הכלכלה הפלסטינית: יוקר המחיה גלש מישראל לעזה
מאז סגירת המנהרות הוכפלו ברצועה מחיריהם של מוצרי היסוד, שמגיעים כעת רק דרך ישראל
08:1630.01.14
"אנחנו חיים בתנאים של מדינה כמו סומליה וצריכים לשלם מחירים כמו בתל אביב", אומר ד"ר אבו סדה, מרצה באוניברסיטה של עזה. אבו סדה מתייחס בדבריו לעליית המחירים ברצועה, שבחודשים האחרונים זינקו לשמים בעקבות סגירת צינור החיים של כלכלת עזה - המנהרות - על ידי השלטון במצרים.
מאז סגירת המנהרות מגיעים המוצרים לעזה ממעבר כרם שלום, ותושבי הרצועה נאלצים לשלם עליהם פי שניים ויותר. למשל, מחיר ליטר בנזין שהוברח במנהרות עמד על כ־3 שקלים וכעת משלמים עליו בעזה יותר מ־7 שקלים. הזינוק במחירים נוגע גם למוצרי בסיס אחרים כמו קמח, כשרק מחירי הירקות שמגדלים ברצועה לא השתנו.
מחסור של 75 אלף דירות
מאז תפיסת השלטון על ידי חמאס ב־2007 עברו במנהרות כל מה שעזה היתה זקוקה לו. פרט לדלק, הענף השני בתחום התשתיות היה ענף חומרי הבניין, שישראל לא מאפשרת להכניס לעזה מחשש שהם ישמשו לביצורים ומנהרות. לפי עמותת גישה לחופש תנועה, 28% מהתמ"ג של עזה מגיעים מענף הבניין, כך שסגירת המנהרות הביאה לעלייה באבטלה ולמחסור של 75 אלף דירות. המנהרות גם שימשו מקור הכנסה עיקרי לממשלת חמאס, שגבתה מסים מכל מה שעבר בהן.
כיצד מגיבים תושבי עזה למשבר? "בקושי חיים", אומר אבו סדה. לדבריו, אנשים ממעטים לנסוע ברכב פרטי וגם ויתרו על שימוש במוניות ספיישל. מחיר חבילת פיתות היה ונותר 7 שקלים, אך משקל החבילה הצטמק מ־3.5 ק"ג ל־2.5 ק"ג.
קטיף שעועית בשדה ליד חאן יונס. רק מחירי הירקות לא זינקו צילום: איי אף פי
הפסקות החשמל יתארכו ל־17 שעות ביום
שלטונו החדש של הגנרל עבד אל־פתאח במצרים רואה בחמאס אויב ורוצה להיפטר ממנו. כפי שאמרו בשבוע שעבר גורמי שלטון בקהיר לרויטרס: "אחרי שריסקנו את האחים המוסלמים, עכשיו חמאס הבאה בתור". בשלב זה מתמקדים המצרים בהחרפת הלחץ הכלכלי. פרט לאטימת המנהרות, המצרים פותחים את מעבר רפיח רק לסירוגין. אם המצב יימשך, ממשלת חמאס תתקשה לשלם משכורות לעובדי המגזר הציבורי. בעזה חוששים כי נטל עלויות הדלק יוביל לכך שהפסקות החשמל ברצועה יימשכו 17 שעות ביום, לעומת 12 שעות כיום.
האם חמאס יקרוס תחת הנטל הכלכלי ויחליט להגיע להסכם פיוס עם אבו מאזן ברמאללה? האם בעזה ישרור תוהו ובוהו? איש לא יודע. כבר כעת קשה להבין איך שלטון חמאס עוד מחזיק מעמד.