"החוקר איים, זה היה אירוע טראומתי. פחדתי, איבדתי שליטה ובכיתי"
גולן מדר, סמנכ"ל הכספים של קבוצת עופר העיד מסגרת המשפט שבו מואשמים בכירי החברה בניסיון להשפיע על מחיר האג"ח בסמוך להנפקה. מדר: "חיפשנו מה לעשות עם הכסף ששכב בקופה"
גולן מדר, סמנכ"ל הכספים של קבוצת עופר, העיד אתמול בבית המשפט המחוזי בת"א במסגרת כתב האישום שהוגש נגדו ונגד בכירים נוספים בקבוצה על רכישה עצמית של אג"ח, שבוצעה, לכאורה כדי לעלות את מחירן ערב הנפקה.
- "האינטרס הציבורי הוא להעמיד את בכירי עופר השקעות לדין"
- "זה נשמע כאילו מליסרון מחליטה לגייס, ואתה מקבל את ההחלטה בשם קבוצת עופר"
- "האינטרס הציבורי הוא להעמיד את בכירי עופר השקעות לדין"
"החקירה ברשות ניירות ערך הייתה טראומתית, הייתי בפאניקה, סיר לחץ מהלך ואיבדתי את העשתונות. החוקר השתולל, צעק ודפק על השולחן ואיים עליו במבטיו, ניסיתי לרצות אותו כי פחדתי".
במשך שעות ארוכות מסר מדר את גרסתו וסיפר על המניעים לרכישה העצמית של האג"ח מסדרה ד', בהיקף של 24 מיליון שקל, שביצע ב־2009. בכתב האישום שהוגש לפני שנה לבהימ"ש יוחסו לבכירי הקבוצה, מדר ומנכ"ל החברה אבי לוי, עבירות של תרמית בני"ע, פרט מטעה בתשקיף והפרת חובת דיווח. יחד איתם נאשמים גם החברות עופר השקעות בע"מ, עופר פיתוח בע"מ ומליסרון.
"היינו צריכים להחליט איך לייצר רווחים"
לדברי מדר, ההחלטה של קבוצת עופר להשקיע במליסרון נבעה מכך שעשרות מיליוני שקלים הצטברו בקופת החברה ושכבו בפיקדונות, כתוצאה ממימוש נכסים. "היינו צריכים לקבל החלטה איך מייצרים רווחיות מהמזומנים. דיברתי עם אבי (לוי, המנכ"ל - זש"ל) ואמרנו שאין ברירה אלא להשיג תשואה עודפת בשוק ההון. במסגרת זו, אג"ח ד' של מליסרון התאימה בדיוק למודל ההשקעה מבחינתנו.
"היו אג"ח נוספות כמו אג"ח ד' של מליסרון, כגון אג"ח של דלק ואזורים - שעמדו באותם פרמטרים של הקבוצה והשקענו גם בהם. במקרה של מליסרון, זיהינו הזדמנות שאמורה להיות הנפקה ובעקבותיה המחזורים צפויים לעלות, ואמרנו שזו הזדמנות שמתאימה לעופר. מכאן הגיעה ההחלטה להשקיע".
כתב האישום מייחס, בין היתר, למדר ולאחרים כי ניסיון להעלות את שער האג"ח של מליסרון מ־115 ל־117. לדברי מדר, למספר 117 אין משמעות. "עופר קיבלה החלטה להשקיע באג"ח. הייתה כאן הזדמנות והגדרנו אותה, המחיר שיחק תפקיד פחות חשוב והמטרה היתה לאסוף כמות של סחורה טובה, ולשבת עליה".
בחלק ניכר מעדותו מתייחס מדר, המיוצג על ידי עו"ד ז'ק חן, לחוויותיו מחדר החקירות ברשות ני"ע. "זה היה אירוע טראומתי שאני מנסה לשכוח אותו עד היום. החוקר פשוט השתולל, צעקודפק על השולחן. בהתחלה הוא הסביר לי בפירוט על תיק ההשקעות שלנו, בעופר, לא הבנתי מה קורה ובמה בכלל חושדים בי. פתאום הוא התחיל לשאול על מחיר להנפקה, והסברתי. אז הוא התחיל להתעצבן, לדפוק על השולחן, ולצעוק. כל מה שרשום בחקירה בכלל לא היה קשור. הוא דחף מילים".
מדר סיפר כי "כל הזמן התרוצץ לי בראש שאמר 'זכותך לא לשתף פעולה וכל מה שתגיד ישמש נגדך', שחזר מדר באולמו של השופט חאלד כבוב, "זה הבהיל אותי, רציתי לדבר ומצד שני חששתי. הייתי במצוקה בלתי רגילה. החוקר עיוות את הדברים, וקיבל מה שרצה. אני בן אדם ישר והסברתי לו הכל, שאני לא עבריין, שאני עובד נאמן של החברה, וזה לא עניין אותו".
"החוקר איים עלי ואיבדתי שליטה"
"בנקודה זו איבדתי את העשתונות", סיפר חדר, "אני רגיש וישר. בחיים לא הייתי במקומות כאלה. תמיד הייתי כמו סרגל. עצם זה שהייתי שם היה מלחיץ מאוד ועורר בי צמרמרות. פחדתי. הוא איים עלי במבט. לא ידעתי שהוא אמור לעצור את החקירה ברגע שאני מבקש עורך דין. בשלב מסויים איבדתי שליטה על הגוף שלי, על עצמי. לא היה לי מה להסתיר, באתי הכי נקי. בכיתי בחקירה הזו. הוא גרם לי לבכות".
בחקירתו הנגדית, נשאל מדר על ידי התובע, עמית בכר, מדוע לאחר שנועץ בעורכי דינו לא ביקש לתקן את עדותו. "אין לי תשובה", ענה מדר והוסיף כי "היום הייתי מתקן הרבה דברים".
הנאשמים מיוצגים על ידי עוה"ד נוית נגב וגל הררי, ז'ק חן ועינת בן משה, גרשון גונטובניק, עודד גזית ממשרד וינרוט, פיני רובין, ארז הראל והילה שמעון ממשרד גורניצקי, נבות תל־צור וליה אפריאט ממשרד כספי ושות'.