לפרק את סמי
ירושות העתק שהותיר סמי שמעון הולידה בינתיים חמש שנים של מאבקים משפטיים ואינספור עורכי דין שחילקו ביניהם 50 מיליון שקל. המיפוי המלא של הסאגה מספק שיעור מאלף על כוחו המפרק של הכסף
המקרה של שמעון
לכאורה, באחרונה הסתיים הסכסוך הממושך בין אנג'לה ואלכסנדרה שמעון, האלמנה והבת, לבין מנהל העיזבון גל גוטזגן. שלל תביעות הדדיות תמו בפרישתו של גוטזגן תמורת שכר טרחה נאה של 20 מיליון שקל, ותחתיו מונה פרקליטה של אנג'לה שמעון עו"ד שי רייכר. האלמנה התחייבה להעביר לקופת העיזבון 23.5 מיליון דולר במזומן, שיצטרפו לכ־17 מיליון דולר שכבר נמצאים בקופה, כדי שניתן יהיה לחלק את הכספים ליורשים בלי לממש נכסים. אך לא חלפו אלא ימים ספורים והתברר שחזיתות חדשות צפויות להיפתח, בעיקר סביב רו"ח פרץ וינקלר, שהיה דווקא אחד מאנשי האמון של האלמנה. וכך יוצא שסכסוכים סביב כספי ירושת שמעון יימשכו, המחלוקות בנוגע לאיוש התפקידים בניהול העיזבון טרם תמו ולא מעט מהמוטבים לפי הצוואה טרם קיבלו את מלוא הכספים שצוו להם.
לחצו כאן ותראו מי קיבל נתח מירושת הענק של סמי שמעון
המקרה של שמעון אינו יוצא דופן. ירושות גדולות הופכות פעמים רבות לסכסוכים, וברובם פרקליטי הצמרת הם המרוויחים העיקריים. פעם אחר פעם נחשפות משפחות שניהלו את חייהן בהרמוניה סבירה ועם מותו של ראש המשפחה עברו בטבעיות למאבק של הכל בכל. קשה לשים את האצבע על החלק המדויק שיש לעורכי הדין בליבוי סכסוכי הירושה. ניתן להניח שהון העתק בקופה - והרצון להפוך אותו לשכר טרחה - גורר אגרסיביות יתר. וכשעשרות עורכי דין מהשורה הראשונה נלחמים זה בזה, זה עולה הרבה כסף.
במקרה של שמעון ניתן לטעון שהסכסוך לא היה מחויב המציאות. המיליארדר הישראלי־בריטי הותיר אחריו הון ורכוש ששוויים כ־1.7 מיליארד שקל, אבל גם צוואה מפורטת שבה הבהיר כיצד לחלק כ־100 מיליון דולר ל־67 יורשים שונים, ובראשם אלמנתו ובתו היחידה. לאחר החלוקה, קבע שמעון, תתחלק היתרה בין האשה לבת.
בדיעבד נראה שאבן הנגף היתה בחירתו של שמעון לערוך את הצוואה בפני עו"ד גל גוטזגן, בעבר שופט לענייני משפחה. בני המשפחה נדהמו לגלות שגוטזגן, שלא היה מוכר להם, הוסמך על ידי שמעון לנהל את העיזבון, ואף נקבע בצוואה שישמש כנאמן לחלקה של הבת אלכסנדרה עד שתחגוג 35. מבחינת המשפחה זה היה יותר מדי. האות לפתיחת הקרב ניתן. חמש שנים אחר כך, שריקת הסיום טרם נשמעה.
המקרה של אייזנברג
במקרה של המיליארדר שאול אייזברג המאבק הפנים משפחתי נפתח דווקא משום שהמנוח לא הותיר צוואה מוסכמת. איש העסקים הלך לעולמו ב־1997, ומיד בתום השבעה כינס בנו הבכור ארווין את בני המשפחה והציג להם צוואה מ־1986, שלפיה הוא זכאי ל־80% מכלל נכסי האב, שהוערכו אז ב־500 מיליון דולר. אשתו של אייזנברג, לאה, כמעט נושלה כליל לפי אותה צוואה, שהעניקה לה שני מיליון דולר בלבד.
המאבק החל כשהאם ובנותיה מאוחדות נגד האח, אך בהמשך פרצו סכסוכים גם בינן לבין עצמן, וכל אחת יוצגה על ידי מיטב הפרקליטים. רבים מאותם פרקליטים, אגב, מככבים גם היום בתביעות המשפטיות שהולידה צוואת שמעון.
העימותים במקרה של משפחת אייזנברג כללו, בין היתר, תצהיר של עורך דין שוויצרי קשיש, הקלטות סתר והאשמות בתצהירי כזב, והם לובו עוד ועוד על ידי הפרקליטים הלוחמניים. מלחמות הירושה היו עלולות להימשך עד עצם היום הזה, אלמלא החליטו בני המשפחה עצמם לשים להן סוף, למעשה "מאחורי גבם" של עורכי הדין שלהם. במסגרת הפשרה שהתגבשה קיבלה האלמנה כמחצית מהעיזבון, אך הקרע בין בני המשפחה לא אוחה במלואו. באוגוסט 2010, כשהבת ליז הרדי הלכה לעולמה, אחיה ואמה לא הגיעו להלווייתה.
סכסוך הירושה של האייזנברגים, אגב, "גבה קורבנות" גם בקרב הפרקליטים, ובימים אלה מתברר כתב אישום שהוגש נגד עו"ד יוסי שגב בטענה שהתחמק מתשלום מע"מ בסך 15.6 מיליון שקל על שכר הטרחה שקיבל מלאה אייזנברג.
המקרה של עופר
סכסוך ענק אחר, סביב ירושת איש העסקים יולי עופר, שנפטר בספטמבר 2011, טרם הגיע לסופו. עופר השאיר אחריו את קבוצת עופר השקעות, אחת מחברות האחזקה הגדולות במשק שפועלת בתחומי הנדל"ן, הבנקאות והתיירות. בין היתר היא בעלת חלק מגרעין השליטה בבנק מזרחי טפחות ובעלת השליטה בענקית הקניונים מליסרון.
עם מותו של אב המשפחה ניצת מאבק ירושה בין ילדיו, ליאורה ודורון. יולי עופר, כך התברר, חתם במהלך חייו על לא פחות מעשר צוואות. האחרונה, מנובמבר 2008, הותירה את השליטה בקבוצת עופר לבת ליאורה - וכך סתרה צוואה קודמת שחילקה את הירושה בין האחים בחלקים שווים.
דורון טען כי יש לכבד את הצוואה המוקדמת, משום שהמאוחרת נחתמה תחת "לחצים פסולים". ליאורה טענה שהצוואה האחרונה תקפה. בית המשפט הכריע לפני כחודשיים שהיא אכן תחזיק ב־51% מקבוצת עופר השקעות, ואילו דורון ב־15% בלבד.
ימים ספורים אחר כך, באירוע בתל אביב שבו חגגה ליאורה עופר את יום הולדתה ה־60, היא בחרה לציין ברוב חגיגיות גם את "ניצחונה" על האח דורון בקרב הירושה. לא חלף זמן רב והוא מצדו הגיש ערעור לבית המשפט המחוזי בתל אביב. תזכורת שקרבות ירושה של מיליארדרים אינם מסתיימים כל כך מהר - אם בכלל - בתרועת ניצחון של מי מהצדדים.