בלעדי לכלכליסט
שובר שיאים: בנק ישראל רכש בחודש שעבר מט"ח בסכום של 1.7 מיליארד דולר
זוהי רכישת הדולרים הגדולה ביותר שביצע בנק ישראל בחודש אחד מאז חידוש ההתערבות שלו במסחר במטבע חוץ בחודש אפריל בשנה שעברה
כמות מטבע החוץ שרכש בנק ישראל בחודש שעבר בניסיון להחליש את השקל הייתה גדולה פי כמה ממה שהעריכו עד היום הפעילים בשוק (כ- 500 מיליון דולר), והסתכמה בסכום גדול במיוחד של כ- 1.7 מיליארד דולר. את סכום הרכישות המדויק צפוי בנק ישראל לפרסם באופן רשמי רק מחר (ה').
זוהי רכישת הדולרים הגדולה ביותר שביצע בנק ישראל בחודש אחד מאז חידוש ההתערבות שלו במסחר במטבע חוץ בחודש אפריל בשנה שעברה. הפעם האחרונה שבה רכש בנק ישראל כמות דולרים גדולה יותר בחודש אחד הייתה רק בחודש ינואר 2011. מאז חידוש הרכישות ועד סוף החודש שעבר רכש כבר בנק ישראל דולרים בסכום כולל של כ-7.1 מיליארד דולר.
בחודש אפריל 2013 חידש כאמור בנק ישראל את ההתערבות שלו במסחר במט"ח, אחרי הפסקה של כמעט שנתיים שבהן הוא איפשר לשער החליפין להתנהל בחופשיות. לדברי בנק ישראל, להתערבות המחודשת שלו במסחר במט"ח יש מטרה כפולה: לפעול בשוק מטבע החוץ "במקרה של תנודות חריגות בשער החליפין אשר אינן תואמות את התנאים הכלכליים הבסיסיים, או כאשר שוק המט"ח אינו מתפקד כיאות", ולרכוש מטבע חוץ במטרה לקזז את ההשפעה של הפקת הגז הטבעי מקידוח תמר על שער החליפין ("המחלה ההולנדית").
תוכנית רכישות המט"ח לקיזוז השפעת הגז הטבעי היא תוכנית שיטתית ומוגדרת היטב, שאמורה להימשך עד שנת 2018, שבה צפויה להתחיל לפעול "קרן העושר" שתקים הממשלה להשקעת כספי תגמולי הגז בחו"ל. במסגרת תוכנית זו רכש כבר בנק ישראל בשנה שעברה 2.1 מיליארד דולר, והשנה הוא צפוי לרכוש במסגרתה 3.5 מיליארד דולר נוספים.
רכישות הדולרים הגדולות שביצע בנק ישראל בינואר יצטרפו לתקבולי הנפקת הענק שביצע אגף החשב הכללי בחודש שעבר בלונדון. בהנפקה זו גייסה הממשלה סכום של 1.5 מיליארד יורו, שהם כ- 2 מיליארד דולר. כתוצאה מכך צפויות יתרות מטבע החוץ שעליהן ידווח מחר בנק ישראל לזנק לסכום שיא חסר תקדים של כ- 85 מיליארד דולר.