פרסום ראשון
הרצת מניות מנופים: התפוצץ המו"מ להסדר בין בן זקן לפרקליטות
הליך הגישור הפלילי בין הצדדים שהתנהל בפני השופט גלעד נויטל כשל. המשמעות: המדינה תנהל משפט בניסיון להרשיע את איש העסקים בעבירות של תרמית בניירות ערך, שהעונש עליהן הוא עד 5 שנות מאסר
הליך הגישור הפלילי בין הפרקליטות למואשמים בפרשת הרצת המניות של מנופים פיננסים כשל בשל דרישתה להטיל מאסרים בפועל על המעורבים. כך נודע ל"כלכליסט". מטרת ההליך, שבו לקחו חלק איש העסקים ג'קי בן זקן ופעילי שוק ההון איתן אלדר וצביקה קולנברנר, הייתה להגיע להסדר שייתר את הצורך בניהול משפטם. הצדדים פנו לשופט המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בת"א, חאלד כבוב, וביקשו לקבוע מועד להקראת כתב האישום.
- ג'קי בן זקן מנסה להתגונן: לא הרצתי מניות של מנופים
- תקדים: כתבי האישום בתיק מנופים פיננסים בדרך לגישור
- העסקה עם נניקשוילי תעלה למנופים ביוקר
המשמעות של כישלון הגישור היא שהפרקליטות מתכוונת בשלב זה לנהל עד הסוף את ההליך הפלילי, וזאת במטרה שבית המשפט ירשיע את המעורבים בפרשה בעבירות התרמית בניירות ערך שמיוחסות להם. העונש המקסימלי על עבירה מסוג זה הוא 5 שנות מאסר בפועל.
נגד בן זקן, אלדר וקולנברנר, הוגש בחודש אוקטובר 2013 כתב אישום בגין הרצת מניות חברת מנופים פיננסים. על פי כתב האישום, בין 18 ל־30 בנובמבר 2010 ביצעו אלדר וקולנברנר שורה של עסקאות מתאומות במניית החברה כדי להכניס את מנופים למדד ת"א־100. העסקאות הזניקו את שער המניה ב־5%.
על פי כתב האישום, בן זקן היה אחראי על מימון התוכנית להרצת המניות, בכך שדאג "לחלץ" את אלדר מההחזקה במניות שרכש לצורך העלאת השער. הוא עשה זאת על ידי כך שקישר בן אלדר לאיש העסקים טימור בן יהודה, אשר רכש ממנו בשלוש עסקאות מחוץ לבורסה מניות מנופים שהורצו, ובכך הושג מימון לתוכנית. בן יהודה אינו מואשם בדבר. לאחרונה צירפה הפרקליטות את בן יהודה כעד תביעה כנגד בן זקן.
חקירת רשות ניירות ערך בפרשה כללה האזנות סתר שעל פי מקורבים לחקירה סייעו להשיג ראיות חזקות לכאורה להרצת המניות. על פי כתב האישום, במהלך כל תקופת ההרצה עדכן אלדר את בן זקן בטלפון בכל הפעולות בניירות הערך של מנופים. כך למשל נטען בכתב האישום שבמהלך אחת משיחות הטלפון הרבות שלו עם אלדר בתקופת ההרצה, כאשר נודה לו על כוונתו לפעול לקראת סוף יום המסחר, ביקש בן זקן מאלדר לעשות "מהלך מסיבי אקטיבי".
בשל הליך הגישור שנערך בפני השופט גלעד נויטל, לא הגיבו עדיין המעורבים בפרשה לכתב האישום. עם זאת, בתצהיר שהגיש בן זקן במסגרת תביעה ייצוגית נגדו בגין פרשה זו הוא טען כי "לא הייתי שותף לפעולה כלשהי להעלאת שער מניית החברה בדרכי מרמה או בכל דרך לא חוקית אחרת".
מעוה"ד נבות תל-צור וירון ליפשס המייצגים את בן זקן נמסר: "הליך הגישור הבהיר וחידד את חוסר ההיגיון הטמון בעמדת הפרקליטות בענייניו של בן זקן. משכך צדק המגשר כשהחליט על הפסקת הליך הגישור, על מנת שהדברים יתבררו בבית המשפט.
מעורכי הדין ז'ק חן ומיכל רוזן-עזר נמסר בשמם של אלדר וחברת ארנה קפיטל שבשליטת אלדר: "הליך הגישור הבהיר שעמדת הפרקליטות בתיק זה מתבססת על תפישה משפטית וראייתית שאינה סבירה לשיטתנו. משכך נוכיח את טענותינו בבית המשפט". את מחלקת ני"ע בפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) מייצגים אמיר טבנקין ואלה בינשתי.