בבנק ישראל מעריכים: הייצוא מישראל לסין יוכפל עד שנת 2035
לפי הדו"ח השנתי של הבנק, משקלה של סין בייצוא הישראלי יעלה בעשורים הקרובים מ-5% ל-10%. עוד טוענים כלכלני הבנק כי חשוב לפתח תחומי יבוא שבהם לישראל יתרון יחסי כמו טכנולוגיות חקלאות ומים
המשך צמיחת הכלכלה הסינית צפוי להפוך את סין לכוח הכלכלי המשמעותי ביותר בסחר העולמי. הגידול ביבוא הסיני יאפשר להכפיל את משקלה של סין בייצוא הישראלי, מ-5% כיום ל-10% בשנת 2035. כך מעריכים כלכלני בנק ישראל, בקטע מהדו"ח השנתי של בנק ישראל לשנת 2013 שהבנק מפרסם היום (ד').
- בכיר סיני: אנו משלמים מחיר כבד בתחום איכות הסביבה בשל הצמיחה
- האם סין תעמוד ביעדי הצמיחה? הייצוא צנח בפברואר ב-18%
- העברת מפעלי תנובה לסין מסוכנת?
הדו"ח השנתי המלא יתפרסם ב-31 במרץ. להערכת מחברי הדו"ח, מרכז הכובד של הסחר העולמי צפוי לנוע בשנים הקרובות, והמדינות המתפתחות יהוו את הכוח הדומיננטי בסחר הבינלאומי. לדעתם, הבולטת במדינות המתפתחות, ובמידה ניכרת, היא סין, והיא עתידה להפוך לכוח הכלכלי המשמעותי ביותר בסחר העולמי.
דו"ח בנק ישראל מעריך עוד כי הנתח של ישראל ביבוא הסיני צפוי להישמר גם בעתיד, וזאת משום שהיצוא הישראלי אינו רגיש לשינוי ברמת הפיתוח של מדינת היעד, ומשום שעל פי ניסיון העבר הרכב היבוא של מדינות מזרח אסיה (יפן, קוריאה וטאיוואן) לא השתנה משמעותית בעקבות תהליך הפיתוח שלהן. נתח השוק של ישראל ביבוא הסיני נשמר בשנים האחרונות, ונע סביב רמה של 0.14% בלבד. נתח זה נמוך יחסית לנתח השוק של היצוא הישראלי בסחר העולמי, שמסתכם כיום ב- 0.25%.
הנתון לפיו ישראל מצליחה לשמור על נתח השוק שלה ביבוא הסיני מצביע על הישג משמעותי, בין היתר לאור העובדה שהסחר של סין נוטה במידה גוברת לעבר הגוש האסייתי. יחד עם זאת, מציינים מחברי הדו"ח כי הישג זה הוגבל בתקופה הנסקרת לשני ענפי יצוא בלבד: דשנים ורכיבים אלקטרוניים. מסיבה זו, קובעים כלכלני בנק ישראל, חשוב לפתח תחומי יצוא נוספים לסין, כמו למשל טכנולוגיות סביבה, חקלאות ומים - תחומים שבהם יש לסין צורך, ולישראל יש יתרון יחסי.