הסדר בורגראנץ' שנפסל במחוזי אושר בעליון
השופט יצחק עמית גיבש פשרה והסדר הנושים יצא לדרך. הכנ"ר יצא בדיון להגנת המפרקים: "השופטת אגמון־גונן מרחה אותם בזפת ונוצות"
חברת פז, שהיתה הבעלים של רשת בורגראנץ' עד 2006, תקבל 8 מיליון שקל מקופת הנושים של הרשת אף שתביעת החוב שלה כלל לא נבדקה ולא הוכרעה. כך קבע היום (ב') שופט בית המשפט העליון יצחק עמית. במסגרת ההחלטה אישר עמית את הסדר הנושים שהציעו בעלי התפקיד של הרשת - עו"ד שלמה נס, עו"ד שאול ברגרזון ורו"ח אלי שפלר - תוך שקיצץ מעט את הסכום שתקבל פז.
- תיק בורגראנץ' מגיע לעליון: ביהמ"ש ידון בטענת הכונס והמפרקים נגד השופטת אגמון גונן
- השופטת בתיק בורגראנץ': "ראוי למנות עו"ד חיצוני שיבדוק את תביעת החוב של פז"
- 5 זכייני בורגראנץ' לביהמ"ש: "מפרקי החברה התעלמו מכל פניותינו"
השופטת מיכל אגמון־גונן פסלה את הסדר הנושים המדובר לפני כחודש, וקבעה שהמרוויחה העיקרית ממנו היא פז ואף שנראה כי בעלי התפקיד מקדמים את האינטרסים של פז ולא את של יתר הנושים הרגילים. השופט עמית הורה על ביטול ההחלטה, לרבות הקביעות של השופטת נגד בעלי התפקיד. בפתח הדיון פצחו בעלי התפקיד בתלונות על השופטת אגמון־גונן, ונציג הכנ"ר גיבה אותם ואמר שהשופטת "מרחה את בעלי התפקיד בזפת ונוצות". עו"ד שלמה נס אמר: "30 שנה אני עוסק בתחום הזה ומעולם לא נתקלתי בדבר כזה. בלי לקיים דיון ובלי לשמוע אותנו נותנים החלטה שעוברת לתקשורת, מאשימים אותנו בהפרת חובת אמון וכי אנו מטעים את בית המשפט". "כבודנו נרמס", אמר עו"ד ברגרזון, והוסיף שהחלטת השופטת היתה "כמו סטירה".
לדיון התייצבו עורכי הדין שחר בן־מאיר ויצחק אבירם, שמייצגים נושה רגילה שטענה שכלל לא ידעה על המהלכים לאישור ההסדר ולא זומנה לאסיפת הנושים. השופט שאל מה היה קורה אילו פז היתה מוכרזת כנושה נדחית, ובן־מאיר הסביר שהנושים הרגילים היו מקבלים 100% מהחוב כלפיהם.
עו"ד יצחק אבירם הוסיף שלתיק יש השלכה גם לתיקים אחרים, משום שתביעת החוב של פז כלל לא נבדקה. עו"ד איל רוזובסקי טען מטעם פז ש"הסיכוי הטוב הוא שפז נושה מובטחת, ואז הנושים הרגילים למעשה לא יקבלו דבר". הוא טען שבעלי התפקיד קנו סיכון ועשו זאת "במחיר טוב מאוד".
בשלב זה הציע השופט להקטין את הסכום שתקבל פז מ־8.64 מיליון שקל ל־8 מיליון שקל. "רוב הנוכחים באולם היו רוצים לסיים את הסאגה", אמר. רוזובסקי אמר שפז תסכים בתנאי שבכך יסתיים העניין, כלומר שהעליון לא יחזיר את התיק לשופטת אגמון־גונן אלא יפסוק בעצמו מה עליה לעשות.
בפתח החלטתו כתב עמית כי "תיק זה איננו לצמחונים", והבהיר שהמקרה חריג למדי מפני שעל פניו הנושים שהגיעו לאסיפות שלחו את הסכמתם להסדר, ו"שאין דרכו של בית משפט של פירוק להתערב בשיקול דעת המפרקים ולשים עצמו אפוטרופוס על הנושים". עמית אף פסק שאסור ש"בית המשפט ידחה הסדר נושים מיוזמתו וללא בקשה של מי מהנושים, ובעיקר בלי לשמוע את בעלי התפקיד. על אחת כמה וכמה מקום שבו נמתחת ביקורת לגבי תפקודם". לדברי עמית, הסיבה המרכזית לאישור ההסדר היא שהסוגיה המשפטית לגבי מעמדה של פז מסובכת ועשויה להיארך זמן רב, ו"יש להביא מזור לנושים הרגילים המשוועים לכספם".
יצוין כי תיק הפירוק אינו קשור לבעליה הנוכחי של בורגר ראנץ', האחים אורגד, שרכשו את פעילותה ב-2008 כשנקלעה להקפאת הליכים.