ועידת התחזיות
ראש אגף התקציבים באוצר: "נקדם רפורמות בשוק הטלוויזיה ובשוק החלב"
אמיר לוי בוועידת "תחזיות 2014": שוק החלב מתנהל כמו לפני 60 שנה ואנחנו רואים הבדלים עצומים במחירי אותם מוצרים, של אותה מחלבה בישראל לעומת העולם". בהתחייחסות להיעדר תחרות בתחום הגז הטבעי אמר: "אנחנו לא שמחים שיש רק שחקן אחד בתחום. שוק המלט מתנהל על ידי שחקן אחד ולא נרצה להשאר כך וכך גם בתחום החשמל"
"האוצר מוביל למדיניות כלכלית אחראית שתוביל לצמיחה של ישראל והכלים המרכזיים שבאמצעותם נפעל הם המדיניות הפיסקלית, שינויים מבניים ורפורמות לטובת המשק". כך הצהיר אמיר לוי, ראש אגף התקציבים במשרד האוצר בוועידת "תחזיות 2014" של "כלכליסט".
את המדיניות הפיסקלית, הסביר לוי בהקטנת הגירעון וההוצאה לריבית על הגרעין. "בשנת 2003 היינו עם יחס חוב תוצר של 100 אחוז וירדנו לאורך השנים. זה מאד פופולארי להגיד ״למה צריך לרסן את הגרעון״ , אבל כשמסתכלים מה קרה לאורך השנים, ניתן לראות שירדנו בתשלומי הריבית בכ-40 מיליון שקל מאז 2003. אם לא היינו עושים את זה ובמקום להשקיע בתשתיות, בגני ילדים ובצהרונים, היינו מעבירים את הסכום לתשלומי ריבית - לא היתה תרומה לציבור".
לדברי לוי, "אם נצליח לשמור על המסגרת הזאת, נוכל להציג צמיחה של 3-4 אחוז, כפי שהיתה בשנים עברו. השמירה על מסגרות ומבנה גרעון פוחת, חיונית לכלכלה. זה גם מהותי לצמצ׳ום אי השוויון במשק, כדי שלכולם יהיה יותר".
לוי התייחס לאישור הממשלה אתמול (א) לשינוי שיטת החישוב של הכלל התקציבי, לפיו נקבע בכמה הממשלה רשאית להגדיל מדי שנה את מסגרת ההוצאות בתקציבה. כתוצאה מכך, יגדל תקציב המדינה בשנת 2015 בשיעור ריאלי של 2.6 אחוז, במקום בכ-4 אחוז על פי נוסחת החישוב טרם השינוי.
"הממשלה אישרה לשנות את כלל ההוצאה הממשלתית. המלצנו שהגידול לא יהיה 4 אחוז כפי שתוכנן, אלא בהתאם לגידול באוכלוסיה. עדיין, אין כאן הקטנה, אלא גידול בהוצאות הממשלה", לוי הוסיף כי "הדיון לא חף מרקע כי אפשר לקטון פחות בהוצאה ולשנות סדרי עדיפויות, אבל התפקיד שלנו הוא להמליץ לממשלה". לוי המשיל את המצב במשק לסיפור הילדים "סבתא בישלה דייסה", בו הגדולים מקבלים יותר מהקטנים. ״הקטנים אוהבים את הסיפור הזה, אבל הגדולים הם אלו שנהנים ממנו כי הם אלו שמקבלים יותר. במשק, המגזר הציבורי מקבל יותר ולא נשאר לקטנים. זה משחק סכום אפס, כיוון שגידול בהוצאה הממשלתית, זה יותר מסים ויותר מסים פוגעים בצמיחה. גידול של 2.5 אחוז, מוביל לאיזון״.
בהתייחס למגזר העסקי, ציין לוי כי הוא רואה בו כאחראי לצמיחה: "הדבר המרכזי הוא נושא התחרותיות יש כמה מהלכים מרכזיים שהאוצר הוביל בהקשר זה כמו הסלולר ונקדם עוד מהלכים רבים. נקדם רפורמות בשוק הטלוויזיה הרב ערוצית ובשוק החלב. שוק החלב מאד לא תחרותי ונטפל בו. השוק נתנהל כמו לפני 60 שנה ואנחנו רואים הבדלים עצומים במחירי אותם מוצרים, של אותה מחלבה בישראל לעומת העולם". לוי התייחס עוד להיעדר תחרותיות בתחום הגז הטבעי ״נעזור לקדם את שוק הגז הטבעי, אבל אנחנו לא שמחים שיש רק שחקן אחד בתחום. שוק המלט מתנהל על ידי שחקן אחד ולא נרצה להשאר כך וכך גם בתחום החשמל״.
ביחס למצוקת הדיור, טען לוי כי הבעיה תטופל על ידי הקמת ועדה לתשתיות לאומיות בנושא בדיור. ״נטפל בנטילת הקרקעות כך שיקח 3 חודשים במקום 9 שנים״. לוי התייחס לשילוב המגזר החרדי והערבי בשוק התעסוקה כצורך חיוני לצמיחה בישראל: "אין לנו עוד מליון עולים להביא מברית המועצות לישראל, אבל יש לנו אפשרות לשלב 2 אוכלוסיות במשחק הכלכלי, כדי השהצמיחה תוכל לגדול".