דוח של הכנסת: "הגירעון של הביטוח הלאומי יגדל עד שנת 2024"
מהדוח של מחלקת המחקר של הכנסת עולה כי בשנים האחרונות היקף התשלומים על גמלאות גדול מסך ההכנסות של המוסד. בין השאר ממליץ הדוח להפחית את הקצבאות ולהעלות את גיל הפרישה ל-68
- שלמה מור־יוסף עבר מהכישלון בהדסה לגירעון בביטוח לאומי
- העניים לא תובעים הבטחת הכנסה והמדינה 'חוסכת' 3 מיליארד שקל בשנה
- לראשונה: ביטוח לאומי הכיר בתסמונת הכאב הכרוני כמזכה באחוז נכות קבוע
מהמחקר עולה כי בשנים האחרונות תקציב המוסד לביטוח לאומי נמצא בגירעון תפעולי - כלומר היקף התשלומים על גמלאות גדול מסך ההכנסות. גירעון זה אף צפוי לגדול עד שנת 2024, ובשנה זו סך ההכנסות - כולל ריבית ופקדונות אג"ח - יהיה נמוך מסך ההוצאות. ״אם לא יבוצעו שינויים המוסד יימצא בגירעון תזרימי", מזהיר הדוח.
״כבר משנת 2010 נוצר גירעון בפעילות השוטפת של המוסד, כך שההכנסות הרגילות היו נמוכות מההוצאות והפער מומן משימוש בהכנסות מריבית", נכתב בדוח. "בשנים הקרובות צפויה עלייה בהיקף ההוצאות, בשיעור הגבוה מהעלייה בהכנסות, כך שהגרעון ימשיך לגדול אם לא יבוצעו צעדים להגדלת ההכנסות או להקטנת ההוצאות״, נכתב.
בדוח נכתב עוד כי המשך הגירעון יביא להאטה בגידול הקרן, "שכן פחות עודפים יופקדו מחדש מדי שנה, עד שבשנת 2024 הקרן תתחיל להצטמצם ובסביבות שנת 2042 היא תתרוקן - זאת בהנחה שאכן ייעשה שימוש בכספי הקרן למימון הגירעון ולא יופחתו הגמלאות או יועלו דמי הביטוח לצורך מימון הגירעון". או אז, למעשה, ייווצר גירעון תזרימי שבו המוסד לא יוכל לממן את מלוא התחייבויותיו.
לפיכך, ממליץ הדוח לשלב מספר צעדים בכדי למנוע את העתיד לבוא ובהם העלאת דמי הביטוח הלאומי, הפחתה בקצבאות ובהטבות ודחיית גיל הפרישה ל-68.
בדוח מצוין כי כלל הכנסות המוסד לביטוח לאומי ב-2013 עמדו על 93.5 מיליארד שקלים, גידול של 3.5% לעומת ההכנסות ב-2012.