יו"ר רשות החשמל: "בגלל עיוותים בענף, רק צרכנים תעשייתיים נהנים מחשמל פרטי"
במסגרת כנס של הרשות, התייחסה אורית פרקש הכהן לרפורמה הצפויה בחברת החשמל ואמרה כי כבר ב-2020 40% מייצור החשמל יהיה בידיים פרטיות. מוביל הרפורמה, אורי יוגב: "יש צורך בהתייעלות דרמטית"
"אנו נמצאים בימים של שינוי, וכבר בשנת 2020 קרוב ל40% מייצור החשמל לא יהיה בידיים של חברת החשמל. עם זאת, בגלל עיוותים של מבנה המשק אנו חווים מציאות בה מי שנהנה מהתחרות בייצור החשמל הפרטי ופירותיה אינם כלל הצרכנים אלא קבוצה מסוימת של צרכנים תעשייתיים. כך אמרה היום (ד') יו"ר רשות החשמל, אורית פרקש הכהן. הדברים נאמרו במסגרת כנס הרשות בירושלים.
- סילבן שלום: "אנחנו קרובים לשינוי דרמטי במשק החשמל"
- אורי יוגב: "היצרנים הפרטיים לא יחזיקו מעמד אם לא נמשיך בפירוק מונופול חברת החשמל"
- מתכוננים לרפורמה: רשות החשמל תציג תעריף חשמל חדש של תחנות הכוח הפרטיות
לדבריה, "צריך לטפל במבנה השוק כך שהתועלת תגיע לכלל הציבור. זאת על ידי יצירת גושי צרכנות גדולים - כמה חברות חלוקה, גם אם בתוך חברת החשמל. מבחינתנו מה שברור הוא שכל מהלך שלא יעשה צריך להוביל להוזלת תעריפי החשמל ולשיפור השירות לצרכן. כי הציבור צריך לשלם לפי מה שהוא מקבל".
פרקש הכהן התייחסה לרפורמה הצפויה בחברת החשמל והזכירה לנוכחים שיחס המינוף של חברת החשמל נע סביב 80%. "קשר בין הממשלה לחברת החשמל מייצר חשיפה גדולה של המדינה לסיכונים פיננסים בפעילות החברה. מכירת תחנות תגרום להקטנת חשיפת הממשלה בהתאם. על מנת שנוכל לייצר רווח לציבור, יש צורך לייצב את חברת החשמל, הנמצאת במינוף פיננסי של 80%, ולהוציא מתוכה את ניהול המערכת", אמרה. עוד המליצה פרקש הכהן לתאגד חברות שרוצות לחלק חשמל במקום חברת החשמל.
"המילה שאלטר הומצאה על ועד חברת החשמל"
מנהל רשות החברות הממשלתיות אורי יוגב, המוביל את הרפורמה בחברה, הודה במהלך הכנס כי הוצאת הולכת החשמל מידי החברה היא משימה שלא תתבצע. לעומת זאת, כבר בעוד כעשור יגיע היקף הייצור הפרטי קרוב לחצי מהביקוש לשוק, גם אם הוועד לא אוהב את זה. "מדובר בוועד החזק ביותר - המילה שאלטר הומצאה עליו. זה לא טריוויאלי לעשות מהלך כזה גדול וגם לשלם בגין ההתייעלות לעובדים. דו"ח צוות הרפורמה כמעט גמור ואנחנו מתכוונים לפרסם אותו בימים הקרובים. יש צורך בתכנית התייעלות דרמטית שתקטין את מצבת עובדי חברת החשמל ב-20%".
לדברי יוגב, האלטרנטיבה לרפורמה היא להמשיך עם המצב הקיים או לחילופין להיכנס למהלכים חד צדדיים מול המונופול החזק במשק "בעיניים שלנו הרפורמה צריכה להיות גדולה ואפקטיבית בצורה מספיק משמעותית כדי שתהיה הלגיטימציה הציבורית לעשות את השינוי הנדרש. לא תהיה רפורמה בחשמל בלי ביטול החשמל חינם", סיכם
שר האנרגיה סילבן שלום אמר בכנס כי מתווה הרפורמה יוגש בקרוב ואם לא תהיה עליו הסכמה, הוא יפעל מול מקבילו שר האוצר יאיר לפיד כדי לקדם את המהלך.
בפאנל מקביל שעסק ברפורמה במשק החשמל טען סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, אודי אדירי, כי "המציאות בה המשק מתנהל בשלוש השנים האחרונות היא בוקה ומבולקה, ואת המחיר הזה משלמים כולם. הרפורמה, אחרי הרבה מאוד שנות בלאגן, תביא למדיניות ממשלתית ברורה וחד משמעית בכל הנוגע למשק החשמל". אדירי אמר שתמיד אפשר לשאול האם זה הזמן הנכון לרפורמה. "האם המחיר סביר, האם הרפורמה מוצדקת. אבל - צריך גם לשאול האם יש לזמן מחיר. אם הרפורמה הייתה מתרחשת לפני ארבע שנים היינו היום עם חברת חשמל יותר יעילה, שחלק גדול מהסכומים שכביכול צריך לשלם לה כבר שילמנו".
הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיוויד גילה, חזר על הטענה שלו שרק פיצול של חברת החשמל לשלושה מקטעים - ייצור, הולכה וחלוקה - יבוא תחרות למשק, "אחרת הציבור ישלם מס חשמל שהוא לא צריך לשלם. הבעיה מתחילה כאשר אותו מונופול שולט גם בייצור, אז יש לו תמריץ ויכולת להשתמש בשליטה שלו בהולכה ובחלוקה כדי לסלק מהשוק את המתחרים שלו, הרוצים לנגוס בנתח השוק שלו. זה יוצר מס חשמל מאוד יקר על ציבור הצרכנים בישראל".
יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל סיכם כי "הרפורמה היא עובדה מוגמרת ואנו מתחייבים כי כל סיכום שיתקבל בדיוני הרפורמה יכובד על ידי הנהלת חברת החשמל. אין חלופה ליכולת של חברת החשמל להתנהל מבחינה פיננסית ללא רפורמה. ללא שזה יקרה - מחיר החשמל יעלה בצורה מטורפת, למרות הגז, וחובות אדירים יונחו על שולחנו של משרד האוצר והממשלה. צריך כעת לכופף את היד של מי שצריך ולהביא לכך שתהיה הסדרה שלמה שמאפשרת לחברה הזו להמשיך ולקיים את חובתה על פי חוק כספק שירות חיוני במדינת ישראל".