$
משפט

המירוץ להתמחות החל: בוחרים משרד לסטאז'? שלא ילחיצו אתכם

עונת הראיונות להתמחות בעריכת דין החלה הערב, אבל בזכות הליך חקיקה מזורז הפעם המאבק על הסטודנטים המבוקשים לא יכפה עליהם לבחור מקום להתמחות בלי לבדוק את כל האופציות. גם בפרקליטות ישמחו לגלות שהשינוי יסייע להם להשתתף בתחרות

ענת רואה 21:5115.03.14

אחת הבעיות הגדולות בהליך הראיונות של סטודנטים להתמחות במשרדי עורכי הדין הגדולים נפתרה בימים האחרונים בהליך חקיקה מזורז, שצפוי לחולל מהפכה של ממש בתחום. הערב, מוצאי שבת, החלה עונת הראיונות לסטודנטים בשנה ג' לקראת איוש משרות ההתמחות לשנה הבאה. הפעם יעמדו לרשות הסטודנטים שבועיים שלמים שבהם יוכלו להתראיין למשרדים שונים ורק לאחר מכן יידרשו להתחייב לאחד מהם.

 

בכך צפוי לעבור מהעולם המאבק המטורף שהתחולל בשנה שעברה בין המשרדים הגדולים על הסטודנטים הטובים ביותר וקליטתם להתמחות. זאת, כשבשנה שעברה הוחל יישומה של רפורמה שאסרה לראיין סטודנטים להתמחות לפני המחצית השנייה של שנת הלימודים השלישית, מה שגרם למשרדים לעוט על הסטודנטים בראיונות מהירים וקדחתניים מהמועד שבו מותר לראיין אותם, תוך לחץ כבד על הסטודנטים המצטיינים למסור תשובה בתוך יום או יומיים כי אחרת יאבדו את המשרה.

 

עו"ד חוה מרצקי עו"ד חוה מרצקי צילום: גיא אסיאג

 

המצב הזה פגע מאוד גם בבתי המשפט ובמחוזות השונים של הפרקליטות, שלא הצליחו להתאים עצמם לקצב המהיר של המשרדים המובילים, וגילו שעוד לפני שהשלימו את סבב הראיונות כבר היו הסטודנטים המבוקשים משובצים להתמחות במקומות אחרים.

 

למנוע את האבסורד

 

ביום חמישי שעבר חתמה שרת המשפטים ציפי לבני על הוראת שעה שבין היתר קובעת כי ממועד תחילת הראיונות, 15 במרץ, יוענקו 14 יום לראיונות ורק לאחר תום השבועיים יוכלו המשרדים להודיע לסטודנטים אם החליטו לקבלם למשרה. באותו שלב יוענקו לסטודנטים 72 שעות למתן תשובה. בזמן הזה יוכלו הסטודנטים המבוקשים לבחור בין מספר המשרות שיוצעו להם לסטאז', שלב הכרחי כדי לגשת לבחינות ההסמכה ולקבל רישיון עריכת דין.

 

עו"ד אורן פרסקי עו"ד אורן פרסקי צילום: גיא אסיאג

 

הרפורמה בעניין המתמחים יצאה לדרך בתיקון חקיקה שגובש עוד בשנת 2010, אז חתם שר המשפטים הקודם, פרופ' יעקב נאמן, על כללים שהגבילו את הראיונות לקבלת מתמחים לאמצע שנת הלימודים השלישית של הסטודנטים - זאת בניגוד למצב קודם לכן, שבו המשרדים הגדולים שנאבקו על הסטודנטים הטובים ביותר הקדימו עוד ועוד את מועדי הראיונות עד לאבסורד שבו סטודנטים התראיינו בתחילת שנה ב', על בסיס ציוני שנה א', אף שלפניהם עוד שנתיים וחצי של לימודים עד ההתמחות.

 

המצב הקודם פגע גם במשרדים שנאלצו לבחור מתמחים שרק החלו את לימודיהם ובפועל נרשמו גם הרבה ביטולי התמחות ברגע האחרון, בשל שינויי נסיבות שהתרחשו בתקופה הארוכה שעברה מהראיון ועד תחילת העבודה בפועל.

 

הרפורמה היתה אמורה להיכנס לתוקף במרץ 2013, אז החלו כמתוכנן הראיונות ב־15 במרץ. אלא שעד מהרה התברר שלצד פתירת הבעיה של ראיונות מוקדמים, התעוררו בעיות חדשות שנבעו מהלחץ הגדול סביב מועד הראיונות, ונוצרה תחרות עזה בין המשרדים לסגור מהר ככל הניתן עם הסטודנטים הטובים ביותר. מהמצב הזה נפגעו בעיקר הסטודנטים שנאלצו להתחייב בו במקום למשרת ההתמחות שהוצעה להם.

 

שרת המשפטים ציפי לבני שרת המשפטים ציפי לבני צילום: אביגיל עוזי

 

בשבועות האחרונים פעלו כמה גורמים לתיקון נקודתי ומהיר של הכללים, באופן שיאסור על המשרדים להציע מקומות התמחות בטרם חלפו 14 יום מתחילת הראיונות. המשמעות היא שבמשך אותם ימים יוכלו הראיונות להתקיים בנחת, ורק בסופם יוכלו המשרדים להודיע לסטודנטים אם התקבלו.

 

את המהלך יזמו יו"ר המועצה הארצית בלשכת עורכי הדין עו"ד חוה מרצקי, לצד עו"ד אורן פרסקי, יו"ר ועדת ההתמחות של הלשכה ומיוזמי הרפורמה, והכל בהסכמתה ובתמיכתה של שרת המשפטים לבני ובסיוע של ח"כ עדי קול, יו"ר הוועדה לפניות הציבור בכנסת. בין כל הגורמים סוכם שלאחר צבירת ניסיון בעונת הראיונות הנוכחית, יפיקו כולם לקחים ויקדמו תיקון מקיף וקבוע בחודשים הקרובים שלא באמצעות הוראת שעה וללא לחץ זמן.

 

כולם ייצאו נשכרים

 

לדברי עו"ד פרסקי, "הרפורמה עזרה למקם את תהליך קבלת המתמחים בזמן הנכון, בשנה ג' ללימודים, אך הלחץ שנוצר אינו מיטיב עם אף אחד. סברנו שיש להרחיב את הזמנים כדי שהתהליך יתנהל ללא לחצים ובאופן רגוע ונכון". פרסקי הוסיף כי "התקווה היא שכולם ייצאו נשכרים מהתיקון".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x