חצי שנה אחרי הסדרת הייצוא - המדינה טרם השלימה המיסוי על מכירת גז ללקוחות זרים
מבדיקת כלכליסט עולה כי משרד האוצר ורשות המסים טרם השלימו את תיקוני החקיקה המאפשרים גביית מס מלא על ייצוא הגז; לפיכך, אם עסקת הגז עם ירדן תיחתם בחודש הבא - המדינה תישאר ללא מודל מיסוי
- איתן ששינסקי יקים מכון לכלכלה ציבורית במכללה למינהל
- המשקיעים בגז ונפט מחכים לפטור ממס כבר כמעט שלוש שנים
- תחילת הפקת הגז מ"תמר" תרמה לירידה של 26.6% בגירעון המסחרי ב-2013
נושא מיסוי הגז עלה במסגרת עבודת ועדת ששינסקי, אולם התחום נשאר חצי "פרוץ" כיון שהמדינה לא הגדירה במדויק כמה ישלם כל יזם שייצא גז. החשש הגדול היה שחברות ינצלו את הפרצה וימכרו את הגז לחברת בת במחיר נמוך, ואילו חברת הבת תמכור את הגז בשנית ללקוח זר במחיר גבוה, כאשר המיסוי יגזר מנקודת המכירה הראשונה ולא האחרונה ויסב למדינה הפסד כספי.
ברשות המסים ניסו להתמודד עם הבעיה, ובאמצע אוקטובר 2013 הם פרסמו קול קורא לציבור להביע את דעתו. "מתוך כוונה להציג מודל מיסוי שיתאים לכל סוגי עסקאות" וזאת תחת שני תנאים מקדמיים. הראשון הוא ש"במכירת הגז הטבעי לצורכי יצואו, יקבע התקבול לעניין חוק מיסוי רווחי נפט, בהתאם למחירו של הגז הטבעי כפי שהוא נמכר לצורך יצואו, אך לא פחות ממחירו בשוק המקומי". תנאי שני שהוצב הוא שהמיסוי יקבע לאחר חישוב "סך כל ההכנסות של היצואן מייצוא הגז טבעי, בניכוי הוצאות נורמטיביות הנדרשות לצורך פעילות הייצוא, ובניכוי רווח נורמטיבי שייוחס לפעילות הייצוא", ובכל מבקרה ברמה ש"תבטיח את קבלת מלוא החלק של הציבור במשאב הגז הטבעי "
לפיכך, המודל שנבחר באוקטובר האחרון על ידי רשות המסים הוא "מתודולוגיית ה-netback לקביעת מחירי העברה ", כלומר שכל עסקה מכירה וייצוא תחושב בנפרד לצורך המיסוי. אבל תוכניות לחוד ומעשים לחוד - עד לתחילת ינואר 2014 הנושא לא הוסדר, ואם עסקת ייצוא הגז עם ירדן תיסגר בחודש הבא המדינה עלולה להישאר ללא מודל מיסוי למכירת הגז.