$
דני רובינשטיין

מחסור במים בארץ? בעזה מתייבשים יותר

בעוד בישראל יש מתקני התפלה, לפלסטינים אין כאלו. המחסור במים עשוי לגרום לאסון הומניטרי

דני רובינשטיין 08:1118.02.14

 אפילו השר יובל שטייניץ, שאינו חשוד באהדה יתרה לפלסטינים, מכיר בעובדה שצריכת המים הממוצעת של המתנחל הישראלי כפולה מזו של הפלסטיני באיו"ש, 200 ליטר ליום מול 100. הוא התבטא בעניין על רקע נאומו בכנסת של מרטין שולץ, יו"ר הפרלמנט האירופי, שעורר סערה. אלא שההסבר של שטייניץ לכך הוא שרמת החיים, בכלל, בקרב הפלסטינים, נמוכה מזו שבישראל, וזו הסיבה לפער הגדול, ולא אפליה ישראלית מכוונת כפי שהובן מדברי שולץ.

 

הסכם אוסלו השאיר בידי ישראל שליטה (לא מלאה) על משק המים של הארץ כולה. היא מספקת היום לפלסטינים יותר מ־50 מיליון קוב מים בשנה - רוב צריכת המים הפלסטינית. בשנים שחלפו מאז אירעו כמה שינויים חשובים הקשורים למים: השינוי הראשון והחשוב ביותר הוא ההתפתחות בישראל: הוקמו מתקני התפלה גדולים, וחלה התקדמות גדולה בשימוש חוזר בשפכים. בישראל אין בעצם יותר מחסור במים.

 

מתקן התפלה בישראל. לא קיים בשטחים מתקן התפלה בישראל. לא קיים בשטחים צילום: חברת מור דגן

 

החקלאים עדיין חוששים משימוש חוזר בשפכים

 

לעומת ההתקדמות הגדולה בישראל, חל אצל הפלסטינים קיפאון יחסי. מערכת המים נשארה כושלת. יש מעט מאוד שימוש חוזר בשפכים, ויש עדיין רתיעה מסורתית משימוש חוזר בהם.

 

בכינוס שהיה בתל אביב לפני שבועיים דובר על כך שדרושה פעולה מיידית לפתרון מצוקת המים גם בעזה, מכיוון שעומד להתרחש שם אסון הומניטרי. אין בעזה מספיק מים לצרכים בסיסיים, ותיתכן שם התפשטות מחלות ילדים שיגיעו גם לישראל. כך פורסם גם בניו יורק טיימס.

 

אחת הסיבות להידרדרות בעזה היא שלא הוקם שם מתקן התפלה. נסיבות פוליטיות גרמו לכך שאין בעזה תנאים מתאימים, בעיקר אנרגיה, להקמת מתקן כזה, כיוון ששדה הגז הגדול שהתגלה בעזה לפני 14 שנה לא מנוצל. כדי לנצל אותו היה צריך שישראל תרכוש גז מהשדה שבחוף עזה (במקום זאת אריאל שרון החליט בזמנו לרכוש גז מהמצרים), או שתאפשר בניית צינור מעזה לגדה, ואולי הלאה לירדן.

 

הסכם חדש שבו מעורבת ירדן ישנה את המצב

 

השינוי עשוי להתרחש עקב ביצוע שלב ראשון בפרויקט תעלת הימים, לפי הסכם שנחתם לפני חודשיים בין ישראל (השר סילבן שלום), ירדן והרשות הפלסטינית. על פי ההסכם יוקם מתקן התפלה גדול בעקבה שישאב בשלב הראשון 200 מיליון קוב בשנה מים סוף. 80 מיליון קוב מתוכם יהפכו למי שתייה והשאר יוזרם לים המלח. ירדן תרכוש 30 מיליון קוב מים מותפלים, וישראל בין 30 ל־50 מיליון קוב.

 

הפלסטינים שותפים בהסכם משום שרבע מים המלח נמצא בשטח הגדה, והם יוכלו לרכוש בכל שנה תוספת של כ־30 מיליון קוב מים מישראל, תוספת שבוודאי תסייע לפתור את מצוקת המים בשטחים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x