בלעדי לכלכליסט
האוצר מתנגד למימון הרפורמה בחברת החשמל בהעלאת התעריף
משרד האוצר הפיץ מסמך שכולל את "הקווים האדומים" שלו ברפורמה, רגע לפני מסקנות ועדת יוגב. הוא דורש שמספר הפורשים מהחברה לא יירד מ־2,500, פער של 800 עובדים מרצון הוועד, וכי הפרישה תמומן על ידי החברה ולא ממקור חיצוני
מספר המפוטרים שמציע משרד האוצר בחברת החשמל גבוהה בכחצי מהסכמת ועד העובדים בחברה, כך עולה ממסמך פנימי שהפיץ אתמול משרד האוצר ושמפרט את רשימת "הקווים האדומים" שלו ברפורמה המתגבשת בחברת החשמל. לפי עיקרי המסמך, שהגיעו לידי "כלכליסט", האוצר לא מוכן שהרפורמה תמומן על חשבון תעריף החשמל.
- ביה"ד לעבודה הקפיא הטיפול בחריגות השכר בחברת החשמל
- בחברת החשמל רוצים להכשיר את השרץ
- בוועד חברת החשמל דורשים תנאי פרישה כמו של עובדי תעש
בניגוד להערכות הקודמות, באוצר רוצים שהפרישה תמומן ללא שינוי בתעריף החשמל. ועדת יוגב שאפה במקור לממן חלק מעלויות הפרישה באמצעות הורדה מדורגת של תעריף החשמל לאורך חמש השנים הבאות, כך שבמקום שהוא יירד בשנה הבאה בעשרות אחוזים בבת אחת כמתוכנן, ההורדה תהיה מתונה יותר.
באוצר עד כה לא הצליחו להבין בכמה אמור לרדת תעריף החשמל בשנה הבאה, אפילו לא מרשות החשמל. "הרשות לא צריכה להגיע למצב שבו היא מכירה לחברת החשמל בעלויות פרישה או שכר בשל גיבושה של רפורמה, וחברת החשמל לא צריכה להישאר עם קופת מזומנים ריקה בסוף התהליך", מסכמים באוצר.
אז מאיפה יגיע הכסף? ועדת יוגב כבר הצהירה שיוקם צוות מקצועי למכירת נכסי החברה, לרבות תחנות כוח ונכסי נדל"ן שונים, כדי לממן את הפרישה.
אולם באוצר חוששים ממציאות שבה הפרישה תחל בפועל ב־2015, אך נכסי הנדל"ן או תחנות הכוח טרם יימכרו, מה שיאלץ את החברה לשחרר עובדים מבלי שיהיה בידה הכסף הזמין למימון הפרישה.
אחת ההמלצות היא שחברת החשמל תיקח הלוואה קצרה של כ־1.5 עד 2 מיליארד שקל כדי לממן את שנת הפרישה הראשונה והגדולה, כשלאחר מכן עצם הפרישה "תממן את עצמה" לאורך שנים.
חלקה השני של רשימת "הקווים האדומים" של משרד האוצר מתייחס לתחרות במשק החשמל ביום שאחרי הרפורמה.
באוצר רוצים לקבוע שעד 2030 יוצבו בארץ 11 תחנות כוח פרטיות שהספק הייצור שלהן יהיה שווה לזה שבידי חברת החשמל כיום. באופן עקרוני כל אגפי האוצר בתמימות דעים שאין להוציא את מקטע ההולכה מידיה של חברת החשמל.
באוצר מסבירים שהחברה חייבת למכור תחנות כוח באשכול כדי לקבל היתר להקים שתי תחנות חדשות. אם החברה תסרב ייגרעו ממנה זכויות להקים תחנות כוח חדשות, כך שמי שיתפוס את מקומה במערך הייצור יהיה השוק הפרטי.