התמיכה בפליטים מסוריה באה מלמטה
אחרי שנתיים וחצי שבהן ירדן משלמת את המחיר בשביל כל האזור, גם הציבור הפלסטיני מתעורר
מסביב ייהום הסער, אבל מלבד מעמסה כספית על בתי החולים הישראליים בצפון, רעידת האדמה הפוליטית ושפיכות הדמים שמעבר לגבולות המדינה לא מורגשות כלל בישראל. מכוניות התופת והאלימות בלבנון; המלחמות, ההרס והרעב בסוריה; מאבקי הדמים בין השבטים בעיראק; והמהומות האלימות במצרים - כל אלה מחריבים כמעט עד היסוד את הכלכלה של המדינות השכנות.
- הכלכלה הפלסטינית: כשהאבטלה צומחת, האלימות פורחת
- הכלכלה הפלסטינית: בית לחם תחילה
- הכלכלה הפלסטינית: האינתיפאדה הבאה תהיה כלכלית
אצלנו שקט, וכך גם אצל השכנה ממזרח, ממלכת ירדן, אבל ירדן דווקא משלמת מחיר לא קטן על מה שנעשה סביב, וגם אצל הפלסטינים מורגש הזעזוע.
ותודה לממלכת ירדן
יותר מ־600 אלף פליטים מסוריה הגיעו לירדן במשך השנתיים וחצי של מלחמת האזרחים, ואם יימשך הזרם הנוכחי, שנאמד ב־30 אלף בחודש, בסוף 2014 יגיע מספרם למיליון - כ־16% מתושבי ירדן. המעמסה על הכלכלה והשירותים אדירה, וזאת בנוסף לנזק הכלכלי שנגרם בשל הפסקת סחר החוץ עם סוריה, ובשל שיבושי אספקת הגז ממצרים בעקבות הטרור בסיני.
ירדן הוציאה ב־2013 כ־850 מיליון דולר על סיוע לפליטים באספקת מים, בחשמל, בשירותי בריאות ובחינוך, וגם שוק העבודה הירדני קלט פליטים סורים, מה שהוביל לפגיעה בשכבות העממיות בממלכה, והאבטלה שם מגיעה כעת ל־14% (הנתונים לקוחים מפרסום של המכון למחקרי ביטחון לאומי בתל אביב).
ירדן עומדת במעמסה הודות לסיוע חוץ גדל והולך של הקהילה הבינלאומית, שמכירה תודה למשטר היציב בממלכה - תודה שקיבלה ביטוי בתמיכה של כמעט כל חברות האו"ם בצירוף ירדן למועצת הביטחון.
דמי כיס לסובלים בסוריה
הפלסטינים מצדם עושים מאמץ לסייע לאחיהם, בעיקר תושבי מחנה הפליטים אל־ירמוכ שבפרברי דמשק. מדובר בשכונת עוני גדולה שמנתה כחצי מיליון נפש, למעלה ממחציתם פלסטינים, שנהרסה כמעט כליל במלחמת האזרחים. בשבוע שעבר הודיע ועד עובדי הממשלה הפלסטינית על מבצע תרומת שכר של יום עבודה של כל אחד מ־150 אלף עובדי הרשות, סכום שיגיע לכ־15 מיליון שקל.
60 תחנות רדיו מקומיות פלסטיניות הקדישו יום שידורים לעידוד התרומות, במזרח ירושלים התארגנה קבוצה שקוראת להביא תרומות מכל סוג למשרדי הצלב האדום, בשכם קרא ארגון התלמידים לתת את דמי הכיס לטובת הסובלים בסוריה וכך בערים נוספות בגדה ובקהילות פלסטיניות באירופה.
לפני כמה ימים התארגנה הפגנה של צעירים בכניסה למשרדי אש"ף ברמאללה, שמחו על כך שאש"ף והרשות לא עושים לדעתם מאומה כדי לסייע לאל־ירמוכ. "מדברים הרבה, אבל לא מסייעים בכלום", אמר לי עיתונאי פלסטיני שמסקר את האירועים בסוריה.