ארז אישית.
בשבוע שעבר התקיים הדיון בבית המשפט האנגלי, שקבע שמשום שקופת הנושים לא יכולה לשאת בהוצאות, ולאור הקביעה שנראה שארז לא נערך כראוי כשלא הבטיח שמלוא ההוצאות שיפסקו ישולמו על ידי הנושים, הרי שעליו לשלם את ההוצאות אישית. בית המשפט באנגליה הדגיש שלא נותרה לו ברירה אלא לאסור את ניהול ההליכים בישראל, לאור הפרת הסכם הבוררות המחייב. השופט גם קבע שהוא מצפה מבית המשפט בישראל לעשות ככל יכולתו כדי לאפשר לבנאי לגבות את ההוצאות המגיעות לו.
עו"ד ארז מסר בתגובה ש"מדובר בהחלטה תמוהה שלא ניתנת לאכיפה בישראל. אין לי אלא להצר על שבית המשפט באנגליה הסמיך עצמו לשמש ערכאת ערעור על בתי המשפט בישראל. השופט כנראה לא שמע שהמנדט הסתיים ושלישראל יש מערכת משפט עצמאית וריבונית. פסק הדין כמובן לא ייאכף בארץ, כי הוא סותר חזיתית החלטות של המחוזי בתל אביב ושל בית המשפט העליון".