$
בארץ

נחשף בכלכליסט

כולם מתנערים מאחריות לבדיקת עברו של דורון שורר

בעקבות חשיפת כלכליסט כי מייסד הבנק החברתי דורון שורר נחקר בעבר באזהרה, הרגולטורים הרלבנטיים מסבירים למה כלל לא בדקו את עברו

תומר גנון וזוהר שחר לוי 07:0801.01.14

הפיקוח על הבנקים שבבנק ישראל ורשות ניירות ערך טוענים כי הם אינם אחראים לכך שלבנק השיתופי אופק ניתן היתר לגייס כספים באינטרנט מבלי שנערכה בדיקה על עברו של היו"ר דורון שורר. גם רשם האגודות השיתופיות שבמשרד הכלכלה עו"ד מירון כהן מיישר עמם קו וטוען כי עליו אין כל חובה לערוך בדיקה שכזו.

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט" שלשום, שורר נחקר ב־2008 ברשות ניירות ערך באזהרה בחשד לעבירות של הפרת אמונים, עבירות מנהלים ועבירות דיווח לפי חוק ניירות ערך. תיק החקירה בענייניו עדיין מצוי בטיפול בפרקליטות.

שורר (60), ששימש במשך כמה חודשים ב־2005 כמנכ"ל וכדירקטור בחברה הציבורית שחר המילניום, נחקר כחשוד בפרשת משיכות כספים אסורות על ידי בעל השליטה, פרדי רובינסון. על פי הודאתו ברשות ניירות ערך, חשב החברה עדכן אותו במעשיו של רובינסון, אולם שורר, שכיהן בעבר גם כממונה על שוק ההון, לא פעל כדי לעצור את הפעולות משום שלטענתו לא היה ער לחומרת הדברים ומשמעותם.

 

 

שורר עומד כיום בראש מיזם הבנק השיתופי אופק, שזוכה לרוח גבית ולליווי צמוד מבנק ישראל. אגודת אופק תפעל כבנק אינטרנטי, ובעלי החשבון יהיו גם הבעלים של הבנק. הרווחים, אם יהיו, יופנו לשיפור השירותים באגודה או להגדלת ההון של הבנק. מניית חברות בבנק עולה 3,000 שקל, סכום שנועד לממן את פעולות ההקמה. לפני כחודשיים העניקה רשות ניירות ערך לאופק פטור מהגשת תשקיף בטרם הנפקה לגיוס הון בבורסה.

 

"שורר אינו מנהל שום בנק"

 

אם כן, כיצד זה שלושה רגולטורים לא ערכו בדיקה על עברו של שורר בטרם ניתן האישור לאופק למכור מניות לציבור? בנק ישראל אמנם נמצא בקשר הדוק עם אופק, כמו עם גופים אחרים שרוצים לקבל היתר לניהול בנק שיתופי, אולם על פי נהליו, היתר כזה נדרש רק ממי שנותן אשראי ופיקדונות, ואופק טרם הגיעה לשלב זה. מתי כן יבדוק הבנק את הדירקטורים? על פי פקודת הבנקאות, כאשר תבקש אופק היתר לפעול כבנק, כל נושאי המשרה יידרשו להליכי בדיקה שבמסגרתם ייבדקו יושרתם האישית והעסקית.

 

רגולטור נוסף שאליו פנתה אופק הוא רשות ניירות ערך. הרשות התבקשה לבדוק כיצד יש לסווג את מניות אופק שנמכרות לציבור, והאם האגודה צריכה לפרסם תשקיף. בהחלטת הרשות נכתב כי אופק פטורה מתשקיף. לגבי היעדר רגולציה חלופית נכתב בהחלטת הרשות כי "לאחר הקמתו, תהא פעילות הבנק כפופה להוראות, לכללים ולהנחיות של בנק ישראל, זאת הן במישור הגילוי (כלפי המפקח על הבנקים וכלפי הציבור) והן במישור הפעילות הבנקאית עצמה". ככל הידוע, הרשות, אצלה נערכה החקירה ושבידיה היה המידע על החשדות נגד שורר, לא בחנה כלל מי האנשים שמנהלים את אופק.

 

דודו זקן, המפקח על הבנקים דודו זקן, המפקח על הבנקים צילום: עמית שעל

 

כאמור, הרגולטור השלישי שאופק פעלה מולו הוא רשם האגודות השיתופיות, שגם הוא לא בדק את עברו של שורר. "מר דורון שורר אינו מנהל כיום שום בנק", מסר בתגובה הרשם. "אופק היא התארגנות של קבוצה להקים בנק שיתופי, והאגודה נרשמה לצורך ההקמה בלבד. על פי הדין, כל שבעה אנשים יכולים לפנות לרשם האגודות ולבקש להתאגד באגודה שיתופית". ההתאגדות היא באמצעות הליך פשוט ואינה כפופה לכל בדיקה מטעם הרגולטור.

 

שנוי במחלוקת בשוק ההון

 

שורר הוא אדם שנוי במחלוקת בשוק ההון. מצד אחד, הוא זוכה למילים חמות על הרפורמות שהנהיג בתקופתו כממונה על שוק ההון. מצד שני, נמתחת עליו ביקורת מצד פעילים בשוק על התקופה שבה שימש כבעל השליטה וכיו"ר דירקטוריון חברת הנדל"ן ליטו גרופ בשנים 2005–2008. קבוצת החברות, שפעלה בתחום המרכבים והנדל"ן ברומניה, גייסה אג"ח בעשרות מיליוני שקלים שעד היום לא נפרעו. שורר טען בעבר בתגובה לפניית "כלכליסט" שהקשיים בחברות החלו רק לאחר עזיבתו.

 

מרשות ניירות ערך נמסר: "בשל מאפייניהן הייחודיים של מניות האגודה הן אינן מהוות נייר ערך כהגדרת מונח זה בחוק ניירות ערך ועל כן גיוס הכספים על ידי אופק אינו כפוף לפיקוח הרשות וממילא אינו נדרש לאישורה".

מבנק ישראל לא נמסרה תגובה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x