סוף עידן במשק האנרגיה - חברת החשמל מפסיקה לקבל גז ממאגר "ים תטיס"
זאת לאחר שבמרץ האחרון, עם חיבור מאגר "תמר", הפעילות ב"ים תטיס" ירדה לרמות נמוכות
- ההכנסות מתמלוגי הגז יסתכמו השנה במעל חצי מיליארד שקל
- שותפות ים תטיס שילמו ב־2012 "מס ששינסקי" בהיקף 32 מיליון דולר
- שטייניץ חידש את הוראת השעה לקבל מקדמת מס מים תטיס
מאגר ים תטיס - שמכיל את מאגר MARY B ומספר מאגרי משנה - התגלה לראשונה בסוף 1999 וחובר למשק הישראלי בשנת 2004. בעלי המאגר הם נובל אנרג'י (47%) וקבוצת דלק (53%, באמצעות דלק קידוחים, אבנק והקבוצה עצמה).
חברת החשמל חתמה בעשור הקודם על שני הסכמי רכש, הראשון לקבלת 18 מיליארד מ"ק (BCM) במהלך 15 שנה והשני בשנת 2009 לרכישה של עוד 5 מיליארד מ"ק. בשל חסרונו של הגז המצרי, ובשל תקנות שהוטלו על החברה מצד המשרד להגנת הסביבה להשתמש בעיקר בגז לייצור חשמל, הצריכה בפועל הייתה גבוהה מהתחזיות ובמקום לסיים את כל הרכש עד שנת 2017 בפועל חברת החשמל סיימה לקבל את כל הכמויות שרכשה כבר בסוף דצמבר 2013. נכון להיום חברת החשמל נשענת על מאגר "תמר" כאשר מאגר "ים תטיס" מיועד להפוך למאגר אכסון אסטרטגי לאומי. לפי נתוני חברת החשמל במסגרת ההסכמים מול שותפות "ים תטיס" סופקו לה 23 מיליארד מ"ק גז, כמות ששקולה לכ-87%מנפח המאגר כולו ודומה לרכישת 142 מיליון חביות נפט.
"ההסכמים היוו את אבן היסוד למהפכת הגז בישראל, שתוצאותיה המובהקות הן ייצור חשמל זול ונקי הרבה יותר. עסקאות אלו, הובילו גם להגברת חיפושי הגז ולתגליות הגדולות של "תמר" ו"לוויתן", המובילים את מדינת ישראל לעצמאות אנרגטית ולסביבה יותר ירוקה", אמר יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל. מנכ"ל החברה אלי גליקמן הוסיף שסך כמויות הגז שסופקו במסגרת חוזי ים תטיס לחברת החשמל חסך למשק הישראלי כ-9 מיליארד דולר בהשוואה לרכש נפט גולמי המשמש לייצור סולר ומזוט, נוסף על יתרון סביבתי בשריפת דלק נקי יחסית. "ההסכמים עם ים תטיס אפשרו את הקמת מערכת הולכת הגז הארצית ל-8 אתרים של תחנות הכוח של חברת החשמל בהספק כולל של מעל 7,300 מגה וואט", סיכם. סך ייצור חברת החשמל מגיע כיום לכ-13 אלף מגה וואט.