קפריסין אאוט, מלטה אין
מאות מנהלי קרנות גידור והון סיכון נשטפו לחוף המלטזי לאחר שברחו מהספינה הקפריסאית הרעועה
בסוף שנת 2013 נספרו במלטה כבר למעלה מ-500 קרנות, וההון שהופקד בהנהלה המלטזית כבר עמד על למעלה מ-12 מיליארד דולר. מאות מנהלי קרנות גידור והון סיכון נשטפו לחוף המלטזי לאחר שברחו מהספינה הקפריסאית הרעועה וממקלטי המס נוספים שהתנהלו בחוסר שקיפות.
החל מ-2014, לאחר שגם ישראל אשררה את אמנת המס עם מלטה, תבלוט מלטה כמעומדת מועדפת להשקעות ישראליות באירופה (על אף שקפריסין הייתה בעבר לאחד מהשערים המרכזים למשקיעים ישראליים, היא עדיין לא חתמה על אמנת מס עם ישראל). מלטה אף מותגה על ידי המגזין פורבס כ"אחד ממשטרי המס הידידותיים בעולם". זו כנראה הסיבה המרכזית שלאחרונה העבירו 4 קרנות גדולות - "Clive Capital", "Comac Capital", "BlueGold" ו- "Liongate Capital Management", המנהלות כל אחת נכסים בשווי של למעלה מ-2 מיליארד דולר, את ניהולן למדינה.
כחברה באיחוד האירופי, מלטה הוכיחה עצמה כשער אטרקטיבי להשקעות במדינות השונות באירופה, כאשר לא מוטל מס על ריבית, על דיבידנדים או על רווח הון עד לרמה של החברה המלטזית. על אף שבהתאם לשיטה המיסוי במלטה יש מס חברות בשיעור לא נמוך, הרי שבעת חלוקת דיבידנדים ייהנו בעלי המניות מהחזר מס החברות. כך שבסופו של יום, המס האפקטיבי יהיה בשיעור של 5% בלבד ובמקרים מסוימים אף יעמוד על 0%. יתרון נוסף הינו בדמות של כ-50 אמנות למניעת כפל מס עם מדינות שונות.
במלטה אפשרויות רבות לניצול הטבות מס וליעול מס מהותי. לדוגמה, באמצעות מבני מס בהתאם לחקיקה המלטזית לעידוד פיתוח עסקים. מכוח חקיקה זו, ניתנות הטבות מס לסוגים שונים של עסקים, כאשר שימושן מותנה במציאות מסחרית ממשית. בעזרת שימוש במכשירים פיננסיים כגון: ליסינג במסגרת קבוצות למסחר בינלאומיות או חברות למתן שירותים פיננסיים אחרים, ניתן לזכות להגנה תחת אמנת המס בין ישראל לבין מלטה.
העובדה שמלטה שותפה לדירקטיבות באיחוד האירופי בתחום המע"מ, מאפשרת פתח למקסום היתרונות בתחום המע"מ במסחר הקשור לאיחוד האירופי. הכניסה למערכת המע"מ האירופית היא בעלת משמעות ומעניקה יתרונות תזרימיים לחברות מסחר בינלאומיות. אדם פרטי שאינו תושב קבע במלטה (לדוגמא בשליחות זמנית), ישלם מס בשיעור של 15% בלבד על הכנסתו במלטה. לעומתו, תושב קבע במלטה ישלם מס בשיעור רגיל, הגבוה בהרבה.
בנוסף ליתרונות שיש לשיטת המס במלטה, מעניקה המדינה יתרונות נוספים לקרנות מכוח ה-Alternative Investment Management Directive האירופאית. מאז התקבלו הדירקטיבות בנושא הקרנות האלטרנטיביות ב-2011, קרנות במקלטי מס, לרוב, אינן יכולות לשווק או לנהל את הפעילות שלהן באירופה. אולם, קרנות הפעילות ממלטה מסוגלות עדיין, לפי דירקטיבת ה-AIFM לשחק במגרש האירופי.
מלטה אוהבת להזכיר כי הינה בעלת חקיקה מהתקדמות בעולם בתחום הגיימינג וההימורים המקוונים ובשל כך בוחרות חברות אינטרנט רבות לקבוע בה את ביתן. משקיעים בינלאומיים, ביניהם ישראלים, המתמודדים עם חשיפת מס על "רווחים שלא חולקו" בחברות החזקות בחו"ל, ימצאו מחסה יעיל במלטה: שיעורי המס באי יאפשרו דחיה ממיסוי עד לחלוקה בפועל של הדיבידנדים וכמו כן, מלטה לא תטיל ניכוי מס במקור על חלוקת הדיבידנדים. כבר היום ניתן לחזות בהגירה של חברות מהולנד, מקפריסין וממדינות נוספות למלטה בהן מתהדקת הרגולציה.
"הגירה פשוטה במקום רה-ארגון מסובך"
במהלך השנתיים האחרונות קבוצות רבות העבירו את כל מבנה ההשקעות הבינלאומי שלהם לתחומי שיפוט אחרים. כיוון שמבני החזקות במקלטי מס איבדו כבר את קסמם ואינם מקובלים עוד, קבוצות רבות ביצעו רה-ארגון באמצעות מכירת נכסיהם לחברה חדשה שהוקמה בתחום שיפוט אחר, כמו לוקסמבורג, אך בעיקר מלטה. היתרון במעבר ממבנה כמו שיש למשל בקפריסין למלטה, הוא היכולת להגירה מלאה. הדרישות להזרמת הון אינן גבוהות במלטה, למרות שנושאי רגולציה דורשים יד על הדופק.
העובדה שכעת יש למלטה ולישראל אמנת מס, מציעה הגנה אפקטיבית למשקיעים ישראלים כנגד טענות "עוינות" מטעם רשויות המס בישראל בנוגע להכנסות מהשקעות בינלאומיות. כיוון שמלטה מורגלת לפלישות ושינויי תרבות, פלישת משקיעים ישראליים למלטה לא תהיה זרה לה. גם למשקיע הישראלי תהיה נחיתה רכה עת דיני החברות במלטה, בדומה לישראל, מבוססים על החוק הבריטי. אלו סיבות מספיק טובות לבדוק את המים במלטה.
עו"ד פוקס היא מומחית במיסוי בינלאומי, שותפה ומנהלת מחלקת המיסים במשרד ברנע ושות'.