$
דעות

חוסר העקביות של רשות ני"ע

האוזר התקפל בפני דודו זקן, וביטל את קביעתו שבנקים לא ייגבו עמלות על רכישת קרנות זרות

רחלי בינדמן 09:3403.02.14

רשות ני"ע גילתה באחרונה צביעות שלא הולמת אותה. יו"ר הרשות שמואל האוזר, התקפל מול המפקח על הבנקים דודו זקן, וחזר בו מקביעתו שהבנקים לא יוכלו לגבות עמלות מלקוחות שירכשו קרנות זרות עם כניסתן לשיווק בארץ (אלא רק עמלת הפצה ממנהלי הקרן).

 

האוזר ואנשיו ויתרו, וציבור הלקוחות ייספוג ככל הנראה עמלות המרת מט"ח גבוהות שיהיו אף משמעותיות יותר מדמי הניהול שיגבו מהם מנהלי הקרנות. לכאורה האוזר טוען כי זהו מחיר נמוך עבור כניסת הקרנות הזרות לשוק והגדלת התחרות, וכפי שהלקוח שרוכש מניית גוגל ישלם לבנק עמלת המרת מט"ח, אין סיבה לשלול מהבנק את הזכות לגבות עמלה דומה מלקוח שרוכש קרן נאמנות זרה.

 

סתירה בשיקולים לעומת מהלכים דומים

אלא שטיעונים אלו עומדים בסתירה מוחלטת לשיקולים שעומדים מאחורי מהלך מקביל שהרשות מובילה: ביטול עמלות הקניה והמכירה בתעודות הסל והשוואת תנאי ההפצה שלהן לאלו של קרנות הנאמנות שמשלמות כיום עמלת הפצה לבנקים, דבר שמחייב אותן לגבות דמי ניהול גבוהים מאלה שגובות תעודות הסל.

 

הרשות סבורה כי מצב זה עלול לעודד את הבנקים להמליץ ללקוחות דווקא על תעודות הסל כדי להרוויח מעמלות הקניה והמכירה. יתרה מכך, ברשות חוששים כי גם אם הבנקים לא יעודדו לקוחות למכור ולקנות תעודות סל, הם עלולים להמליץ ללקוח להעדיף תעודה על קרן מתוך היכרות עם המשקיע הישראלי התזזיתי שנוטה להחליף את השקעותיו מספר פעמים בשנה.

 

במקרה שהלקוח יקנה וימכור תעודות פעמיים בשנה יווסף עוד 1% בשנה לדמי הניהול שישלם (כל פעולת קניה או מכירה עולה כ־0.25%). משכך, הסבירה הרשות, ראוי להשוות את התנאים בין הקרנות לתעודות כך שהתעודות שישלמו עמלות הפצה יצטרכו כמובן לייקר את דמי הניהול אך מנגד העלות העקיפה של העמלות תתבטל והלקוח יוכל להשוות בין העלויות של התעודות לעלויות של הקרנות.

 

שמואל האוזר ודודו זקן שמואל האוזר ודודו זקן צילום: אוראל כהן, גיא אסייאג

 

הרציונל לא מרגש את רשות ני"ע

אך אותו רציונל, שאמור היה לחול גם על עמלות המרת המט"ח, לא מרגש את רשות ני"ע. הלא גם כאן, סביר להניח שגברת כהן מגדרה, בניגוד למשקיע מתוחכם יותר שיבחר לקנות מניית גוגל, לא תדע שהיא יכולה לפתוח תיק ני"ע בבית השקעות ולשלם עלויות נמוכות משמעותית מאלו שגובה הבנק.

 

במקביל, הבנקים, בדומה לתעודות הסל, יקבלו תמריץ לשווק את הקרנות הזרות בהן יש להם רווחיות עקיפה אדירה על פני התעודות המקומיות. לדוגמה, אם הקרנות הזרות יגייסו 5 מיליארד שקל בשנת פעילותם הראשונה, מדובר בתוספת הכנסות של 100 מיליון שקל לבנקים אך ורק מעמלות המרת המט"ח.

 

עד כה, הלכו מנהלי הקרנות יד ביד עם רשות ני"ע שנתנה להם גיבוי. לפני שבעה חודשים סידר להם האוזר הפחתה של עמלות ההפצה של הבנקים ופגע אז מאד בהכנסות של הבנקים (כ־100 מיליון שקל בשנה). רק באחרונה סידרה הרשות למנהלי הקרנות מוצר חדש שיתחרה בפיקדונות הבנקאיים (הקפ"מ). אלא שהמהלך הנוכחי שיכול לפגוע אנושות בתעשיית הקרנות המקומית לטובת הקרנות הזרות, יצר מתיחות קשה בינם לבין האוזר, שבניגוד לכוח שהפגין בעבר, הפסיד במערכה הזו לדודו זקן.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x