בלעדי לכלכליסט
בהתאחדות התעשיינים פועלים להחלפת הנשיא צביקה אורן
קבוצה שמתגבשת בהתאחדות אינה מרוצה מתפקוד הנשיא אורן ומתכננת להציע מועמד להחלפתו בבחירות שיתקיימו בעוד שנה. אורן מכהן בתפקיד שנתיים בלבד, מתוך שש שנים כמקובל. בין המועמדים הפוטנציאליים: דן פרופר ושרגא ברוש
צביקה אורן מכהן כשנתיים בלבד כנשיא התאחדות התעשיינים, ותעשיינים בכירים כבר החלו להתארגן כדי להציב לו אופוזיציה בבחירות לנשיאות ההתאחדות בעוד כשנה. אורן נבחר לתפקיד בינואר 2012, ובינואר 2015 הוא אמור להיבחר לקדנציה נוספת, כנהוג בהתאחדות.
אתמול התקשו בכירי התעשיינים להיזכר במקרה נוסף בהיסטוריה של ההתאחדות שבו נשיא לא כיהן שתי קדנציות רצופות של שלוש שנים כל אחת, כך שרבים מתייחסים להתארגנות נגד אורן כאל הדחה בפועל של נשיא מכהן בהתאחדות התעשיינים.
מבדיקת ההיסטוריה של נשיאי ההתאחדות עולה כי הפעם האחרונה בה נשיא כיהן בתפקיד במשך פחות מחמש שנים היתה בכהונתו של זלמן סוזאיב בין השנים 1965–1969. שאר הנשיאים שבאו לאחר מכן המשיכו מעבר לקדנציה הראשונה וככל הידוע לא התמודדו עם מועמד מתחרה בבחירות שנערכו באמצע הקדנציה.
למרות הטענות, אורן מנסה לשנות את תקנון ההתאחדות
האופוזיציה לאורן טרם הכריזה על מועמד רשמי מטעמה לתפקיד הנשיא, ובבורסת השמות של מועמדים אפשריים לתפקיד אפשר למצוא תעשיינים בכירים, ותיקים ונשיאים לשעבר.
המארגנים כבר פנו או נערכים לפנות לבכירים כמו מנכ"ל פרוטרום אורי יהודאי, יו"ר אסם דן פרופר, נשיא החברה המרכזית למשקאות קלים רוני קוברובסקי ונשיא התאחדות התעשיינים בעבר שרגא ברוש, שהקדנציה שלו אף הוארכה בשנה נוספת אחרי שש השנים של הקדנציות הרגילות.
בכירי התעשיינים המעידים שהם מאוכזבים מאורן מספרים על מניעים רבים ושונים לכך. חלקם מציינים כי מאז שאורן מכהן בתפקיד, אף אחד ממובילי ההתאחדות "לא סופר" את התעשיינים, והם חשים שמודרו בכוונה ממוקדי הכוח וקבלת ההחלטות.
אחרים טוענים שלאורן יש שאיפות פוליטיות שהובילו אותו להיכנס לסכסוך חסר תקדים ולא חכם פוליטית עם שר הכלכלה נפתלי בנט, כאשר הוא "מהמר" על שר האוצר יאיר לפיד שישמור על האינטרסים שלו.
לאחרונה הודיע בנט כי יפעל לביטול גביית דמי חבר על ידי התאחדות התעשיינים וארגוני מעסיקים מגופים שאינם מעוניינים להיות חברים בארגונים אלה.
מדובר בהחלטה עם פוטנציאל לפגיעה קשה בהכנסות האיגודים, שעד כה מנצלים את החוק שמאפשר להם לגבות דמי חבר מופחתים מחברות שלא ביקשו להיות חברות בארגון, אך נהנות מהפעילות שלו למען חבריו.
טענות נוספות שנשמעו הן כי אורן נכשל בטיפול בבעיית שער הדולר, ואחרים מציינים את השינויים שביצע במנגנון ההתאחדות ככאלה שמחזקים את המטה ומחלישים את תת־האיגודים - אך כל אותם גורמים מביעים אכזבה מאורן ומתפקודו.
תחת האווירה הבעייתית הזאת תתכנס בסוף החודש האסיפה הכללית של התאחדות התעשיינים כדי לאשר שורה של שינויים בתקנון ההתאחדות, שבוצעו על ידי ועדה שמינה אורן עם כניסתו לתפקיד.
בין השינויים שהחליטה הוועדה להכניס לתקנון: תוקם ועדת חריגים שתקבל להתאחדות חברים גם אם לא עמדו בקריטריונים שהוגדרו עד כה, ותוכל גם לקבוע הסדרי תשלום דמי חבר מיוחדים לפי שיקול דעתה, שינוי מעמד הנשיא מ"מייצג את ההתאחדות כלפי חוץ", ל"עומד בראש ההתאחדות לכל דבר ועניין" וקביעת קריטריונים למינוי נשיא ההתאחדות.
בנוסף, התקנון החדש יעניק לנשיאות סמכות למנות ולהפסיק את כהונת המנכ"ל וסעיף אחר קובע כי כדי בכל החלטה
שמתקבלת בנשיאות ניתן להצביע באמצעות מייל או פקס.
גם הנשיא צריך להיות פוליטיקאי
לנשיא התאחדות התעשיינים אין מעמד רשמי, והיכולת שלו להשפיע נמדדת בנכונות של קובעי המדיניות להקשיב לו. לכן, נשיא שאינו מנווט בקלות בים הפוליטיקה, ואינו מצליח להפנות לפעילות ההתאחדות תשומת לב ציבורית ותקשורתית גדולה, יתקשה גם כאשר הוא מגיע לקובעי המדיניות ומנסה להוביל תהליכים עבור אנשי המגזר הפרטי.
מאז המחאה החברתית של קיץ 2011 מתקשה ההתאחדות לשקם את מעמדם של התעשיינים ובכירי המשק.
כשבמשרדי הממשלה עובדים על הפחתות מכסים, תוכניות להגברת יבוא וקיצוץ הטבות מס למפעלים - ההתאחדות מתמודדת עם חברים זועמים שרוצים לראות תוצאות בשטח ומהר.