$
קיימות בעולם

קפיטליזם 3.0

עו"ש לעם

ארה"ב שאחרי המשבר הגדול מגלה דרך חדשה לשמירה על יציבות כלכלית - בנקים ציבוריים

איתי להט 08:2719.03.14
במשך עשורים היה הבנק של צפון דקוטה (BND) הבנק הציבורי היחיד בארה"ב, אבל עכשיו עומד להצטרף אליו בנק ציבורי נוסף, של מדינת ורמונט. ההחלטה על הקמת הבנק הציבורי החדש היא איתות חזק לסקטור הבנקאות הפרטי באמריקה, אותו סקטור שגרם למשבר העולמי ב־2008, שממנו מנסה כלכלת העולם להתאושש. ליוזמה המבורכת הזו, שמחזירה אופציה של בנקאות לידיים ציבוריות ומפנה את הרווחים של הבנק בחזרה למדינה, יש מעריצים אמריקאים רבים. למעשה, כ־20 מדינות נוספות בממלכת הקפיטליזם החופשי שוקלות לייסד בנקים ציבוריים בשנים הקרובות. בהן וושינגטון, פנסילבניה ואפילו קליפורניה. זה לא מפתיע בהתחשב בנתונים ובעמידות שבנקים ציבוריים מפגינים. מה שמנחה אותם בעולם הוא קו מחשבה בנקאי מיושן: להשקיע כסף בקהילה, בעסקים קטנים ובינוניים ולהתרחק מספקולציה. קו מחשבה שמאפיין כלכלות אמיתיות, שיוצרות עבודות אמיתיות לאנשים אמיתיים.

 

בניין בנק צפון דקוטה. הלוואות לסטודנטים ולעסקים קטנים בניין בנק צפון דקוטה. הלוואות לסטודנטים ולעסקים קטנים

 

1. גן העדן של צפון דקוטה

היחידה שלא הושפעה מהמשבר

 

צפון דקוטה היא המדינה היחידה בארה"ב שצלחה את המשבר הכלכלי של 2008 כאילו שלא התרחש כלל. ולא רק זה - ב־2010 צפון דקוטה היתה היחידה בארה"ב שהציגה עודף תקציבי, והיא מחזיקה עד היום באחוזי האבטלה ובאחוזי חדלות הפירעון הנמוכים ביותר בארה"ב. הבנק הציבורי של צפון דקוטה הוא הבנק שמעניק הלוואות בריבית הנמוכה ביותר במדינה לסטודנטים, לעסקים קטנים, לחקלאים והשקעות באנרגיה מתחדשת. הגיוני, בהתחשב בכך שכל האלמנטים האלה הם האינדיקטורים של כלכלה בריאה ומשגשגת.

 

2. זה עובד בקוסטה ריקה

הבנקים הגדולים שייכים למדינה

קוסטה ריקה נמצאת במקום הראשון במדד הפלנטה המאושרת (HPI), זה שמודד כמה חיים מאושרים וארוכים מייצרת מדינה לכל יחידת תפוקה סביבתית. ולקוסטה ריקה יש מסורת ארוכה של בנקים ציבוריים: ארבעת הבנקים הגדולים במדינה, המחזיקים גם ב־80% מפיקדונות האזרחים, הם ציבוריים. הרווח מהם חוזר לאזרחים, ומהווה משקל נגד למחזורי גאות ושפל בכלכלה וברמת המס. והמחקרים תומכים בביצועים: בנקים ציבוריים שורדים יותר, נפגעים פחות במשברים ומעורבים בשיעור גבוה של הלוואות במדינות שבהן הם פועלים.

 

3. ורמונט מזהה את היתרונות

2,500 משרות חדשות בדרך

לוורמונט יש סיבות טובות לעבור לבנקאות ציבורית, כזו שדרכה מנהלים את ענייניה הפיננסיים של המדינה, במקום דרך בנקים פרטיים שגוזרים לעצמם קופון. המחקר של מדינת ורמונט מצא כי הבנק הציבורי שיוקם במדינה יהיה מסוגל להעמיד מיידית הלוואות בסכום של 236 מיליון דולר בריבית נמוכה. המחזור הזה ייצור בכלכלת ורמונט 2,500 משרות חדשות וגידול בתוצר המקומי בסכום של 342 מיליון דולר, ויחסוך למדינה (כלומר, למשלמי המסים) כ־100 מיליון דולר בהוצאות מימון מדי שנה.

 

4. אפילו קליפורניה מצטרפת

ריבית של 25 שנה לוול סטריט

לוורמונט ולצפון דקוטה תצטרף כנראה קליפורניה שבחונת אפשרות של הקמת בנק ציבורי. קליפורניה לקחה הלוואות מוול סטריט בסכום של 9 מיליארד דולר לשיפוץ בתי ספר, ובדחיית תשלומים ב־25 שנה. רק הריבית על ההלוואה הזו תצטבר ל־27 מיליארד דולר. למשבר החוב העולמי יש כתובת - וול סטריט, הסיטי ודומיהם. לעומתם, בנקים ציבוריים מפקיעים את הפעילות הספקולטיבית הזו ומחזירים אותה לידי הציבור. אז למה שמדינה תלווה כסף מבנק פרטי בריבית מופקעת, כשהיא יכולה להקים בנק משלה?

בטל שלח
    לכל התגובות
    x