פרשת מליסרון: התביעה מבקשת עד 4 שנות מאסר לסמנכ"ל הכספים של עופר השקעות
גולן מדר ביקש להקל בעונשו: "לא הבנתי שאני עובר עבירה". על יועץ ההשקעות אלי העליון ביקשה התביעה להטיל 10-30 חודשי מאסר. השניים הורשעו בעבירות שונות של תרמית בניירות ערך. גזר הדין יינתן ב-26 בינואר
המדינה מבקשת להטיל על סמנכ"ל הכספים של עופר השקעות, גולן מדר, עונש "משמעותי" של 2-4 שנות מאסר, כך הודיע היום (ד') התובע בתיק לבית המשפט המחוזי בתל אביב. "אני לא הבנתי שאני עובר עבירה, כל חיי ניסיתי להיות אדם ישר וכל רכושי זה המוניטין שלי והיושר שלי", אמר מדר וביקש להקל בעונשו.
בחודש שעבר, בדיוק שנתיים לאחר שהוגש כתב האישום בפרשת מליסרון, הרשיע שופט המחוזי בתל אביב, חאלד כבוב את מדר ואת יועץ ההשקעות אלי העליון בעבירות שונות של תרמית בניירות ערך. במקביל הרשיע בית המשפט את החברות עופר השקעות ועופר פיתוח וזיכה את מנכ"ל עופר השקעות, אבי לוי, מחמת הספק.
קראו עוד בכלכליסט:
- פרשת מליסרון: החברה והמנכ"ל אבי לוי זוכו; סמנכ"ל הכספים הורשע
- התיק נגד בכירי מליסרון להכרעה: "ההנפקה לא היתה זקוקה לעזרה"
- "החוקר איים, זה היה אירוע טראומתי. פחדתי, איבדתי שליטה ובכיתי"
גולן מדר ואלי העליון צילום: עמית שעל
בכירי חברת מליסרון שבשליטת קבוצת עופר השקעות, לוי ומדר וכן החברות מליסרון, עופר השקעות ועופר פיתוח, הואשמו בנובמבר 2011 בעבירות שונות של תרמית בניירות ערך, פרט מטעה בתשקיף והפרת חובת דיווח. לפי התביעה, שנוהלה על ידי עוה"ד עמית בכר ויעל ענתות מפרקליטות ת"א (מיסוי וכלכלה), לוי ומדר ביצעו רכישה עצמית של אג"ח סדרה ד' של מליסרון, באמצעות עופר פיתוח, לכאורה בכדי להעלות את מחירן ערב ההנפקה, בדצמבר 2009. לצידם הואשם גם הברוקר ויועץ ההשקעות אלי העליון, ששימש באותה תקופה כסוחר באג"ח בחדר המסחר של פועלים סבר והוא זה שביצע בפועל את הרכישות.
בדיוק בעוד חודש, ב-26.1 יקרא השופט כבוב את גזר הדין בפרשה. רגע לפני התכנסו הצדדים באולם כשהתביעה מצדה ביקשה להחמיר בעונש ואילו מצדם של מדר והעליון, ביקשו להקל.
נציג התביעה, עו"ד עמית בכר מפרקליטות מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה) טען בדיון כי ישנן סיבות רבות להחמיר בענישה ובייחוד לגבי מדר. על מדר, ביקש עו"ד בכר להטיל 2-4 שנות מאסר ואילו על יועץ ההשקעות העליון ביקש להטיל 10-30 חודשי מאסר. "לטעמנו", אמר בדיון, "מדובר באירוע חמור ומשמעותי בשוק ההון שבו חברה בעלת פעילות עניפה בכלל במשק ובשוק ההון בפרט מנהלת ובעלת כספים אדירים, עופר השקעות, בעלת שליטה בחברה שמנפיקה אג"ח – ולפני ההנפקה - מבצעת רכישות מסיביות ומניפולטיביות במטרה להשפיע על שער האג"ח בבורסה כדי להטיב עם תוצאת ההנפקה. זו פעילות חמורה מאוד שפוגעת בצורה קשה בתקינות שוק ההון. הגם שלמדר לא היה אינטרס עצמאי לרווח הוא ראה לנגד עיניו אינטרס כלכלי רציונלי של עופר ומדובר בפעילות שנעשתה מתוך מניעים כלכליים כפשוטם".
בא כוחו של מדר, עו"ד ז'ק חן השיב לדברים כי מדובר בדרישה לעונש שאינו פרופורציונלי למקרה, ברף ענישה גבוה במיוחד שמחמיר עם מדר הרבה מעבר לנדרש. "בית המשפט הכלכלי", אמר, "מדבר על מגמה של החמרה בעבירות כלכליות אך כשהוא עושה זאת הוא נצמד למקרה קונקרטי ומחמיר בהתאם לנסיבות. לנצל "הצלחה" ולבקש מתחם ענישה הזוי זה התרחקות מהעקרונות הבסיסיים של המשפט הפלילי. עצם ההרשעה במקרה הזה, שהינה הרשעה תקדימית, מהווה החמרה בפני עצמה ואין מקום להחמיר גם בעונש".
מדר עצמו ביקש את התחשבות בית המשפט ואמר: "אני לא הבנתי שאני עובר עבירה, כל חיי ניסיתי להיות אדם ישר וכל רכושי זה המוניטין שלי והיושר שלי. מבין ומכבד את הכרעת הדין אך רוצה שבשלב זה ביהמ"ש יתן משקל ומשמעות למה שעמד ביסוד הפעלות שלו ולחוסר ההבנה שלו ולא יכביד עלי".